Home Technologie 5 tips om dataverlies op de werkvloer te voorkomen

5 tips om dataverlies op de werkvloer te voorkomen

by Redactie
5 tips om dataverlies op de werkvloer te voorkomen

Data zijn vaak de basis van je bedrijf. Vaak realiseren ondernemers zich dit niet. Maar dataverlies is iets dat je absoluut wilt voorkomen. Misschien denk je dat dit niet zo snel zal gebeuren. De realiteit is echter dat dit vaker voorkomt dan je denkt en grote gevolgen kan hebben. Eén muisklik en een hele hoeveelheid gegevens kan onbedoeld verwijderd worden. Vroeg of laat wordt iedereen een keer geconfronteerd met een kapotte harde schijf of Windows die niet meer opstart. We geven je wat tips over hoe je een ramp bij dataverlies kunt voorkomen.

Back up in de cloud

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun data in de cloud op te slaan. Dit biedt veel gemak want je gegevens zijn zo ook beveiligd tegen brand en zijn bovendien op elke plek toegankelijk. Het is daarbij wel zeer belangrijk om voor optimale data security te zorgen via fire walls, bijgewerkte veiligheidsdefinities en real time netwerk- en spamcontrole. Verder heeft de cloud vaak een beperkte opslagcapaciteit (enkele Gigs) en kost het vrij veel tijd om een back up te maken (afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding). Al met al kan dit dus een vrij kostbare optie zijn.

Back up Windows

We maken een meestal wel af en toe een back up van onze data, maar bij een computer crash blijkt dan ineens dat we ook onze bookmarks, voorkeursinstellingen, mappen met E-mails en contacten kwijt zijn. En vooral dit laatste is natuurlijk een ramp voor de meeste ondernemers. Maak daarom sowieso wekelijks een back up van je belangrijkste data inclusief je e-mail. En zorg ook voor maandelijkse back ups van je complete Windows installatie. In geval van nood kun je dan een reservekopie van Windows terugzetten. Zo’n back up kun je bijvoorbeeld maken met het gratis programma Macrium Reflect. Maak wel met enige regelmaat zo’n back up van Windows zodat je over alle meest recente gegevens beschikt.

Vergeet je om back ups te maken?

Maak het jezelf dan gemakkelijker en kies voor automatische back ups. Back ups zijn cruciaal voor de contuïniteit van je bedrijf en dus moet je die eigenlijk elke week of soms ook dagelijks maken. Gebruik je een harde schijf met eigen voeding? Dan kun je er ook een tijdklok op aansluiten en wordt de back up op het door jou gekozen tijdstip geheel automatisch uitgevoerd. Gemak dient de mens.

Ben je toch gegevens kwijt? Dan kan een data recovery bedrijf deze in 95% van de gevallen herstellen. Data Recovery Nederland is een voorbeeld van zo’n specialist die dit snel en vakkundig voor je uitvoert.

Onbeveiligd draadloos netwerk

Wanneer je gebruik maakt van Wifi spots en andere onbeveiligde netwerken, realiseer je dan dat je data onbeveiligd zijn. Neem een bijvoorbeeld een VPN abonnement om dit te voorkomen. Plaats geen vertrouwelijke gegevens zoals je Sofi nummer en credit card gegevens op je laptop, versleutel de data en plaats er ook een versleuteld wachtwoord op.

Updates

We zijn niet altijd blij met updates, want vaak worden ze op een zeer onhandig moment uitgevoerd en nemen ze veel tijd in beslag. Maar wanneer je je sturingsprogramma’s niet bijwerkt, dan kan het zomaar gebeuren dat Windows na verloop van tijd niet meer goed werkt of zelfs crasht. Voor je data veiligheid is het updaten van programma’s dus cruciaal. Check dus altijd even of je al je updates hebt uitgevoerd.

Wil je graag nog meer lezen over data security? Dan vind je deze blog misschien ook interessant: 5 gratis antivirus programma’s

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer