Home Technologie 5G-Netwerk

5G-Netwerk

by Pramila

5G staat voor de ‘5de generatie draadloze netwerken’. Het 4G-netwerk was ten opzichte van het 3G-netwerk sneller en het 5G-netwerk wordt nog sneller. Het 5G-netwerk zorgt voor minder vertraging (latentie) tussen verbindingen en heeft een grotere data capaciteit. Hierdoor zal het 5G-netwerk bijvoorbeeld meer apparaten tegelijk kunnen verbinden dan voorheen. Los van het feit dat je internetsnelheid en batterijleven erop vooruitgaat, zijn er door deze verbeteringen in het netwerk verschillende toepassingen mogelijk en kunnen nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Hier zijn er een paar opgesomd:

Internet of Things (IoT)

IoT is een enorm netwerk aan technologische apparaten, die door de toevoeging van sensoren en zonder de tussenkomst van een mens, verbonden zijn met het internet. Al deze apparaten zijn in staat om gegevens te verzamelen en te delen met elkaar. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je smartphone te verbinden met je koelkast zodat je aan jouw koelkast kan doorgeven wat je tekortkomt uit de supermarkt. De koelkast plaatst vervolgens met jouw lijstje een bestelling bij jouw gewenste supermarkt, die de boodschappen vervolgens via een drone voor de deur bezorgt. Het is de verwachting dat in 2020 meer dan 20 miljard apparaten zullen worden aangesloten op het IoT. Deze hoeveelheid aan verbindingen tussen apparaten zou door 4G niet mogelijk zijn geweest. Door het 5G-netwerk kan een grote schaal aan gegevens sneller worden overgedragen, waardoor de mogelijkheden op het gebied van IoT oneindig zijn.

Internet voor iedereen

Anders dan bij 4G, heb je met 5G geen glasvezel installaties meer nodig. Daarnaast zijn de 5G masten kleiner dan die van de vorige generaties. Hierdoor is een 5G draadloze netwerk gemakkelijk te plaatsen in gebieden die geen internet bereik hebben. Dit betekent dat op bepaalde plekken van de wereld, waar vroeger geen internet of telefonie connectie beschikbaar was, nu wel toegang zullen hebben tot deze middelen. Stel je voor, een kind die zich bevindt in het landelijke gebied van Pakistan die les kan krijgen van een leraar uit Europa. Een baanbrekende ontwikkeling voor de mogelijkheid tot onderwijs in ontwikkelingslanden. Het 5G-netwerk kan het onderwijs zowel toegankelijker als goedkoper maken.

Medische operaties op afstand

Het 5G-netwerk maakt mogelijk dat medische operaties op afstand kunnen worden uitgevoerd. Zo kan een arts in de Verenigde Staten een chirurgische robot in India bedienen om een operatie uit te voeren. Met het 4G-netwerk was dit niet mogelijk, dit kwam door de vertragingstijd tussen de invoer en de uitvoer. Zo’n vertraging is lang genoeg om verwoestend te zijn in een operatiekamer. 5G is veel sneller waardoor dit probleem wordt verholpen. De eerste medische operaties op afstand zijn inmiddels succesvol verlopen. Dit systeem is ideaal voor patiënten die een medische behandeling nodig hebben en een lange reis naar het buitenland fysiek niet aan kunnen of de behandeling niet kunnen betalen.

Virtual Reality & Augmented Reality

Nog een spannende ontwikkeling dankzij 5G zijn de mogelijkheden van ‘Virtual Reality’ (VR) en ‘Augmented Reality’ (AR). VR is wanneer je een VR-bril opdoet om je vervolgens te bevinden in een virtuele wereld, in deze wereld zie je niets van de echte wereld. AR daarentegen breidt als het ware de werkelijkheid uit door hologrammen te vermengen met de echte wereld. VR en AR zullen niet alleen de beleving van entertainment verhogen, maar zullen ook op zakelijk gebied bijvoorbeeld videoconferenties verbeteren. AR wordt (nu nog) voornamelijk gebruikt op smartphones of tablets in bijvoorbeeld musea om informatie over een voorwerp te presenteren. Winkelen voor een nieuw interieur wordt naar de volgende level gebracht met AG, zo kun je meubels virtueel in een kamer plaatsen om te zien of alles mooi bij elkaar past. Dit kan ook worden toegepast in winkels om bijvoorbeeld kleding of make-up op een realistische manier te presenteren.  

Toekomstige transformaties

Het lijkt wel of iedere sector getransformeerd kan worden met behulp van het 5G draadloze netwerk.Van landbouw tot ‘Smart Cities’ tot zelfrijdende auto’s, 5G belooft de toekomst te transformeren. De mogelijkheden zijn ongekend. Het is wel belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de verschillende mogelijkheden. Dat men investeert in de voordelen die 5G te bieden heeft om de wereld te verbeteren en niet alleen om luxeproducten te verkopen. Het zal ook een uitdaging zijn om de risico’s goed in te schatten zodat iedereen kan profiteren van de voordelen die het 5G-netwerk te bieden heeft.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer