Als je op zoek gaat naar een luidspreker set voor in je woonkamer of een set TV speakers, koop je deze set vaak in combinatie met een subwoofer. Een subwoofer kan immers een zeer positieve bijdrage leveren aan je geluidsbeleving. Je kunt hierbij de keuze maken tussen actieve- en passieve subwoofers. Ben je niet bekend met deze termen? Neem dan zeker dit artikel over een actieve subwoofer vs een passieve subwoofer door. We maken voor je inzichtelijk wat het verschil is tussen een actieve subwoofer en een passieve subwoofer en nemen met je door wanneer welke optie het beste werkt.
Wat is een subwoofer?
Een subwoofer is een luidspreker die speciaal is ontwikkeld voor een optimale weergave van lage tonen. In veel gevallen wordt een subwoofer gezien als een van de essentiële onderdelen van bijvoorbeeld een home cinema set omdat deze kast zorgt voor de gewenste geluidsbeleving hierbij. De lage tonen van een film krijgen door het gebruik van subwoofers een extra dimensie. Het gaat in dit geval om de in het frequentiebereik beneden de 80 hertz vallen als moet hierbij voor de volledigheid worden opgemerkt dat dit een ruwe schatting is.
Daarnaast worden de explosieve geluiden op een mooiere manier weergegeven als je een subwoofer hebt staan.
Als je het praktisch bekijkt, is een subwoofer “gewoon” een vorm van een luidspreker en zelfs niet eens de meest geavanceerde. Veel subwoofers bestaan uit niet meer dan één speaker of driver. Er zijn modellen met meerdere drivers maar die zijn voornamelijk ontwikkeld voor een krachtigere klankweergave. Een subwoofer produceert dus enkel bassen, dus de meest lage frequenties. Het niveau van het frequentiebereik hangt af van het model.
Er wordt op het gebied van subwoofers onderscheid gemaakt tussen actieve- en passieve subwoofers. Actieve subwoofer vs passieve subwoofer, wat is jouw beste keuze? We geven je hier inzicht in door de karakteristieke eigenschappen van beide opties hieronder met je door te nemen.
Wat is een passieve subwoofer?
Een passieve subwoofer is een speaker zonder ingebouwde versterker. Deze moet dus worden aangestuurd door een externe versterker met luidspreker aansluiting. Juist door het gebruik van deze luidsprekerkabel kan er best veel geluidsverlies optreden. Daarnaast moet de aangesloten versterker wel voldoende vermogen hebben om de subwoofer de lage tonen te laten weergeven. Dit gewenste vermogen is uiteraard wel afhankelijk van de akoestiek in de ruimte, de afmeting van de ruimte en de specificaties van de passieve subwoofer zelf. Een voordeel van het gebruik van een passieve subwoofer is dat deze niet zo groot van afmeting hoeft te zijn. Juist dit punt wordt vaak gezien als groot nadeel van subwoofers. Daarnaast is een passieve subwoofer niet erg storingsgevoelig omdat er géén gebruik wordt gemaakt van een interne versterker dus een interne voeding.
Wat is een actieve subwoofer?
De meeste woofers zijn actieve modellen. Een actieve subwoofer is een speaker met een ingebouwde versterker. De versterker en de speaker zitten in dezelfde behuizing ingebouwd en zijn dan ook volledig op elkaar afgestemd. Deze versterker zorgt dan ook voor de hele aansturing van de speaker. Het systeem zorgt er dan ook zelfstandig voor dat er voldoende vermogen beschikbaar is om de lage tonen in een betreffende ruimte weer te geven. Hoewel er bij dit systeem meer kans is op storingen, zijn er ook veel voordelen van actieve subwoofers te benoemen. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over aansluitingen en een goede geluidskwaliteit. Daarnaast wordt de ruimte in de woofer op de meest optimale manier benut. De meeste actieve subwoofers zijn voorzien van een cross-over filter. Hiermee wordt bepaald welke tonen de subwoofer wel en niet mag laten horen.
Actieve subwoofer aansluiten
Het aansluiten van een subwoofer zal geen decision maker zijn bij de keuze tussen een actieve subwoofer en een passieve subwoofer. Een actieve subwoofer aansluiten doe je immers met een eenvoudige handeling. De aansluiting van een actieve subwoofer vindt plaats via de subwoofer pre-amp output of subwoofer pre-out aansluiting op de receiver. Met behulp van één kabel kun je de receiver met de subwoofer verbinden.
Er zijn actieve subwoofers die voorzien zijn van zowel line-inputs (voor de subwoofer pre-out) als speakerkabel-ingangen. In dit geval heb je dus de keuze welke je gebruikt. Het belangrijkste voordeel van dit soort actieve subwoofers is dat je iedere receiver kunt gebruiken, ook de wat oudere modellen die niet over een pre-out voor de subwoofer beschikken.
Actieve subwoofer vs passieve subwoofer, de grootste misverstanden
Er bestaan een aantal veelgehoorde misverstanden als de vergelijking actieve subwoofer vs passieve subwoofer wordt gemaakt. Er wordt immers ten onrechte wel eens geroepen dat er helemaal géén verschil is tussen actieve- en passieve subwoofers. Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken is dit een fabeltje. Daarnaast lees je vaak op websites dat de vergelijking actieve subwoofer vs passieve subwoofer niet relevant is omdat de actieve modellen altijd beter zijn. Dit is niet per definitie waar omdat dit afhankelijk is van de omstandigheden, hierover hieronder meer. Tot slot wordt er vaak ten onrechte geschreven dat actieve subwoofers meer vermogen hebben dan passieve subwoofers. Ook dat is zeker niet altijd het geval. Vergelijk maar eens de verschillende opties hierin en trek zelf je conclusie. Je kunt subwoofers kopen bij de bekende aanbieders zoals Bol.com, Mediamarkt, BCC en Coolblue.
Actieve subwoofer vs passieve subwoofer, wanneer werkt welk systeem het beste?
Zoals aangegeven is het niet mogelijk dat de weegschaal bij een actieve subwoofer vs passieve subwoofer een kant op slaat. Hierbij spelen te veel externe factoren een rol. Denk aan factoren als de bouw van de speaker, de kwaliteit van de materialen en de exacte specificaties van de subwoofer. In veel gevallen geniet bij een home cinema systeem (dat bestaat uit losse componenten) een actieve subwoofer de voorkeur. Je bent in dat geval niet afhankelijk van het vermogen van de receiver/versterker in je home cinema systeem. In dit geval kun je eenvoudig zorg dragen voor een optimale geluidsbeleving. Als je waarde hecht aan veel gemak, is je keuze dus snel gemaakt. Als je een wat kleinere ruimte tot je beschikking hebt, is een passieve subwoofer de keuze die wellicht het beste bij je past. Voor iedere behoefte is er dus een geschikte subwoofer. Het uiteindelijke resultaat zal echter hetzelfde zijn: een optimale geluidsbeleving.