Home Tips De beste worden in risicomanagement bij aandelen: de beste strategieën voor succes

De beste worden in risicomanagement bij aandelen: de beste strategieën voor succes

by Redactie
De beste worden in risicomanagement bij aandelen de beste strategieën voor succes

Waar alle succesvolle beleggers het over eens zijn is dat je niet succesvol wordt door de winsten die in goede tijden behaald worden, maar door de beperkte verliezen in mindere tijden. Risicomanagement is het zwemvest van een belegger. Zelfs als een belegger fouten maakt, maar wel op een juiste manier risicomanagement toepast, is de kans klein dat deze enorme verliezen zal lijden. Maar hoe voer je dan het beste risicomanagement door? Lees dit artikel om daar achter te komen.

Wat is risicomanagement?

Voor alle risicomanagement strategieën worden aangehaald, is het eerst handig om uit te leggen wat risicomanagement precies is. Risicomanagement is eigenlijk niets anders dan het identificeren en kwantificeren van risico’s en het opstellen van maatregelen om deze risico’s te voorkomen of te verminderen. Risicomanagement helpt bij het realiseren van doelen, doordat een belegger inspeelt op toekomstige ongewenste gebeurtenissen (risico’s). Hierdoor kan een belegger tijdig besluiten om actie te ondernemen.

Maar hoe ga je dan om met risico’s in de aandelen handel? Daar zijn verschillende strategieën voor:

Plaats een stop loss order

Een stop loss order plaatsen is van cruciaal belang voor een belegger als deze zichzelf veilig wil stellen van grote verliezen tijdens het beleggen. Maar wat is het dan precies? Een stop loss is een order waarbij een trade automatisch wordt gesloten wanneer een bepaalde prijs is bereikt. Als de ingestelde stop prijs bereikt is, verandert de order in een markt order en wordt de positie gesloten tegen de huidige markt prijs.

Om maar even een voorbeeld te noemen: een belegger koopt een aandeel voor €100 en stelt zijn stop loss order in op €80, als de koerswaarde van het aandeel dan €80 bereikt, wordt zijn positie automatisch gesloten om verdere verliezen te voorkomen. Als het aandeel de stop prijs niet bereikt, wordt de stop loss order niet uitgevoerd en blijft het aandeel in het portfolio van de belegger.

Oefen op het nemen van kleine verliezen

Een tweede strategie is om niet te wachten tot de koers de stop loss bereikt, maar om de positie te sluiten op het moment dat duidelijk wordt dat de markt tegenwerkt. Dit klinkt een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Veel beleggers hebben al moeite met het plaatsen en respecteren van een stop loss order.

De 1% regel (vast risico per trade)

De 1% regel houdt in dat een belegger niet meer dan 1% van zijn handelskapitaal riskeert per trade. De 1% is een richtlijn, afhankelijk van de risicobereidheid en ervaring van de belegger kan ook belegd worden met bijvoorbeeld 05% of 2% risico per trade.

Om ook dit even met een voorbeeld uit te leggen, stel dat een belegger een handelskapitaal heeft van €50,000 en hij houdt de 1% regel aan, dan riskeert hij dus maximaal €500 per trade.

Ga uit van het worst case scenario

Veel beleggers gaan uit van hoeveel ze kunnen verdienen, maar draai dit eens om: ga uit van het worst case scenario. Focus dus niet op hoeveel er verdiend kan worden op een trade, maar hoeveel er te verliezen is op de trade als deze de verkeerde kant op gaat. Met deze mindset zal een belegger niet zomaar al zijn geld op één aandeel inzetten en zijn ook verliezen makkelijker te accepteren als ze voorkomen.

En als het gaat om risicomanagement onthoud dan ook altijd de belangrijkste regel van beleggen: beleg alleen met geld dat gemist kan worden en niet direct nodig is voor vaste lasten. Het is niet de bedoeling dat een belegger zijn gehele vermogen investeert waardoor hij straks zijn huur of elektriciteit niet meer kan betalen. Het is een misverstand om te denken dat er veel geld nodig is om een positief rendement te kunnen maken op de beurs. Als je met een beperkt kapitaal geen winst kunt maken lukt dat ook niet met een groot kapitaal.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer