Wat zijn de meest nuttige apps die specifiek gericht zijn op leren en het studentenleven? Eerder schreven we al een artikel over de beste apps om to do lijsten te maken, maar bij het studeren komt heel wat meer bij kijken. Om je een handje te helpen, zijn we op onderzoek gegaan naar de meest praktische studentenapps, voor zowel iOS als Android. Volledig gratis, uiteraard.
1. Mathway
Moeite met een berekening? Met maar liefst 10 miljoen gebruikers is de Engelstalige app Mathway een succes in de wiskundewereld. Deze gratis app legt wiskundevraagstukken stapsgewijs uit en is geschikt voor allerlei moeilijkheidsniveaus. Wij zijn vooral fan van de fotomogelijkheid: de app weet zelfs een afbeelding van een handgeschreven formule op te lossen.
2. WieBetaaltWat
Krijg je nog 5 cent, omdat iemand een slokje van jouw bier heeft genomen? WieBetaaltWat regelt het. Via de app kun je eenvoudig uitgaven bijhouden en is perfect voor groepsuitgaven om het bedrag op te splitsen. Je kunt andere deelnemers uitnodigen, waarna hij of zij ook zelf uitgaven kan toevoegen op een lijst. Het fijne is vooral hoe overzichtelijk het is om bij te houden wie het bedrag al heeft overgemaakt. Je kunt betaalverzoeken uitsturen via Whatsapp, of direct in de app jouw schuld betalen via iDEAL of PayPal. Ook handig: de ruim 150 verschillende valuta.
3. 9292
De klassieker die in geen enkel rijtje mag ontbreken, maar vooral voor het studentenleven onmisbaar is: 9292. Ook al woon jij op loopafstand van de universiteit, het openbaar vervoer zal nooit ontbreken op weg naar de sportclub of een borrel. De app geeft real time advies van trein tot boot, inclusief looproute. Je kunt reisadviezen opslaan om offline raad te plegen, deze delen via email en favoriete locaties instellen die je het meest gebruikt. In onze ervaring zijn trajectwerkzaamheden echter niet altijd even duidelijk aangegeven.
4. 7 Minute Training
Studeer je fulltime? Goede kans dat je het moet doen van een parttime studenten bijbaan en je op de centen moet letten. Gelukkig zijn er volop apps die een gratis workout kunnen geven om zo een abonnement bij de sportschool te besparen. Onze favoriet (en die van tien miljoen anderen) is 7 Minute Training. De meest eenvoudige oefeningen kun je thuis doen. Er wordt duidelijke instructie gegeven en je bent zelf in controle van jouw programma. Je kunt zelfs instellen hoeveel seconden pauze je tussen elke oefening wilt.
5. Forest
Moeite met concentreren? Forest kan je helpen. Het idee is dat je een fictieve boom laat groeien door zo lang mogelijk van jouw telefoon af te blijven, maar ook door een timer in te stellen terwijl jij studeert. Zit je toch aan jouw telefoon, dan sterft jouw boom vrij dramatisch af. Voor de liefhebber kun je zo doorsparen tot een heel bos met bomen hebt en die afzonderlijk namen geven. Je kunt uitgebreide statistieken inzien omtrent jouw telefoongebruik en tijdelijk andere apps uitschakelen die kunnen afleiden.
6. Dropbox
Een inkoppertje, maar het bekende Dropbox blijft een perfect middel voor groepsopdrachten. Deel met gemak hele mappen met bestanden met medestudenten. De kracht van Dropbox zit hem vooral in de automatische back-up mogelijkheden om nooit meer een bestand kwijt te raken. Een nadeel? De gratis variant geeft slechts 2GB aan ruimte. Ook heeft Dropbox in het verleden een significant datalek gehad en over de veiligheid van gratis apps is momenteel sowieso volop discussie.
7. Microsoft Office Lens
Maak met Microsoft Office Lens alles digitaal, zonder dat je de scanner bij de bibliotheek hoeft te raadplegen. Het gebruik is extreem eenvoudig: met één knop maak je een scan. Er zijn diverse standen mogelijk, om zo een scan te maken van documenten, whiteboards, vistekaartjes of foto’s. Snij de afbeelding bij, sla het op in je galerie of als PDF. De integratie met andere Office-producten verloopt erg soepel, waardoor het eenvoudig is om de scan te exporteren naar onder andere Powerpoint, Word en OneNote.