Home Smartphones & Tablets 5 tips om het snel leeglopen van de batterij van je telefoon te voorkomen

5 tips om het snel leeglopen van de batterij van je telefoon te voorkomen

by Rosalyn van Moorselaar
5 tips om snel leeglopen van de batterij van je telefoon te voorkomen

Hoe lang houdt de batterij van jouw smartphone het gemiddeld uit? Loopt de batterij snel leeg? Moet deze na een paar uurtjes alweer aan de oplader en zit je dan ongeduldig te wachten tot je weer aan de slag kan? Altijd lastig wanneer je geen oplader bij de hand hebt of er geen stopcontact in de buurt is.

Batterij loopt snel leeg: 5 tips

We gebruiken onze telefoon steeds intensiever en de accu is daar vaak niet op gebouwd. De tips die hieronder staan om te voorkomen dat je telefoon snel leegloopt gelden zowel voor de iPhone als de smartphones van Samsung, Huawei als andere merken. Als je verstandig gebruik maakt van deze tips hoef je minder rekening ermee te houden dat de batterij snel leeg zal lopen.

Schakel de energie-spaarstand in.

Weet je al van tevoren dan het een drukke dag wordt voor je smartphone, schakel dan direct in de ochtend al de energie-spaarstand in. Hierdoor worden er meteen een paar energievretende functies uitgeschakeld en kan je uren langer vooruit. Natuurlijk gaat deze stand ten koste van snelheid en helderheid. Bij de iPhone ga je naar de instelling batterij en zet daar de energiebesparende modus aan. Bij Android telefoons zoals die van Samsung en Huawei kom je via instellingen op energiebeheer terecht en daar kan je de spaarstand ook vinden.

Zet functies uit die je niet gebruikt.

Als je geen gebruikmaakt van Bluetooth, GPS of 4G/5G kan je deze functies via instellingen eenvoudig uitschakelen. Ze verbruiken voortdurend stroom, ook als je ze niet nodig hebt. Dat geldt ook voor de de wifi. Gebruik je het netwerk van je mobiele operator dan kan je de wifizoeker uitschakelen. Als je even helemaal niets doet met je smartphone, zet deze dan in de vliegtuigstand. Dan weet je zeker dat er geen verbindingen openstaan en verbruikt het toestel vrijwel geen energie.

Lees ook: Hoe kun je een openbaar wifi-netwerk veilig gebruiken?

Bepaal het batterijgebruik per app.

Zowel op de iPhone als op de Android toestellen van Samsung, Huawei als andere merken kan je checken hoeveel het batterijgebruik is per app. Onder de instellingen bij batterij geven de toestellen je een handig lijstje met het batterij gebruik van de diverse apps. Hierdoor krijg je meteen inzicht in de apps die ervoor verantwoordelijk zijn dat jouw telefoon snel leegloopt. Als je de hele dag op Facebook naar grappige filmpjes van katten zit te kijken, zal je wel begrijpen waarom je batterij zo snel leegloopt. Maar ook zaken als Google Maps en Youtube plegen een echte aanslag op je accu. Hou rekening met het verbruik als je minder vaak je toestel wil opladen.

Verversen is niet continu nodig.

Meestal staat de smartphone zo ingesteld dat er constant berichten en e-mails worden binnengehaald. Het is bijna te vergelijken met iemand die iedere vijf minuten naar de brievenbus loopt om die te checken op nieuwe post. Verwacht jij berichten of e-mails die zo dringend zijn dat je ze meteen moet zien? Waarschijnlijk krijg jij spoedberichten op een andere wijze binnen. Dan heeft het ook geen zin om de berichten constant te laten verversen.

Een maal per uur vraagt veel minder van de accu van je smartphone en zorgt ervoor dat je telefoon niet zo snel leegloopt. Onder de instellingen kun je ook de pushnotificaties op een andere frequentie zetten. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze maar 1 maal per uur is meestal al genoeg om te zorgen dat je toch tijdig kan reageren zonder te veel energie te laten gebruiken.

De helderheid van je scherm.

De trend dat smartphones steeds kleiner moeten worden heeft zich niet voorgezet. Omdat we steeds meer doen op het scherm en vrijwel uitsluitend met touchscreens wordt gewerkt, worden displays weer groter gemaakt. Dit betekent ook dat er meer energie wordt verbruikt om het scherm helder te krijgen of te houden. Deze functie kost bijzonder veel energie en hier kan je dan ook echt op besparen. Zet de helderheid van het scherm gerust een paar streepjes lager. Kies voor een stand waarbij de helderheid prettig aan de ogen voelt en duidelijk genoeg blijft zonder je extra te hoeven inspannen. Pas tevens de instelling van de tijd aan waarbinnen je scherm wordt uitgeschakeld als jij de smartphone niet gebruikt. Ook hiermee kan je een duidelijke besparing realiseren.

De batterij loopt snel leeg: de accu

Als jij de bovenstaande tips hebt toegepast en je merkt dat je batterij nog steeds snel leegloopt, is het ook mogelijk dat deze aan vervanging toe is. Ook een accu heeft een bepaalde levensduur en als je de telefoon zeer intensief gebruikt, is het mogelijk dat deze minder lang meegaat. Zowel de accu van de iPhone als de toestellen van Samsung en Huawei kan vervangen worden.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer