Home Koopgidsen Wifi router kopen? De beste wifi routers van 2021 op een rijtje

Wifi router kopen? De beste wifi routers van 2021 op een rijtje

by Redactie Technika10
Beste wifi router

Het belang om de beste wifi router te kopen is nog nooit zo belangrijk geweest nu we voor zoveel handelingen gebruik maken van de online snelweg. We werken online, gamen online, shoppen online, streamen online, onderhouden onze contacten online en een groot deel van onze huishoudelijke apparaten werken ook nog eens online. Een langzame wifi verbinding kun je hier uiteraard niet bij gebruiken. Daarom is het goed om te investeren in een goede wifi router. Om je te helpen met het maken van deze keuze, zetten we de beste wifi routers van 2021 voor je op een rijtje.

Top 10 wifi routers


1. TP-LINK AX11000
1. TP-LINK AX11000Onze #1 keuze
bol.com €354,97 Bekijken
Last Amazon price update was: oktober 19, 2021 1:18 pm
7. TP-Link Archer C2300
bol.com €59,00 Bekijken
Last Amazon price update was: oktober 19, 2021 1:18 pm
9. Linksys EA6350
amazon.nl €49,00
3 new from €49,00
Bekijken
Last Amazon price update was: oktober 19, 2021 1:18 pm
10. Linksys E1200-EW
Last Amazon price update was: oktober 19, 2021 1:18 pm

1. TP-LINK AX11000

TP-LINK AX11000

De TP-LINK AX11000 wifi router is een wifi 6 gaming router met een totale wifi snelheid van 11000 Mbps. Deze router is voorzien van een krachtige quad-core processor zorgen ervoor dat iedereen in huis tegelijk op volle snelheid kan (4 of 8 K) downloaden en uploaden.

De TP-LINK AX11000 wifi router maakt gebruik van een simultaneous tri-band. Deze router is voorzien van maar liefst 8 ethernetpoorten om desgewenst bekabelde aansluitingen te realiseren zonder dat er wifi snelheid verloren zal gaan.

Bestel de TP-LINK AX11000 voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

2. ASUS RT-AX88U

ASUS RT-AX88U

De ASUS RT-AX88U wifi router ondersteunt MU-MIMO en is een supersnelle router voor gamers en grote gezinnen. Als je gebruik maakt van deze router, beschik je over de nieuwe Wireless AX-standaard. Hiermee is het mogelijk om met meer dan 20 apparaten tegelijk gebruik te maken van het internet zonder dat er vertraging op dit netwerk zal optreden.

Ook met betrekking tot internetsnelheid zul je niet teleurgesteld worden. Met een maximale snelheid van 4800 Mbps heb je voldoende bandbreedte. De ASUS RT-AX88U is voorzien van een ingebouwde virusscanner zodat je ook daarover geen zorgen hoeft te maken.

Bestel de ASUS RT-AX88U voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

3. Netgear Nighthawk R7000 AC1900

Netgear Nighthawk R7000 AC1900

De Netgear Nighthawk R7000 AC1900 wifi router beschikt over de beamforming+ technologie waardoor het internetsignaal op de meest directe manier naar de ontvangende apparaten wordt gestuurd. Je hebt hierbij de beschikking over gecombineerde draadloze topsnelheden van 1900 Mbps verdeeld over 1300 Mbps op 5.0 GHz + 600 op 2.4 GHz.

De Netgear Nighthawk R7000 AC1900 wifi router beschikt ook over dynamische Quality of Service (QoS), waardoor intensieve netwerktaken automatisch gedetecteerd worden en vervolgens prioriteit krijgen. Hiermee kun je zonder haperingen streamen en gamen. Deze wifi router beschikt over een 1Ghz dual-core processor.

Bestel de Netgear Nighthawk R7000 AC1900 voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

4. ASUS RT-AX82U 

ASUS RT-AX82U

De ASUS RT-AX82U wifi router is een krachtige en snelle WIFI 6 of AX gaming router. Je hebt hierbij de beschikking over een gecombineerde wifi snelheid van 5400 Mbps waarbij er gebruik wordt gemaakt van een simultaneous dual-band.

De ASUS RT-AX82U wifi router heeft een groot bereik en staat dus in voor zeer goede internetsnelheden. Hierdoor kun je deze router niet alleen gebruiken om de zwaarste internet taken uit te laten voeren maar is het ook geen probleem als meerdere mensen tegelijk intensief van de digitale snelweg gebruik maken.

Bestel de ASUS RT-AX82U voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

5. TP-Link Archer AX50

TP-Link Archer AX50

De TP-Link Archer AX50 wifi router is een toekomstgerichte optie omdat je hiermee je thuisnetwerk voorziet van wifi 6. Juist doordat je de beschikking hebt over deze nieuwste versie, haal je een hogere snelheid met geschikte apparaten. Daarnaast is het ook geen probleem om met tientallen apparaten tegelijk van draadloos internet gebruik te maken.

De TP-Link Archer AX50 wifi router is voorzien van een krachtige processor waardoor je geen last van enige vertraging zult hebben bij het gebruik van internet. Door de ouderlijke controle in te stellen voorkom je dat kinderen de mogelijkheid hebben om schadelijke websites te bezoeken.    

Bestel de TP-Link Archer AX50 voordelig en snel bij deze vertrouwde webshops:

Waarom kiezen om een nieuwe wifi router te kopen?

Een wifi router vormt het middelpunt van je thuisnetwerk en is een apparaat dat ervoor zorgt dat het internetsignaal door je huis wordt verdeeld. Omdat er zoveel van internet gebruik wordt gemaakt, zit niemand te wachten op een slechte verbinding. Het kopen van een goede wifi router is dan ook essentieel. Het veelvuldig bufferen als je Netflix zit te kijken, betekent immers niet direct dat je de internet service moet upgraden. In veel gevallen is de router de oorzaak. Zelfs de beste internetverbinding ter wereld kan teleurstellen als je router niet de capaciteit heeft om dit te verwerken. 

Je zou zeggen dat de draadloze router die je vaak gratis van je internetprovider geleverd krijgt wel zou moeten voldoen aan je eisen op dit gebied. Helaas is dit in lang niet altijd zo het geval zoals je kunt lezen in ons artikel over de beste router voor Ziggo. Ook de keuze voor een wifi repeater zal niet voorzien in je doelstellingen. Met zo’n wifi repeater zorgt je dat het internetsignaal wordt overgebracht naar plaatsen in je woning waar je minder bereik hebt, zoals ook het geval is bij internet via het stopcontact. Een andere optie zou zijn om gebruik te maken van een mesh systeem. Dit systeem werk in de basis hetzelfde als een normale router, met het verschil dat dit pakket is uitgebreid met extra satellieten. Deze kun je in je huis plaatsen om te zorgen voor een betere spreiding van het draadloze signaal. Het is een prima optie om ook op de “minder begaanbare plaatsen” van je woning de beschikking te hebben over internet verbinding maar het is goed om te realiseren dat dit een duurdere optie is dan de aanschaf van een “gewone” router.  

Wifi router beste

Het eerste waar je op moet letten bij de aankoop van een sterke wifi router

Het eerste waar je op moet letten bij de aankoop van een sterke wifi router is van welke internetverbinding je gebruik maakt. De oude ADSL verbindingen worden in ons land langzaam maar zeker vervangen voor glasvezel breedband. Een ADSL (Asymmetric digital subscriber line) verbinding maakt gebruik van een ADSL2+-modem. Als er in jouw omgeving al glasvezelverbindingen beschikbaar zijn, heb je een modem met VDSL2-ondersteuning nodig. De letters VDSL staan voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. De beste wifi routers van 2021 ondersteunen overigens zowel ADSL als VDSL.

De snelste wifi router maakt gebruik van wifi 6!

Als je op zoek bent naar de snelste router, moet je op zoek naar een router die gebruik maakt van wifi 6. Met deze investering kun je je draadloze dekking verbeteren en zorgen dat je maximaal gebruik kunt maken van je breedbandverbinding. Wifi 6 of het 802.11ax protocol is de nieuwste draadloze standaard op gebied van snelle internetverbindingen. Daarnaast biedt deze optie een veel beter bereik en zal wifi 6 veel minder snel overbelast raken. 

Is 802.11ax het alternatief op 802.11ac waar de meeste mensen nu gebruik van maken? Je zou bijna denken van wel. Als je kijkt naar ons lijstje van beste wifi routers van 2021 zie je wifi 6 er ook in terugkomen. Realiseer je echter wel dat dit systeem relatief nieuw is en dat je pas optimaal gebruik kunt maken van deze voordelen als de gekoppelde devices ook hiervoor geschikt zijn gemaakt. Dat is in veel situaties nog niet het geval. Als je de keuze maakt voor een router die wifi 6 ondersteunt, investeer je in de toekomst maar betaal je er nu nog wel wat meer voor.

Snelheid van een wifi router

Als je de keuze maakt voor een 802.11ac-router, ben je er nog niet. Binnen dit segment kun je immers nog de keuze maken voor verschillende snelheidsklassen waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen AC1750, AC1900 en tegenwoordig ook al AC5400 routers. Zoals je zult verwachten betekent een hoger getal meer internetsnelheid. Dit betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk deze keuze moet maken want je merkt géén verschil als je met een beperkt aantal clients werkt. Pas als je intensief van internet gebruik maakt is het een interessante optie. Voor het gemiddeld internetgebruik is AC1900 een prima optie.     

Wifi router met dual band of tri band

Als je de keuze maakt voor een van de wifi routers die we aanbevelen als de beste van 2021, zal deze minimaal van twee frequentiebanden tegelijk gebruik maken om data kunnen ontvangen en verzenden. Je hebt dan de beschikking over een wifi router die tussen de 2,4 GHz (gigahertz)- en de snellere 5 GHz-band wisselt. 5GHz is de nieuwe wifi standaard met betrekking tot internetsnelheid en vervangt de oudere 2.4 frequentie. We kunnen beter aangeven dat er sprake is van een toevoeging want zoals aangegeven maakt een simultaneous dual-band router gebruik van beide frequenties. Dit heeft als voordeel dat er hogere internetsnelheden bereikt kunnen worden. De overtreffende trap hierin is een simultaneous tri-band router waarbij je de beschikking hebt over In dit geval heb je de beschikking over een tweede 5 GHz-band of een nog snellere 60 GHz-band. Je creëert hiermee een voorziening waarbij twee keer zoveel apparaten tegelijkertijd maximaal van de internetverbinding gebruik kunnen maken. Dit is dan ook een slimme investering als je huis vol staat met devices die gebruik maken van internet. Je begrijpt nu ook waarom we een aantal tri band opties aanbevelen als beste wifi router van 2021.

Welke MU-MIMO-ondersteuning hebben de beste wifi routers?

Een ander punt waar je zeker naar moet kijken als je een keuze wilt maken tussen de beste wifi routers is de MU-MIMO-ondersteuning. Om je een beeld te vormen wat dit betekent is het goed om te weten waar de afkorting MU-MIMO voor staat: Multiple User Multiple Input en Multiple Output. In vaktermen wordt hierbij het verschil gemaakt tussen AC of AC Wave 2. Als je zou kiezen voor een router met slechts” een MIMO-ondersteuning, kan het zo zijn dat je achteraan in de wachtrij moet aansluiten als meerdere gezinsleden tegelijk van internet gebruik maken. MU-MIMO wil zeggen dat je router van meerdere access points gebruik maakt om datastromen te verwerken. Deze technologie maakt het mogelijk dat de wifi router met meerdere apparaten tegelijk kan communiceren. Het praktische voordeel hiervan is dat de apparaten minder lang hoeven te wachten op het signaal en je hierdoor beschikking hebt over sneller internet. Ook hierin kun je diverse keuzes maken. Je kunt kiezen voor 2×2 MU-MIMO routers, 3×3 MU-MIMO routers of 4×4 MU-MIMO routers waarbij de cijfers betrekking hebben op de hoeveelheid beschikbare datastromen. De beste wifi routers maken uiteraard gebruik van een 4×4 MU-MIMO ondersteuning. 

Extra functionaliteiten en voorzieningen van een wifi router

Als je het aanbod van wifi routers aan het vergelijken bent en je wilt een keuze maken voor de voor jou beste wifi router, is het zeker goed om naar de extra functionaliteiten en voorzieningen van een wifi router te kijken. Je kunt onder andere kiezen voor een wifi router met een of meerdere gigabit ethernet poorten waarmee je ook bedrade verbindingen kunt maken als je een laptop, desktop of home automation hub wilt aansluiten. De betere wifi routers zijn ook voorzien van minimaal één USB aansluiting om hier desgewenst een printer op aan te sluiten. 

Als je behoefte hebt naar een wifi router waarmee je binnen een kort tijdsbestek grote databestanden kunt overzetten, kies dan voor een router die linkaggregatie ondersteunt. Dit soort wifi routers maken gebruik van twee gigabit LAN-poorten. Dit biedt uiteraard een hogere doorvoercapaciteit dat kan oplopen tot wel 2 Gbps. Een bijkomend voordeel is dat er een fail safe als een LAN verbinding dreigt uit te vallen. Daarnaast zorgt deze optie voor een meer uitgebalanceerd netwerkverkeer.  

Tot slot in dit rijtje extra functionaliteiten en voorzieningen is het goed om te kiezen voor een wifi router met Quality of Service (QoS) opties en/of een gastnetwerkfunctie. Dit is een handige functionaliteit waarmee je kunt voorkomen dat je kinderen of gasten op verkeerde websites terecht komen en dat de belangrijkste netwerk gerelateerde taken achteraan in de wachtrij terecht komen. Dit wil je uiteraard voorkomen door te kiezen voor de beste wifi routers van 2021.

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer