Wil je zelf gaan lasersnijden? Aan de slag met een laser engraver? Als je Google erop naslaat, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn (te) veel aanbieders van op het oog zeer betaalbare lasergraveermachines, maar de prijzen lopen sterk uiteen. Wil je een meer professionele oplossing, dan lijken de verschillen nog groter te worden. Hoe weet je nu welke je zou moeten hebben? Hierbij een aantal handige tips voor de aanschaf van een lasermachine. Hiermee voorkom je een miskoop! Een aantal onderwerpen zijn belangrijk om vragen over te stellen:
- Toepassing en grootte van materialen
- Hoeveelheid bewerkingen die je gaat doen
- Kosten van een laser graveermachine
- Ondersteuning en service
Hieronder kort wat extra uitleg bij bovenstaande onderwerpen.
Wat wil je met de lasersnijmachine gaan doen?
Door te kijken naar hoe groot de producten zijn die je wilt gaan maken kan je al snel bepalen wat het minimale werkgebied moet zijn. Met een desktop-model lasersnijder kan je vaak producten van maximaal 50 cm. bij 50 cm. bewerken. Bij grotere afmetingen komt ook een groter ‘maximaal werkgebied’ kijken bij de aanschaf van een laser. Kijk dus goed welke afmetingen de eindproducten hebben voordat je een te klein werkgebied hebt. Een veel gebruikt standaardformaat lasersnijmachine heeft bijvoorbeeld een werkgebied van 610 x 305 mm.
Hoe intensief ga je lasergraveren?
De snelheid waarmee gravures gemaakt kunnen worden door de laser, bepaalt hoeveel producten je kunt gaan leveren. Voor enkele gravures per dag is snelheid misschien geen beperkende factor, maar bij tientallen per dag kom je al gauw in de problemen. Dan is het natuurlijk zaak om te kijken naar de graveer- en snijsnelheid voor je specifieke materiaal.
Hoeveel kost een lasersnijmachine?
Een lasermachine kan een behoorlijke investering zijn. Mijn tip is om een afspraak te maken voor een demonstratie, waarbij je je eigen materialen mee neemt. Zo kun je snel laten voorrekenen wat de terugverdientijd is van een laser graveermachine. Bovendien weet je precies welke type laser het meest geschikt is, waarbij output, kosten, en eventuele extra accessoires tegen elkaar worden afgewogen. Let er bijvoorbeeld op dat er bij een graveermachine vaak afzuiging nodig is. Daar moet je de ruimte voor hebben, en afhankelijk van het soort materiaal dat je gaat laseren moet deze aan bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld milieueisen) voldoen.
Welke ondersteuning is er vanuit de leverancier?
Laat je goed adviseren over garantie, onderhoud en service. Niets is zo vervelend als dat je productie onverwachts stil komt te staan. Welke garanties zijn er beschikbaar? En hoe zit het met periodiek onderhoud? En is er voldoende informatie beschikbaar over het zelf schoonmaken van de onderdelen die regelmatig vies worden? Kijk ook welke klantreviews er beschikbaar zijn voor het bedrijf waarmee je zaken gaat doen.