Home Internet Beste router voor glasvezel van 2021

Beste router voor glasvezel van 2021

by Rob
beste router voor glasvezel

Glasvezel internet, iedereen heeft het erover. Dat is goed te verklaren want glasvezel is de next step in dataverkeer. Met de next step bedoelen we de snelste optie waarin het uploaden en downloaden vele malen sneller zal gaan als de kabel- en ADSL verbindingen waar we tot voor kort zo enthousiast over waren. Om daadwerkelijk gebruik te maken van dit snelheidsvoordeel moet je wel de beschikking hebben over de beste router voor glasvezel van 2021. Welke dit zijn, nemen we hier met je door. 

Dit zijn de beste routers voor glasvezel van 2021

Laten we meteen het antwoord geven op de vraag wat de beste routers voor glasvezel van 2021 zijn. Dit is namelijk van groot belang omdat je hierover moet beschikken om gebruik te kunnen maken van snelheid waarover je kunt benutten. Een verouderde router zal hierin belemmerend werken. We hebben ons bij het opstellen van dit lijstje laten beïnvloeden door de bekende- en de wat minder aanbieders op dit gebied. Je hoeft niet lang te zoeken om de routers die wij je aanbevelen als de “beste routers voor glasvezel van 2021” te vinden. Deze zijn immers onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue.


Netgear Nighthawk AX8Netgear Nighthawk AX8

Dit is een router die ondersteuning biedt aan de nieuwste 802.11ax WiFi-standaard. Doordat de Netgear Nighthawk AX8 beschikt over de 8×8 MU-MIMO functionaliteit kun je van maar liefst 8 datastromen waarvan de helft is gereserveerd voor de 5 GHz band. Deze band kan een datasnelheid van 4800 Mbps worden gerealiseerd.

Bestel de Netgear Nighthawk AX8 eenvoudig & snel bij deze vertrouwde webshops:

Netgear Orbi RBK 852Netgear Orbi RBK 852

Als je op zoek bent naar de beste router voor glasvezel van 2021 is de Netgear Orbi RBK 852 een optie die hier zeker voor in aanmerking komt. Deze router staat in voor een datasnelheid van maximaal 6000 Mbps. Het grote voordeel van deze router is dat dit een alles-in-één netwerkoplossing is waarmee je door het hele huis een stabiel netwerk kunt opzetten. De set bestaat immers uit één Orbi-router en één satelliet, een ideale oplossing als je wat groter woont.

Bestel de Netgear Orbi RBK 852 eenvoudig & snel bij deze vertrouwde webshops:

Draytek Vigor 2133FVacDraytek Vigor 2133FVac

De Draytek Vigor 2133FVac is speciaal ontwikkeld voor glasvezelverbindingen. De glasvezelrouter haalt draadloos een gecombineerde doorvoersnelheid van 1166 Mbps, 300 Mbps op 2,4 GHz en 866 Mbps op 5 GHz. Hiermee is dit een prima router om gebruik te maken van de gewenste internetsnelheid. Je hebt hierbij de beschikking over 4 Gigabit LAN-poorten zodat je met meerdere apparaten bekabeld gebruik kunt maken van snel internet. 

Bestel de Draytek Vigor 2133FVac eenvoudig & snel bij deze vertrouwde webshops:

TP-Link Archer C5400TP-Link Archer C5400

Dat deze router in ons lijstje van beste router voor glasvezel van 2021 staat, is logisch. Dit is immers een router die niet zo lang geleden als “beste getest” is door de consumentenbond. De TP-Link Archer C5400 is een razendsnelle tri-band wifi router die gecombineerde snelheden tot maximaal 5334 Mbps haalt. Een ander groot voordeel van deze router is dat dit apparaat over een “smart connect” functie beschikt. Je maakt automatisch gebruik van het best beschikbare kanaal. Hiermee zul je altijd voorzien worden in je netwerken.

Bestel de TP-Link Archer C5400 eenvoudig & snel bij deze vertrouwde webshops:

Draytek 3910Draytek 3910

Met deze router staat in voor een uitstekende gegevensoverdrachtsnelheid van max 2000 Mbit/s. De Draytek 3910 is past dan ook uitstekend in het lijstje van beste routers voor glasvezel van 2021. Net als alle routers in dit lijstje heb je beschikking over twee Wifi-Dual-banden: een 2.4 GHz en een 5 GHz. Deze router bevat meerdere mogelijkheden voor bedrade connectiviteit. 

Bestel de Draytek 3910 eenvoudig & snel bij deze vertrouwde webshops:

Wat is glasvezel internet?

Zoals de naam al aangeeft bestaat een glasvezelkabel uit zeer dunne vezels van zeer helder glas. Dit speciale glassoort is uitstekend geschikt om data met grote snelheden te versturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van laserlicht op een manier dat je kunt vergelijken met het geven van morsesignalen met een zaklamp alleen dan in een veel sneller tempo. De stelregel is dan ook eenvoudig: hoe sneller de signalen, hoe sneller de internetverbinding is.

Fiber to the Home

Glasvezel internet wordt ook wel Fiber to the Home (FTTH) genoemd. Deze term beschrijft meteen een ander verschil met de authentieke kabel- en ADSL verbindingen. De glasvezelkabels worden ook onder de grond gelegd. In dit geval worden er echter geen aftakkingen gemaakt zoals bij kabel- en ADSL verbindingen wel het geval is. Een glasvezelkabel loopt rechtstreeks de woning (in dit geval vaak meterkast) in. Dit komt de snelheid van de verbinding zeer ten goede. In geval van kabel- en ADSL komen de (ethernet of coax) verbindingen vanaf een wijkcentrale. Door de aftakkingen wordt de snelheid van het internet gedeeld met andere woningen in de buurt.

Hoe snel is een internet verbinding van glasvezel?

Bij glasvezel internet zijn snelheden van meer dan 100 terabits gemeten, 1 terabit is 1000 Gigabit. Om je hierin een beeld te schetsen, het signaal gaat met de snelheid van het licht door de kabels heen. Bij ADSL verbindingen zal de maximale snelheid 80 Mbps zijn. Kabelverbindingen zijn iets sneller en halen een snelheid van 200 Mbps. 

Je begrijpt nu meteen dat glasvezel internet een toekomstgerichte keuze is. Dit heeft onder andere betrekking op het gebruik van snel internet maar ook op het 3D en 4K televisie kijken. Een van de karakteristieke eigenschappen van een internet verbinding van glasvezel is dat je even snel kunt downloaden (als je bijvoorbeeld TV kijkt) als uploaden. Dit laatste is interessant als je vanuit huis een website host, als je via internet wilt videobellen of als je een fanatieke gamer bent. Bij kabel- en ADSL verbindingen ligt de downloadsnelheid veel hoger dan de uploadsnelheid.

Beste glasvezel modem router

De kosten voor het gebruik maken van glasvezel internet liggen ongeveer gelijk met de kosten voor het gebruik maken van kabel- en ADSL verbindingen. Je zou dus zeggen dat iedereen deze keuze wel maakt. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk want glasvezel internet is nog niet in ieder gebied in Nederland beschikbaar. De verwachting is echter dat dit de komende jaren zeker gaat veranderen. Als het gebruik maken van glasvezel in jouw regio tot de mogelijkheden behoort, moet je de beschikking hebben over een goede- of liever de beste glasvezel modem router die er is.

De belangrijkste voorwaarde om van de genoemde voordelen van de moderne internetverbinding gebruik te maken, is dat je beschikt over een geschikte glasvezel modem router. Je kunt dan beter kiezen voor de beste glasvezel modem router om hier zo lang mogelijk gebruik van te kunnen maken. De reden hiervoor is eenvoudig uit te leggen. Als je beschikt over een Fiber to the Home aansluiting komt de glasvezelkabel tot aan de meterkast. Je kunt vanaf deze plek een internet verbinding leggen naar je router. Hierbij is het van belang dat je WAN-aansluiting van de router een hoge doorvoersnelheid kan behalen. Anders heeft de overstap naar glasvezel geen zin.

Beste wifi router voor glasvezel een overwogen investering?

Als je jezelf afvraagt of de aankoop van de beste wifi router voor glasvezel een overwogen investering is kunnen we dit absoluut bevestigend beantwoorden. De aankoop van de beste wifi router voor glasvezel is een investering in de toekomst. Het zal je immers niet ontgaan zijn dat het digitale landschap sterk aan het veranderen is. Hiermee hebben we het niet alleen over de hierboven omschreven infrastructuur (van digitale landweg naar digitale snelweg) maar vooral over de toepassing hiervan. Internet wordt steeds meer gebruikt voor de meer geavanceerde toepassing. Denk aan het kijken naar Netflix, het gebruik van smart home mogelijkheden en de toepassing van Internet of Things. Om gebruik te kunnen blijven maken van al dit soort toepassingen (waarbij de ontwikkelingen elkaar zich in een hoog tempo opvolgen) is het verstandig om te beschikken over de beste wifi router voor glasvezel. Je weet nu welke opties in aanmerking komen.

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer