Home Koopgidsen 360 camera kopen? Dit zijn de beste 360 graden camera’s van 2021

360 camera kopen? Dit zijn de beste 360 graden camera’s van 2021

by Redactie Technika10
Beste 360 graden camera

Met een 360 graden camera kun je een beleving op de meest reële manier vastleggen en in een later stadium herbeleven. Het zal je dan ook niets verbazen dat 360 graden camera’s sterk in populariteit toenemen omdat steeds meer mensen de veelzijdige mogelijkheden ontdekken om de meest fantastische beelden in virtual reality terug te kunnen kijken. Voorwaarde is echter wel dat er gekozen wordt voor de beste 360 graden camera’s van 2021. Welke dat zijn ontdek je hier. Daarnaast hebben we een onmisbare koopgids voor je samengesteld die je kunt gebruiken als je een 360 camera kopen.

Top 10 360 graden camera’s


1. GoPro MAX
1. GoPro MAXOnze #1 keuze
2. Vuze 3D 360 VR Compactcamera
2. Vuze 3D 360 VR Compactcamera
3. 360 Fly
3. 360 FlyGeweldige kwaliteit!
4. Insta360 ONE R Twin Edition
4. Insta360 ONE R Twin Edition
6. Easypix GoXtreme FullDome 360
6. Easypix GoXtreme FullDome 360Voordeligste!
7. Guardo 360 Wifi Action Cam
7. Guardo 360 Wifi Action Cam
8. Kodak PixPro SP360
8. Kodak PixPro SP360
9. Salora 360 PRO SPORT
9. Salora 360 PRO SPORT
10. Seissiger Special-Cam-3 Classic
10. Seissiger Special-Cam-3 Classic

De 5 beste 360 graden camera’s uitgelicht

1. GoPro MAX

GoPro MAX

De GoPro MAX is een 360 graden camera waarmee je onder andere 16,6 megapixel foto’s kunt schieten. Je kunt hiermee Full HD beelden schieten. De HERO-modus biedt de baanbrekende horizontaalstelling die je vloeiende cinematische ervaring biedt, ongeacht de beweging die je maakt.

De camera is voorzien van beeldstabilisatie. De GoPro MAX is waterdicht tot een diepte van 5 meter. Door de wifi functie op de camera kun je direct je beelden delen met anderen. 

Bestel de GoPro MAX voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

2. Vuze 3D 360 VR Compactcamera

Vuze 3D 360 VR Compactcamera

De Vuze 3D 360 VR Compactcamera is een 360 graden camera van zakformaat. Je kunt met deze camera 4K video’s maken maar ook kiezen voor full HD kwaliteit. Je beeld wordt 30 keer per seconde ververst. Je kunt de Vuze 3D 360 VR Compactcamera voorzien van een SD-geheugenkaart dus je hebt zelf invloed op het beschikbare geheugen.

Het toestel is voorzien van een 3700 mAh batterij. Wat ook handig is om te weten is dat deze camera volledig stof en waterdicht is.

Bestel de Vuze 3D 360 VR Compactcamera voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

3. 360 Fly

360 Fly

De 360 Fly is een optie die zeker in dit rijtje van beste 360 graden camera’s van 2021 past. Het is een zeer gebruiksvriendelijke camera waarmee je eenvoudig een HD-ready video en/of 2,26 megapixel foto’s maakt. De 360 Fly camera is waterdicht en beschikt over ingebouwde WiFi en Bluetooth. Je kunt je beelden direct bewerken en delen met je vrienden.

De camera is voorzien van beeldstabilisatie voor het minimaliseren van schokken en vibraties voor duidelijkere beelden. De camera is voorzien 32 GB interne geheugen en een batterij waarmee je tot 2 uur volledig 360°-video’s op kunt nemen.    

Bestel de 360 Fly voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

4. Insta360 ONE R Twin Edition

Insta360 ONE R Twin Edition

De Insta360 ONE R Twin Edition is een 360 graden action cam waarmee je 4K video’s en 12 megapixel foto’s kunt maken. Deze 360 camera is voorzien van een touchscreen LCD-display, een batterijmodule, en een verwisselbare lens. Standaard ontvang je bij deze actioncam een 360° Dual lens en een 4K Wide Angle lens.

De Insta360 ONE R Twin Edition is voorzien van een batterij met een capaciteit van 1190 mAh. Je kunt de camera in een mounting bracket plaatsen om deze tot 5 meter diepte waterdicht te maken.

Bestel de Insta360 ONE R Twin Edition voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

5. Ricoh Theta V

Ricoh Theta V

De Ricoh Theta V is een 360 camera waarmee je 4K beelden kunt vastleggen. De camera heeft beeldresolutie van 3840 x 1920 pixels. Met behulp van de wifi of bluetooth functionaliteit kun je de camera eenvoudig in contact brengen met je smartphone of tablet en de Ricoh Theta V van afstand bedienen maar ook je beelden direct kunt delen met anderen.

De onderscheidende waarde van de Ricoh Theta V is dat deze camera een hoge ISO instelling heeft waardoor je ook bij weinig licht kunt blijven filmen.   

Bestel de Ricoh Theta V voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

Hoe ziet 360 video eruit?

De opkomst van 360 graden video’s en virtual reality zorgen voor een compleet nieuwe beleving bij het ophalen van herinneringen. Je zorgt hiermee voor een reële en inlevende ervaring. Het kijken naar een 2D opname waarin een klein deel van de omgeving in één beeld is gevangen, gaat tot het verleden behoren. Met een 360 video kun je als kijker letterlijk even rondkijken. Om een beeld te geven hoe een 360 video eruit ziet, moet je even een kijkje nemen op Google Streetview (via Google Maps). Geef hierin je eigen adres op kijk eens in het rond om een beeld te creëren bij deze beleving. Je kunt letterlijk elke richting opkijken.

Een 360 video wordt opgenomen zoals een “normale” video. Je moet hiervoor uiteraard de beschikking hebben over een 360 graden camera om beelden in iedere richting te kunnen schieten. Hiermee creëer je een 360 graden perspectief waarmee je om je heen en naar boven kunt kijken. Het zicht naar beneden kan deels beperkt zijn vanwege de behuizing waar de lens op staat maar als je kiest voor een van de opties die wij hierboven aanbevelen als de beste 360 graden camera’s van 2021 zal dit niet het geval zijn.

360 graden camera beste

Wat is een 360 graden camera?

Een 360 graden camera is een camera die twee of meer lenzen heeft die in tegenovergestelde richting van elkaar zijn geplaatst. Hierdoor worden er in een wijde hoek opnames gemaakt. De beelden die hierbij geschoten worden, zullen elkaar deels overlappen om een compleet beeld te krijgen. De overlappende beelden worden door de software gecorrigeerd zodat er een opname van 360 graden ontstaat. Dit gebeurt direct tijdens de opname en hoeft dus niet handmatig te gebeuren. Er zijn geen handmatige handelingen meer nodig.

Je hebt verschillende opties voor het bekijken van de 360 graden beelden. De meest eenvoudige manier is via je webbrowser. Hierbij kun je de kijkhoek veranderen met behulp van je muis en op deze manier rondkijken. Voor een meer virtuele ervaring kun je ook een geavanceerde smartphone of een virtual reality headset of bril gebruiken. Vooral dit laatste is zeker een aanrader voor een optimale beleving. Door de accurate bewegingsdetectie kijk je letterlijk in het rond.

Waarop selecteer je de beste 360 camera?

Als je 360 camera’s gaat vergelijken, zul je wellicht merken dat er onderscheid wordt gemaakt in een camera waarmee je over één as en over twee assen kunt filmen. In de eerste situatie kun je wel helemaal rond en naar boven kijken maar kun je niet naar beneden filmen. Dit komt (zoals aangegeven) door de behuizing waar de lens op staat. Bij de voordelige- en wat oudere modellen van de 360 camera’s kan dit het geval zijn. Als je op zoek bent naar de beste 360 camera, kiest je dus een camera waarbij je over twee assen, dus met twee lenzen (met overlappende beelden) kunt filmen. Deze camera zorgt dat alle beelden worden vastgelegd en er geen sprake is van een “dode hoek”.

De hoeveelheid lenzen is dus het belangrijkste waar je een 360 camera op selecteert. De stelregel hierin is heel eenvoudig: hoe minder lenzen een camera heeft, hoe meer beelden iedere lens moet opnemen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. De beste 360 camera heeft dan ook twee of meer lenzen. Uiteraard spelen de standaard specificaties van de camera (zoals diafragma, sluitertijd en ISO bereik) ook een belangrijke rol bij het bepalen welke optie beste 360 camera is.

Waar let je nog meer op als je een 360 graden camera gaat kopen?

Uiteraard is de beeldkwaliteit ook zeker van belang bij het maken van je keuze als je een 360 graden camera gaat kopen. Ook met betrekking tot het aantal pixels (wat bepalend is voor de beeldkwaliteit) zie je veel verschillen. Er zijn 360 graden camera’s waarmee je in full HD (1080p) kunt filmen (wat al een prima keuze is) maar er is ook sprake van een overtreffende trap. Als je een van de opties kiest die wij aanbevelen als de beste 360 graden camera’s van 2021, film je in 4K. Om je hierin een beeld te schetsen: bij 4K resolutie is het aantal pixels vier keer zo hoog in vergelijking met normaal Full HD. De resolutie van 4K is immers 3840 pixels x 2160 pixels. Deze keuze is snel gemaakt want hoe scherper het beeld, hoe beter de ervaring zal zijn als je de beelden met een VR bril terugkijkt. 

Een ander punt waar je op moet letten als je een 360 graden camera gaat kopen, is het aantal frames per seconde (FPS). Dit is een waarde dat aangeeft hoe vaak het beeld (per seconde) wordt ververst. Een hogere FPS levert dus een vloeiender beeld op. Vooral bij snelle bewegingen, zoals het filmen van sportwedstrijden of tijdens een safari waarbij dieren onverwachte bewegingen kunnen maken, is een hogere FPS zeker aanbevolen. Er zijn 360 graden camera’s die maar met 15 frames per seconde op kunnen nemen maar dit is wel aan de lage kant. Het is een betere keuze om te kiezen voor minimaal 30 FPS maar het is ook goed om te weten dat de beste 360 graden camera’s 60 FPS kunnen hebben. 

Tot slot: let op het praktisch gebruik als je een 360 camera gaat kopen

Het is zeker ook goed om een blik te werpen de praktische kant van het gebruik van de 360 camera. Dit is immers zeker een belangrijke factor als je een 360 camera gaat kopen en je bent de opties aan het vergelijken. Het is zeker goed om met betrekking hierop een aantal punten onder je aandacht te brengen. Het is bijvoorbeeld goed om te letten op de afmeting, het gewicht en de hanteerbaarheid van de 360 camera. Denk bijvoorbeeld ook op de manier waarop je een 360 camera eventueel kunt vastzetten. 

Wat ook zeker een punt van aandacht is, is de vochtbestendigheid van je camera. Je hebt de weersomstandigheden niet altijd voor het zeggen en als je een watersportactiviteit wilt vastleggen is dit natuurlijk helemaal van belang. Een aantal 360 camera’s heeft een waterdichte behuizing of is volledig waterdicht. Als we het hebben over bestendigheid moeten we de schokbestendigheid van de camera ook onder je aandacht brengen. Ga je onder ruige omstandigheden filmen? Hou hier dan zeker rekening met je keuze in wat voor jou de beste 360 graden camera van 2021 is. Daarnaast is een camera met interne stabilisatie zeker van belang om te voorkomen dat je naar letterlijk schokkende beelden kijkt achteraf. Dit kan dit leiden tot misselijkheid wanneer je een VR bril draagt om de beelden terug te kijken.  

Het laatste waar je zeker op moet letten bij het vergelijken van 360 camera’s is de (interne) opslagcapaciteit van een camera. Dit is bepalend voor hoeveel foto’s of video’s je op kan slaan. Er zijn camera’s waarbij je de geheugencapaciteit kunt upgraden met een SD-kaart maar dit is niet altijd het geval. Tot slot is het goed om de batterijcapaciteit van de verschillende 360 camera’s (of de mogelijkheid om een batterij te wisselen) te vergelijken als je een keuze tussen de verschillende opties wilt maken. Het zal je niet gebeuren dat je klaar bent om de meest spectaculaire 360 graden beelden te schieten maar een gebrek aan geheugen- of batterijcapaciteit ervoor zorgt dat je het alleen moet doen met je herinnering in je hoofd. Als je ervoor kiest om de beste 360 graden camera van 2021 te kopen, zal dit gelukkig niet zo snel gebeuren.

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer