Home Nieuws Dataverlies, wat is het en hoe voorkom je het?

Dataverlies, wat is het en hoe voorkom je het?

by Redactie
Dataverlies, wat is het en hoe voorkom je het

Dataverlies kan verschillende proporties aannemen. Zo kan het gaan om een beperkt verlies van enkele films op een externe harde schijf, maar ook om het verlies van een eindwerk of van belangrijke klantgegevens. De potentiële gevolgen van dataverlies zijn vaak niet min. Dat toonde de recente Global Data Protection Index nog aan: dataverlies zou jaarlijks meer dan vijf ton kosten aan Nederlandse bedrijven. Voorkomen blijkt inderdaad nog steeds aangewezen te zijn.

Wat is dataverlies?

Dataverlies is de benaming voor verschillende fenomenen waarbij bestandsformaten op een datadrager niet langer conventioneel leesbaar zijn. De benaming wijst met andere woorden niet op een specifieke oorzaak voor het falen. Soms is de data immers nog gewoon aanwezig op de drager, maar niet langer leesbaar. Zo valt een defect aan de leeskop bijvoorbeeld ook onder dataverlies.

De verschillende oorzaken van dataverlies

Bij dataverlies denken we al snel aan virussen of kwaadwillige hackers, maar meestal zijn de oorzaken een stuk onschuldiger. Het bedrijf Data Recovery Nederland ontwikkelde een handige tool om, afhankelijk van het type datadrager, de oorzaak van het dataverlies te achterhalen. Handig, maar het toont eveneens aan dat dataverlies soms heel onschuldige oorzaken kan kennen. In een groot aantal gevallen treedt het dataverlies bijvoorbeeld op na val- of stootschade. Denk onder andere aan een laptop die van de schooltrappen tuimelt. Hier gaat het meestal om een beschadiging van de lees- of schrijfkop, hoewel de datalaag ook hier beschadiging kan hebben opgelopen.

Hiernaast is er de brede categorie elektronische schade waarbij de printplaat beschadiging opliep. Het kan bijvoorbeeld gaan om waterschade, kortsluiting of het aansluiten van de voeding van een andere laptop. Tot slot is het soms ook gewoon het gevolg van een onoplettendheid. Je zou niet de eerste zijn die die vakantiefoto’s per ongeluk van de computer gooit, om daags nadien de prullenbak te ledigen…

Hoe voorkom je dataverlies?

Veel is natuurlijk afhankelijk van het type dataverlies dat je wenst te voorkomen. Dat je jouw laptop maar beter niet meeneemt onder de douche, mag duidelijk zijn. Net zoals het feit dat een laptop nu eenmaal liever niet van de vierde verdieping naar beneden stormt. Toch kan je, buiten het gebruik van jouw gezond verstand, preventief nog een en ander doen om dataverlies te voorkomen.

Het regelmatig maken van back-ups is daar een eerste voorbeeld van. Hiervoor kan je een externe datadrager gebruiken, maar bieden ook een NAS of een back-up in de cloud een oplossing. Ook kan je jouw toestellen extra beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een UPS, waarmee je de uitval van de computer tijdens het schrijven van data voorkomt. Bovendien kan een hedendaagse UPS ook stroompieken opvangen om jouw harde schijf nog beter te beschermen.

Vergeet tot slot niet om jouw computer te beveiligen met een goed antivirusprogramma.

Wat na dataverlies?

Treedt er alsnog dataverlies op? Met een back-up is dat zo gepiept. Heb je geen back-up? Weet dan dat in vele gevallen de data nog steeds aanwezig is op de gegevensdrager, soms zelfs nadat je zelf jouw prullenbak ledigde. Het is dan wel belangrijk om de datadrager niet langer te gebruiken en het herstel over te laten aan een specialist in data recovery. Vermijd hoe dan ook het gebruik van recoverytools die je op internet vindt, schakel de spanning uit en herstart het besturingssysteem niet tot de expert een diagnose heeft kunnen stellen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer