Home Elektronica Soundplate kopen? Dit is de beste soundplate van 2020!

Soundplate kopen? Dit is de beste soundplate van 2020!

by Rob
Soundplate

Een soundplate gebruik je om het geluid van je TV te versterken. Je hebt hier verschillende keuzemogelijkheden in. In het aanbod van soundplates zit een groot prijs/kwaliteitsverschil. Het is het goed om deze opties te vergelijken zodat je een overwogen keuze hierin kunt maken. Ga je een soundplate kopen? Wij helpen je een handje op weg bij het maken van je keuze door voor je op een rijtje te zetten waar je op moet letten bij het kopen van soundplates en door een aantal voorbeelden te geven van modellen die in aanmerking komen als de beste soundplate van 2020.

Wat is een soundplate?

Een soundplate is een apparaat waarmee je het geluid uit je TV op een perfecte manier kunt weergeven. Hiermee neem je de belangrijkste tekortkoming van de moderne flatscreen TV’s weg. Een moderne televisie biedt immers een uitstekend beeldkwaliteit maar het geluid laat vaak de wensen over. Dit is het gevolg van de compacte vormgeving van de TV. Er is eenvoudigweg géén ruimte voor een behoorlijke speaker. Je kunt dit “tekort” compenseren met een soundplate. Een soundplate zorgt voor een perfecte geluidsweergave. Hiermee til je het geluid van je TV hoorbaar naar een hoger niveau zonder dat je een ingewikkelde constructie moet maken met behulp van diverse apparaten en snoeren. Een soundplate zorgt audio technisch voor een bioscoopervaring. 

Waarom een soundplate kopen?

Zoals de naam al aangeeft, heeft deze “geluidsplaat” (als we de term even vrij mogen vertalen) een platte vormgeving. Een soundplate is dan ook een van de opties die je hebt als je een soundbar koopt. Het is een compact langwerpig apparaat waar je jouw flatscreen TV bovenop kunt plaatsen. Hierdoor is het apparaat nauwelijks in het oog springend en neemt het niet of nauwelijks ruimte in. Het is uiteraard wel handig om te kijken hoe hoog je dan uitkomt met deze opstelling.

Een soundplate heeft een wat groter formaat dan een soundbar. Dit biedt ruimte om een subwoofer te verwerken in de soundplate. Dit is een aparte luidspreker waarmee vooral de allerlaagste bastonen goed worden weergegeven. Hierdoor ontstaat er een nog betere geluidsbeleving. Deze cinema ervaring is duidelijk hoorbaar bij de weergave van muziek, films en games. Let op, niet iedere soundplate is voorzien van een subwoofer. Als je veel waarde hecht aan een goede geluidsweergave, is het zeker een goede reden om een soundplate te kopen. Let op, in de meeste gevallen beschikken alleen de meest geavanceerde modellen over een subwoofer. Dit is niet bij ieder model het geval.

Waar let je op bij de aankoop van een TV soundbase?

Als je van plan bent om een TV soundbase te kopen, is het goed om op een aantal belangrijke zaken te letten. Als je toch aan het meten bent, hou er dan rekening mee dat de soundplate een wat dieper formaat heeft dan een soundbar. Als je een TV met twee voetjes hebt, moet je zeker even meten of deze hier tussen past en of er ook aan de achterzijde voldoende ruimte is. Wees ervan bewust dat de speakers bij een smallere soundplate wat dichter op elkaar zitten en het geluidsveld hierdoor minder breed is. Daarnaast speelt de maximale belastbaarheid van je soundplate en het gewicht van je TV een rol bij het maken van je keuze. Beide waardes zijn in de productspecificaties van de apparaten terug te vinden.

Een ander punt waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een TV soundbase is zoals aangegeven de beschikking over een of meerdere omlaag gerichte subwoofers en de beschikking over in- en uitgangen. Dit laatste geeft een indicatie hoe veelzijdig de soundplate is. Een soundplate met verschillende aansluitmogelijkheden (HDMI, optisch, tulp en coaxiaal), biedt mogelijkheden voor een ondersteuning voor verschillende audioformaten. Een goede soundplate is overigens ook draadloos te verbinden met bluetooth zodat je het apparaat met je smartphone of tablet kunt bedienen.

Het uitgangsvermogen, een decision maker bij het kopen van een soundplate

Als je van plan bent om een soundplate te kopen, is het heel verstandig om naar het uitgangsvermogen te kijken. Dit is immers absoluut een decision maker bij het kopen van een soundplate. De kwaliteit van het geluidsniveau wordt bepaald door het aantal watt in combinatie met de gevoeligheid van de luidspreker. Het uitgangsvermogen van soundplates wordt weergegeven in het aantal watt. Hoe er hierbij rekening mee dat deze waarde wordt verdeeld over het aantal boxen in het apparaat. Er is dus sprake van 20 watt vermogen per luidspreker bij een soundplate waarin 5 boxen zitten dat een totaal uitgangsvermogen van 100 watt levert.

Wat is de beste soundplate van 2020?

Het aanbod van soundplates is niet groot maar als je kijkt bij bekende aanbieders zoals Mediamarkt, BCC, Coolblue en Bol.com heb je nog best wel wat keuzemogelijkheden. Er zijn een aantal merken die eruit springen in het aanbod. Sonos, Bose en Denon zijn de absolute marktleiders op dit gebied. Als we (op basis van populariteit en de vergelijkende tests) één TV soundbase uit dit aanbod moeten selecteren als de beste soundplate van 2020 komen we uit op de Sonos Playbase. Dit is dan ook wereldwijd de meest verkochte soundplate. 

Bij veel onafhankelijke tests komt de Sonos Playbase (verkrijgbaar in het zwart en wit) uit als beste koop, vandaar dat we dit systeem met een gerust hart durven aanbevelen als beste soundplate van 2020. 

Uiteraard zijn er nog een aantal andere uitstekende keuzes die je kunt maken als je van plan bent om een soundplate te kopen. We raden het aan om de volgende opties zeker te vergelijken:

  • Sonos Playbase
  • Steenssen TT Grand
  • Teufel Cinebase
  • LG LAP240
  • Denon DHT-T110
  • Canton DM 75  

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer