Home Technologie De opslag van elektriciteit

De opslag van elektriciteit

by Redactie
De opslag van elektriciteit

Dat fossiele brandstoffen onvermijdelijk opraken en het milieu te veel belasten, wordt nergens meer ontkend. Dat duurzame energiebronnen de toekomst vormen is ook duidelijk. Momenteel lijkt het erop dat zonne- en windenergie op korte termijn het zullen moeten overnemen van olie en gas. Ook in het verleden werd op kleinere schaal al gebruik gemaakt van deze energie die niet belastend is voor het milieu en ook hernieuwbaar is.

Maar er zijn ook zaken die moeten worden geregeld als we optimaal gebruik willen maken van deze energiebronnen, zoals de opslag van elektriciteit. Zonne- en windenergie kan nu eenmaal niet 24/7 worden opgewekt. Waar fossiele brandstoffen op iedere moment kunnen worden gebruikt om elektriciteit op te maken voor de apparaten die we gebruiken of de verbrandingsmotoren in onze voertuigen, geldt dat niet voor de duurzame energie. ‘Use it or lose it’ was vaak aan de orde als gebruik werd gemaakt van deze energie. Als er in de toekomst op grote schaal zonne- en windenergie wordt toegepast, zullen er ook middelen moeten zijn om elektriciteit op te slaan waardoor er 24/7 energie beschikbaar blijft.

De ‘ouderwetse’ batterij

Uiteraard kennen we via de batterij al vele jaren een mogelijkheid om energie op te slaan voor later gebruik. Als elektrische auto’s gewoon worden op de wegen, zullen die worden voorzien van accu’s die steeds moderner en efficiënter worden. Op het gebied van batterijen zijn er inmiddels tevens mega-systemen waar opslag mogelijk is van grote hoeveelheden elektriciteit zonder dat er sprake is van veel ‘lekverlies’. Alfen is een van de bedrijven die wereldwijd enorme batterijen plaatst als onderdeel van mega energieprojecten. Het is een van de methoden om elektriciteit op te slaan die wordt verkregen van duurzame energiebronnen.

De toekomst van elektriciteit-opslag

Het is niet eenvoudig om in de toekomst te kijken, omdat de ontwikkelingen soms enorm snel kunnen gaan. Het is echter wel logisch om te veronderstellen dat de laadpaal voor elektrische auto’s in de toekomst een belangrijke schakel zal gaan worden in de opslag van energie. Als er vele miljoenen elektrische auto’s op de weg zullen komen, zal ook het aantal laadpalen sterk toenemen. De moderne laadpaal heeft al een mogelijkheid om niet alleen energie te leveren aan de accu’s van de voertuigen maar ook om deze terug te nemen en te leveren aan het net. Dat is ook een logische ontwikkeling, omdat de auto nu eenmaal grote delen van de dag niet wordt gebruikt en de in de accu’s opgeslagen elektriciteit ook kan worden gebruikt voor andere zaken, bijvoorbeeld voor je energiezuinige woning.

Opslag van energie middels water

Batterijen zijn vandaag de dag nog de meest efficiënte manier om energie op te slaan, maar er zijn meer methoden en vaak erg simpel. In een waterrijk land zoals het onze is het bijvoorbeeld mogelijk om op momenten dat er meer duurzame energie wordt opgewekt dat verbruikt wordt om hiermee pompen aan te drijven. Deze pompen verplaatsen grote hoeveelheden water naar een hoger punt. Om moment dat er meer energie nodig is dan wordt opgewekt kan men dit door het water weer terug te laten stromen eenvoudig elektriciteit opwekken.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer