Home Gadgets Chromecast generaties review; alle generaties uitgelicht

Chromecast generaties review; alle generaties uitgelicht

by Rob
chromecast 3 review

Met behulp van een Chromecast maak je van een oudere TV een moderne “smart TV”. De Chromecast is immers een apparaatje dat lijkt op een USB stick maar de mogelijkheden gaan veel verder dan dat. Het een Chromecast kun je immers via je smartphone of tablet beelden en muziek verzenden naar je TV. De ontwikkelingen van deze “mini computer” zijn snel gegaan. In deze Chromecast review lichten we alle generaties voor je uit. Door te weten wat het verschil is, kun je een overwogen keuze maken of je een Chromecast uit de vorige generatie moet vervangen voor een nieuwere versie.

Waarvoor gebruik je een Chromecast?

Op 24 juli 2013 introduceerde Google een nieuwe mediaplayer: de Chromecast generatie 1. Dit kleine apparaatje (met een afmeting van een flinke USB stick is de toegangspoort tot online beeld- en geluidsmateriaal. Het is eigenlijk niet meer dan een klein apparaatje (een soort dongel) die via de HDMI ingang op je TV wordt aangesloten. Hoewel het apparaatje een kleine afmeting heeft, biedt het ongekende mogelijkheden Een greep uit de belangrijkste functionaliteiten van de Chromecast:

  • Televisie kijken via de Chromecast
  • YouTube op je TV kijken
  • Netflix op je TV kijken
  • Een tab van je Chrome browser op je computer doorzetten naar je TV
  • Media vanuit je telefoon op je TV bekijken
  • Muziek luisteren via je Chromecast
  • Het gebruik van de Spotify app via de Chromecast
  • Het spelen van games via de Chromecast

Chromecast kopen de moeite waard?

De eerste vraag die gesteld werd bij de introductie van de Chromecast is of het de moeite waard is om er één te kopen. Dat dit zeker het geval is, blijkt uit de populariteit van het apparaat. Voor veel mensen is dit een van de favoriete Google producten, ook nu dit apparaatje al enige jaren op de markt is. Daarbij is het goed om op te merken dat dit niet zo’n grote investering is. De adviesprijs voor een normale Chromecast ligt rond de 39 euro. Een Chromecast Ultra met 4K-ondersteuning heeft een adviesprijs van 79 euro. De keuze voor een Chromecast is dus voordeliger dan het vervangen van je TV als je hierop van meer functionaliteiten wilt gebruikmaken. De nieuwste Chromecast generaties zijn goed verkrijgbaar bij bekende adressen als Mediamarkt, Coolblue en Bol.com.

Hieronder zie je de huidige prijzen van de Chromecast 3 bij enkele bekende webshops.

Voor welke Chromecast generatie kan ik het beste kiezen? 

De technologische ontwikkelingen gaan snel en dit is bij de Chromecast niet anders. Sinds de introductie van de eerste generatie Chromecast zijn er 2 vernieuwde Chromecast generaties uitgekomen. De vraag is uiteraard voor welke Chromecast generatie je het beste kunt kiezen en of je de Chromecast generatie 2 moet vervangen voor een Chromecast generatie 3. Hieronder leggen we het verschil uit. Een vergelijk tussen de opties (2 vs 3, 1 vs 2 of 1 vs 3) wordt hiermee eenvoudig.

Chromecast 3, de meest moderne- en de beste optie

Als je een vergelijking maakt tussen Chromecast generatie 2 en Chromecast generatie 3, zul je merken dat de keuze niet moeilijk is. Chromecast 3 is niet alleen de meest moderne- en de beste optie maar ook de voordeligste keuze. De tweede generatie is een stuk minder verkrijgbaar en wordt opvallend genoeg vaak voor een hogere prijs aangeboden dan de meest moderne optie. Chromecast 3 werd eind 2018 geïntroduceerd. Hoewel het verschil niet zo groot is (20 tot 25%) is de derde generatie is net een beetje sneller dan zijn voorganger. Ook deze generatie kan 1080p (full HD) beeldmateriaal streamen maar zou nu afgespeeld kunnen worden in van 60 frames per seconde. Dit is interessant voor het afspelen van Youtube maar minder van belang voor de gemiddelde film of serie. Deze zijn immers vaak opgenomen in 24 frames per seconde. Met betrekking tot de vormgeving vertoont de nieuwste generatie Chromecast veel vergelijkingen met zijn voorganger. 

Dan heb je ook nog de Chromecast 3 Ultra, zie filmpje van Coolblue hierboven. Hét grote pluspunt van de Chromecast 3 Ultra ten opzichte van de Chromecast 3 is dat je beelden in 4K-resolutie kunt streamen en ook hdr wordt ondersteund. Tevens is de netwerksnelheid wat beter. Ideaal wanneer jij een gek op gamen bent of een filmfanaat bent!Chromecast 2, de verbeterde variant uit 2015

De tweede generatie Chromecast is in 2015 op de markt gekomen. Chromecast 2 biedt mogelijkheden om 1080p (full-HD) beeldmateriaal te streamen. De geboden beeldkwaliteit is er hiermee dus enorm op vooruitgegaan als je een vergelijking maakt tussen Chromecast generatie 1 en Chromecast generatie 2. Daarnaast is de tweede generatie Chromecast uiteraard aanzienlijk sneller dan zijn voorganger en ondersteunt deze uitvoering WIFI 5. Een draadloze verbinding over 2.4 én 5 GHz behoort hiermee tot de mogelijkheden. Chromecast 2 heeft een ingebouwde HDMI kabel.

Lees ook: Chromecast defect? Zo zorg je ervoor dat hij weer werkt

Chromecast 1, de eerste generatie

De Chromecast is een apparaat dat het meeste weg heeft van een USB-stick, wat uiteraard als nadeel heeft dat het uitsteekt. Een HDMI verlengkabel kan hiervoor de oplossing zijn. Het is de enige Chromecast generatie die in deze vorm is uitgekomen. Deze versie (uit 2013) is niet meer in de winkel te koop en wordt uitsluitend op de tweedehandsmarkt aangeboden. Het is een apparaat dat het nog uitstekend doet maar de Chromecast 1 heeft wel een aantal belangrijke nadelen ten opzichte van de tweede en derde generatie. De eerste generatie Chromecast kan deze slechts 720p (HD-ready) video streamen. Dit merk je doordat het bufferen van video’s erg lang duurt. Voor het draadloos afspelen van video’s, maakt de Chromecast 1 gebruik van WIFI 4 en hiermee over 2.4 GHz.    

Heb jij al een Chromecast en ben je benieuwd hoe je meer uit dit slimme apparaatje kunt halen? Bekijk dan onderstaande video van Coolblue waarin wordt uitgelegd hoe je het maximale haalt uit de Chromecast.

Welke generaties Chromecast kopen?

Het antwoord op de vraag welke generatie Chromecast je moet kopen en of je tot vervanging (vernieuwing) over moet gaan is eenvoudig. De verschillen tussen de tweede- en derde generatie Chromecast zijn dusdanig klein, dat een upgrade niet de moeite waard zal zijn. Als je beschikt over een eerste generatie Chromecast is dit wel een goede keuze. Als je nog niet over een Chromecast beschikt, kom je bijna automatisch op een exemplaar uit de derde generatie uit maar je doet hiermee de beste koop.  

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer