Home Elektronica Dit is de beste soundbar van 2020

Dit is de beste soundbar van 2020

by Rob
beste soundbar

Met de komst van de platte televisie, is de behoefte aan een soundbar sterk toegenomen. Als je een 4K TV hebt gekocht, hoort hier wel een goed geluid bij maar deze geluidservaring zullen de speakers van je TV niet leveren. Hiervoor heb je een goede soundbar nodig. Je hebt hierin dusdanig veel keuze dat je jezelf zult afvragen wat de beste soundbar van 2020 is. Technika10 heeft een lijstje voor je samengesteld van keuzemogelijkheden die wat ons betreft in aanmerking komen voor de titel beste soundbar van 2020. Wij maken het vergelijken van de opties een stuk gemakkelijker voor je. 

Wat is de beste soundbar van 2020?


Om je een beeld te vormen welke soundbars zeker voor je in aanmerking komen, hebben we een lijstje opgesteld van de beste soundbar van 2020. Het is een lijstje waarbij we ons hebben laten inspireren door de grotere aanbieders op dit gebied zoals Coolblue, Bol.com, Mediamarkt en BCC. Voor de volledigheid is het goed te benoemen dat we het lijstje waarin we aanbevelingen doen van apparaten die wat ons betreft in aanmerking komen als de beste soundbar van 2020 in willekeurige volgorde weergegeven.

Waarom een goede soundbar onmisbaar is

Doordat de moderne tv’s een steeds plattere vormgeving hebben gekregen, ontstond er steeds minder ruimte om een goede speaker in te bouwen. De geluidservaring kun je dan ook best zien als een wat ondergeschoven kindje op dit gebied. Om de audio ervaring toch aan te laten sluiten op de video beleving, is een goede soundbar (ook wel soundplate genoemd) eigenlijk onmisbaar. Soundbars kunnen gezien worden als extra stereo luidsprekerset voor je platte tv. 

Het grote voordeel van soundbars is dat deze alleen speakers aan de voorzijde hebben. Hierdoor zijn vooral de beste soundbars in staat om jou een geweldige geluidservaring te bieden waarbij je het gevoel hebt dat dit geluid van alle kanten komt. 

Het beste verkochte model op Coolblue is de JBL Bar 2.0. Deze compacte soundbar zorgt voor een krachtig geluid bij je televisie. Door de Dolby Digital ondersteuning lijkt het net alsof je tijdens een film in de bioscoop zit of tijdens een sportwedstrijd in het stadion zit. Wel zo tof tijdens de coronacrisis!

Bekijk hieronder de beste prijs voor de JBL Bar 2.0

Vormgeving van soundplates

Soundplates zijn dusdanig plat vormgegeven dat deze nauwelijks zullen opvallen naast je flatscreen. De soundbars zijn namelijk vormgegeven als een platte, wat brede balk, waarin een rij speakers is verwerkt. De keuze voor een goede soundplate is dan ook een perfecte oplossing voor een kleinere ruimte. De meeste soundplates kun je voor je scherm zetten maar er zijn ook soundbars die je kunt ophangen of naast je TV kunt zetten. Je hebt met betrekking tot je keuze voor een soundplate dus best veel vrijheden in je home entertainment opstelling.

Sonos Beam
Sonos Beam

Wat is de beste koop soundbar? 

Er zijn verschillende keuzemogelijkheden in soundbars. De beste koop soundbar is een home entertainment systeem dat aansluit op jouw wensen en budget. Je kunt bijvoorbeeld een soundbar kopen met- en zonder subwoofer. Dit is zeker een belangrijke overweging die van belang als je je afvraagt welke soundbar je moet kopen voor muziek. Daarnaast is het goed om te realiseren dat niet iedere soundbar aanbieding een goede keuze is. Er zijn veel kwaliteitsverschillen te onderscheiden op dit gebied. Er zijn apparaten die niet aan je kwaliteitsverwachtingen zullen voldoen en niet veel beter zullen klinken als de ingebouwde speakers van je TV. 

Kies dus niet voor de eerste de beste Soundbar aanbieding. Je kunt dus beter een best geteste soundbar kopen of een van de soundbars die we in onze top 10 lijst van beste soundbars van 2020 hebben opgenomen. Je maakt hiermee een veilige keuze. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Samsung, Yamaha, Sonos, Bose, Sony en Denon worden gezien als de beste soundbar merken en komen zeer positief uit iedere vergelijkende test.  

Waar moet je op letten bij de aankoop van soundbars?

Er zijn diverse factoren waarop je moet letten bij de aankoop van soundbars. Eén van de eerste zaken waar je op dit gebied naar moet kijken, is hoe je de soundbar met je TV kunt verbinden. In de meeste gevallen doe je dit met een optische- of met een HDMI kabel. De high-definition multimedia interface (HDMI) heeft als voordeel dat de TV via deze kabel extra signalen kan versturen zodat de soundbar direct aangaat als de TV wordt aangezet. Bij optische kabels moet je de apparaten afzonderlijk aanzetten. De tweerichtingsverkeer optie is overigens alleen mogelijk bij moderne TV’s die voorzien zijn van het ARC-logo. De letters ARC staan immers voor Audio Return Channel. Om het verwarrend te maken: LG gebruikt de term “SIMPLINK” voor deze functionaliteit, Panasonic noemt het “VieraLink” en Samsung heeft er de naam “TV Sound Connect” aan gegeven.  

Met betrekking tot het aansluiten van apparatuur is de stelregel eenvoudig: hoe luxer de soundbar, hoe meer digitale- en analoge aansluitmogelijkheden je hebt. Een luxere soundbar biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om andere randapparatuur aan te sluiten zoals de spelcomputer en andere audiospelers. 

Onderstaand filmpje van de Consumentenbond geeft aanvullende kooptips bij het kopen van een soundbar. Lees ook zeker onder het filmpje verder voor meer belangrijke tips en onze 5 aanbevelingen!

Het geluid als belangrijkste criterium bij de keuze voor de beste soundbar

Uiteraard is het geluid het belangrijkste criterium bij de keuze voor de beste soundbar. Er zijn verschillende manieren om dit te bepalen. Een van de meest toegepaste methodes is om naar een winkel te gaan (zoals BCC of Coolblue) om naar het geluid die de soundbars produceren en op basis hiervan vast te stellen wat voor jou de beste soundbar is. Je gaat vervolgens terug naar huis om het apparaat op internet te bestellen, omdat dit nog altijd de beste optie is. Naast de websites van de genoemde zaken, kun je hiervoor ook terecht bij Coolblue of Bol.com.

Een andere keuze is om naar de reviews en recensies over soundbars te kijken. Bij iedere top 10 lijst waarin de beste soundbars worden beschreven, staat wel een indicatie wat je van de specifieke apparaten kunt verwachten. De meeste soundbars ondersteunen Dolby Surround of DTS (Digital Theater Systems) technologieën. In grote lijnen moet je uitgaan van het volgende. Als je vaak films kijkt of als gamen je hobby is, kun je beter een keuze maken voor een soundbar met een bombastisch geluid. Dit is immers bevorderlijk voor je beleving hierbij. De beste soundbar voor muziek produceert een meer gedetailleerd geluid. 

De afmeting van de speakers, het dynamisch bereik (uitgedrukt in decibellen) en het totale muziekvermogen wat weergegeven wordt in watts zijn belangrijke factoren bij je keuze voor de beste soundbar. Bij een goede vergelijking tussen de verschillende opties zul je merken dat kwaliteit een keuze is. 

Samsung Hardman Kardon HW-Q90R
Samsung Hardman Kardon HW-Q90R

Soundbar met- of zonder subwoofer?

Een andere keuze die je zeker moet maken is of je kiest voor een soundbar met- of zonder subwoofer. Een subwoofer is een aparte luidspreker waarmee vooral de allerlaagste bastonen goed worden overgedragen. Dit geeft een letterlijk voelbaar verschil. Dit is zeker het geval bij muziek maar uiteraard ook bij films en games. Een soundbar met subwoofer zorgt dus voor een betere geluidsbeleving en dit is wel een investering waard als je hier veel waarde aan hecht.

Philips HTL1520BHet beste geteste model met subwoofer is volgens de experts van Technika10 de Philips HTL1520B Soundbar.

De Philips HTL1520B Soundbar wordt geleverd met een subwoofer. Hierdoor verbeter je het geluid van je televisie aanzienlijk en creëer je een geweldige geluidservaring. Het lijkt net alsof jij zelf de hoofdrolspeler bent in die spannende film. Hoe gaaf is dat!

Bekijk hieronder de beste prijs voor de Philips HTL1520B Soundbar + Subwoofer

Extra functionaliteiten van soundbars

Tot slot van deze reeks van punten waar moet je op letten bij de aankoop van soundbars is het goed om naar de extra functionaliteiten van de apparaten te kijken. Je kunt immers een soundbar gebruiken als complete hifi set. De meeste soundbars zijn voorzien van Bluetooth. Het snel en eenvoudig draadloos muziek streamen van je smartphone of tablet, behoort hiermee tot de mogelijkheden. Er zijn ook soundbars die je aan het internet kunt koppelen. In sommige gevallen kan dit zelfs draadloos met behulp van wifi. Uiteraard is dit een extra investering maar je mogelijkheden zijn hiermee wel letterlijk eindeloos.

JBL Bar 2.0
JBL Bar 2.0

Moet je een soundbar kopen die van hetzelfde merk is als de TV?

Veel mensen vragen zich af of ze een soundbar moeten kopen die van hetzelfde merk is als de TV of dat ze ook een keuze mogen maken voor een andere soundbar aanbieding. Het laatste is het geval. Als jij een interessante soundbar aanbieding tegenkomt, kun je daarvoor kiezen. Het grote voordeel van het gebruik van apparaten van hetzelfde merk dat je voor de complete bediening slechts één afstandsbediening nodig hebt. In veel gevallen heb je voor de basiscommando’s wel aan één afstandsbediening voldoende. 

Daarnaast is het een kwestie van smaak. Een soundbar kopen van hetzelfde merk als je tv heeft als voordeel dat de apparaten een vergelijkbaar design hebben en je hierdoor één geheel vormt. Gezien de compacte vormgeving van het apparaat zal dit niet het voornaamste verkoopargument zijn. Een andere reden om niet te veel waarde te hechten aan dit argument is dat niet alle soundbar fabrikanten ook TV’s op de markt brengen. Een goed voorbeeld hiervan is Sonos. Dit merk heeft misschien wel het beste aanbod in soundbars (zoals je uit ons lijstje kunt opmaken) maar produceert geen TV’s. Als je dit merk om deze reden bij voorbaat zou uitsluiten van je keuze wat voor jou de beste soundbar is van 2020, doe je jezelf tekort.

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer