Home Internet 5G in Nederland

5G in Nederland

by Rosalyn van Moorselaar
5G in Nederland

5G in Nederland, wanneer mogen we dat verwachten? En hoe snel is 5G? Is het echt zoveel beter dan 3G of 4G? Wij hebben alle weetjes over 5G internet voor je op een rij gezet.

Wat is een 5G netwerk eigenlijk?

5G is een nieuwe technologie die bedoeld is voor snel mobiel internet. Eigenlijk is het de opvolger van 4G internet. Je kunt er alleen veel sneller mee downloaden en uploaden bijvoorbeeld. Daardoor wordt mobiel internet sneller dan het was. Zelfs het downloaden van films gaat heel snel via een 5G netwerk. Er wordt zelfs gezegd dat het maar een kwestie van seconden zal zijn.

Bovendien zal de bandbreedte van een 5G netwerk hoger zijn. Dat wil zeggen dat de capaciteit groter is en dat je op drukbezochte locaties bijvoorbeeld ook veel beter internet zal hebben. Met 5G in Nederland worden dus eigenlijk gouden bergen beloofd. Maar wanneer komt het eigenlijk in Nederland?

5G in Nederland: wanneer mogen we dat verwachten?

Het 5G netwerk is echt nog in de beginfase als het om de ontwikkeling gaat. De eerste tests met nieuwe antennes zijn in de lucht, maar in Nederland merken we er nog weinig van. Waar komt dat door? Dat wordt veroorzaakt door het feit dat de mobiele frequenties voor het 5G netwerk nog moeten worden verdeeld. Dat is in handen van de overheid. De overheid veilt deze frequenties vervolgens onder de telecomproviders. Naar verwachting zal dat in 2019 gebeuren.

Anderzijds is er een klein probleem: een van de frequenties wordt vandaag de dag nog gebruikt door de inlichtingendiensten. Zij willen deze frequentie in ieder geval tot 2022 behouden. Dat zou dus nog meer vertraging op kunnen leveren voor het ontwikkelen van 5G in Nederland.

Wat gaat dat kosten?

Het is nu al duidelijk dat de ontwikkeling van een 5G netwerk veel geld zal gaan kosten. Er wordt gesproken over enkele miljarden euro’s. Dat is dan ook nog een punt van zorg. Een optie zou zijn dat bedrijven die profijt kunnen hebben van 5G internet hierin gaan investeren, maar tegelijkertijd is er nog geen enkele duidelijkheid of deze investering zich terug zal betalen.

5G internet

Is mijn telefoon wel geschikt voor 5G?

Nee, je toestel is hoogstwaarschijnlijk niet geschikt voor 5G. De technologie moet namelijk ondersteund worden en dat doen de eerder uitgebrachte modellen niet. Je hebt in ieder geval een nieuw model nodig om 5G te kunnen gebruiken.

Welke 5G telefoons kan ik verwachten?

Vooral de Chinezen zijn al druk bezig met het ontwikkelen van smartphones die geschikt zijn voor een 5G netwerk. De eerste die reeds op de markt is gebracht, is de Xiaomi Mi Mix 3. Verder worden er in 2019 releases verwacht van onder meer Samsung, Huawei, Nokia, LG en Sony.

Wist je trouwens dat Ziggo ook een router heeft die gericht is op 5G? Zo wordt de snelheid van je wifi optimaal. Je kunt je wifi-signaal ook versterken met een adapter, wanneer je niet overal in huis een goede verbinding hebt.

Lees ook: Top 5 gratis antivirus programma’s

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer