De ontdekking en ontwikkeling van internet heeft de mens veel goeds gebracht. Niet alles is echter perfect. Daarom wil de afgevaardigde van Silicon Valley er in het Amerikaanse huis van afgevaardigden op aandringen om een lijst met grondrechten te maken voor internetgebruikers. Dit is te vergelijken met de rechten van de mens zoals die in het analoge leven gelden. Daarmee wil de Democraat Ro Khanna mensen beschermen tegen een aantal zaken die de laatste jaren meermaals aan het licht zijn gekomen. De politicus heeft de lijst dan ook al bijna volledig uitgewerkt.
10 ideeën
De Democraat heeft een plan opgesteld voor de lijst met internetrechten van de mens. Daarop heeft hij alvast 10 punten van aandacht gezet die in ieder geval terug moeten komen in de lijst. De belangrijkste aandachtspunten waar de rechten rondom zijn opgebouwd zijn veiligheid en privacy. Het zijn juist deze twee zaken die in recente jaren nog weleens niet zo goed ontwikkeld bleken te zijn als gehoopt werd. Zo staat erop dat netwerkneutraliteit een grondrecht is. Ook de vrije keuze voor een internetprovider moet verzorgd worden. Daarnaast moet er meer transparantie in de werkwijzen van internetondernemers komen als het gaat om het verzamelen van data.
Experts
Voor het opstellen van de 10 punten heeft Ro Khanna uitgebreid gesproken met een aantal belangrijke experts op het gebied van internet en alle zaken die hiermee verband houden. Zo sprak hij met Tim Berners-Lee, de man die internet uitvond. Daarnaast waren verschillende leden van de regering van Barack Obama aangetrokken om als adviseurs te dienen. Onder hen de technologiespecialisten Nicole Wong en Todd Park. Op die manier kon tot een duidelijk document gekomen worden waarin de belangrijkste zaken waar al enige jaren over gesproken wordt samengevoegd konden worden tot één lijst. Dit is nu daardoor geluk.
Lange weg
Het duurt nog wel enige tijd voor de grondrechten van internetgebruikers zullen gaan gelden. Het plan is voorlopig allee gericht op de Verenigde Staten. Khanna wil het daar in 2019 doorvoeren, mits daarvoor genoeg steun is van andere politici. Wanneer dit lukt, dan zal het alleen binnen de landsgrenzen van de VS gelden. Of andere landen van de wereld er vervolgens mee instemmen, daar is vooralsnog geen duidelijkheid over. Wel wijst Khanna naar de Europese Privacywet die recentelijk is ingegaan. Dit was een belangrijke inspiratiebron om het eigen plan een stuk verder door te voeren en er vaart achter te zetten.