Home Elektronica De belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het aansluiten van luidsprekerkabels

De belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het aansluiten van luidsprekerkabels

by Redactie
luidsprekerkabels

Het aansluiten van luidsprekerkabels ziet er eenvoudig uit maar er zijn zeker wel een aantal zaken waar je op moet letten. Hoewel dit eenvoudig zal overkomen, moet je ervoor zorgen dat je over de juiste kabels beschikt. Je kunt immers de keuze maken tussen digitaal- en analoog en tussen single wiring of bi-wiring. Daarnaast zijn er een aantal praktische zaken waar je in dit opzicht rekening mee moet houden. In dit artikel nemen we de belangrijkste zaken met je door waar je op moet letten bij het aansluiten van luidsprekerkabels.

Geschikte kabel om een luidspreker aan te sluiten

Er zijn een flink aantal kabels die je kunt gebruiken om een luidspreker mee aan te sluiten. Het eerste wat je voor jezelf moet vaststellen, is of je gebruik maakt van een digitaal- of analoog signaal. Voor een digitaal signaal heb je immers coaxiale- of optische kabels (S/PDIF kabels) nodig. Het verschil hiertussen wordt gemaakt door de manier waarop de signalen verstuurd worden. Je kunt kiezen voor het versturen van het signaal via optische transmissie of voor een elektrisch signaal (in geval van digitale coaxiale audiokabels).

Voor een analoog signaal volstaan RCA kabels. Hiermee doe je in geen geval een concessie op je geluidskwaliteit. Het tegendeel is zelfs het geval. Daarnaast maak je het jezelf een stuk makkelijker als een luidspreker aan gaat sluiten.

Wat is een RCA luidsprekerkabel?

Een RCA luidsprekerkabel is nog altijd een zeer veel gebruikte kabel voor het verbinden van audioapparatuur. De letters RCA staan voor ‘Radio Corporation of America’, het bedrijf dat deze kabels ontwikkelde en al vanaf 1940 op de markt brengt. De meest gebruikte benaming voor een RCA kabel is de “tulp kabel”, dit is eenvoudig te verklaren omdat je deze kabels kunt herkennen aan de rode en witte connectoren waaraan een uitstekend staafje is gemaakt. Deze kleuren vind je ook terug op je audioapparatuur. De rode connectoren zijn voor de positieve (plus) aansluiting, de witte connectoren zijn voor de negatieve (min) aansluiting.

Single wiring of bi-wiring? 

Er zijn verschillende soorten RCA kabels verkrijgbaar. Naast de reguliere Tulp bekabeling, kun je bijvoorbeeld kiezen voor andere soorten als je twee verschillende systemen met aan elkaar gaat verbinden. Het verschil zit in dit geval in de stekkers (het soort en male en/of female) die aan het einde van de bedrading.

Een andere keuze die je moet maken is tussen single wiring of bi-wiring. Single wiring is de klassieke aansluitmethode dat veelvuldig toegepast op zowel de voordelige luidsprekers als de duurdere high-end luidsprekers. In geval van bi-wiring wordt het signaal van de versterker opgesplitst in een lage- en een hoge frequentie. Aan de achterkant van deze (vaak vloer) luidsprekers zitten twee paar stekkeringangen om het onderscheid te maken tussen LF en HF.

Waar let je nog meer op als je luidsprekerkabels aan sluit?

Er zijn nog een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij het aansluiten van luidsprekerkabels. Uiteraard is het van belang om hierbij te denken aan de praktische kant, zoals de mogelijkheid om kabels op een mooie manier uit het zicht te ontnemen en het voorkomen van eventueel struikelgevaar. Hierbij is het wel goed om te kiezen voor een kabel dat zo kort mogelijk is. De lengte van de kabel heeft een grote invloed op de geluidskwaliteit. 

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een RCA kabel dat van goede kwaliteit is. Het is goed om te beseffen dat er een groot kwaliteitsverschil is tussen het aanbod hierin. Dit heeft vooral betrekking op de connectoren. In dit geval is kwaliteit dus een hoorbare keuze.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer