Home Internet Bellen via internet: beter dan bellen via de telefoonverbinding?

Bellen via internet: beter dan bellen via de telefoonverbinding?

by Rosalyn van Moorselaar
Bellen via internet: beter dan bellen via de telefoonverbinding?

Hoe is het nu eigenlijk mogelijk om te bellen via het internet? Daarvoor wordt de techniek Voice over IP (VoIP) gebruikt. Daarbij wordt het geluid van een telefoongesprek omgezet in gegevenspakketjes en deze worden via het internet verstuurd. Bij de ontvanger aangekomen worden de gegevens weer in analoge data oftewel geluid omgezet. Zender en ontvanger kunnen elkaar op die manier horen en de communicatie kan beginnen.

VoIP abonnement

Via de kabel of ADSL lijkt bellen via internet heel veel op vaste telefonie. Als je een abonnement neemt bij een kabel- of telefoniebedrijf wordt je telefoon via een modem verbonden met het internet, vergelijkbaar met de wijze waarop je computer is verbonden om toegang te hebben tot het net. De gesprekken die je voert worden dan middels een abonnement in rekening gebracht. De kosten zijn in het algemeen beduidend lager dan een normaal telefoonabonnement en vaak zijn er daluren dat je gratis kan bellen. De verwachting is echter dat deze manier van internetbellen op den duur volledig zal verdwijnen omdat deze niet kan concurreren met de softphone.

De softphone

Er zijn inmiddels diverse speciale programma’s die je op je computer of smartphone kan installeren. Deze programma’s noemen we softphone. De pionier op dit gebied die nog steeds de bekendste is, kent bijna iedereen: Skype. Met dit programma kan je direct communiceren met iedereen die ook het programma gratis heeft gedownload. Niet alleen geluid maar ook beeld is mogelijk. Daarnaast kan je via dit soort programma’s ook vaak nog bellen naar vaste of mobiele nummers. Daar betaal je in het algemeen lage tarieven. Een abonnement hoef je niet af te sluiten. Is dit soort bellen dan volledig gratis? Voor niets gaat alleen de zon op. Als jij via de computer of een smartphone belt met Skype of een vergelijkbaar programma dan gaat dat ten koste van het tegoed op je bundel. Compleet gratis is het dus ook weer niet tenzij jij gebruik maakt van de WiFi die een derde gratis ter beschikking stelt.

De voor- en nadelen van bellen via internet op een rijtje

Internet bellen verdringt steeds meer het ‘gewone’ bellen via een telefoonverbinding, vast of mobiel. Dat is niet zo vreemd als je naar de voordelen kijkt:

  • Geen abonnement voor telefonie nodig.
  • Tegen zeer lage kosten bellen met gebruikers die nog geen softphone hebben. Het aantal gebruikers neemt overigens nog iedere dag toe.
  • Er zijn vele extra diensten zoals videobellen en chats.
  • Meestal kan je meteen zien wie er bereikbaar is zonder contact te hoeven opnemen.
  • Het is eenvoudig om groepen aan te maken van familie, vrienden of buren. Via de chat kan je dan in contact blijven op ieder moment.

Er zijn ook nadelen:

  • Voorlopig is internetbellen nog minder stabiel dan vaste of mobiele telefonie. De aanbieders kennen nog regelmatig storingen die langer duren.
  • Bij stroomuitval is het niet langer mogelijk om te bellen.
  • Als de internetverbinding uit is gevallen of je geen verbinding kan krijgen, is het niet meer mogelijk om te bellen.
  • In het algemeen kan je niet met noodnummers bellen via het internet.

Lees ook: Hoe lang gaat een laptop mee? Dit zijn de beste laptops.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer