Home Tips Dit moet je weten over het gebruik van een tachograaf

Dit moet je weten over het gebruik van een tachograaf

by Redactie
Dit moet je weten over het gebruik van een tachograaf

Heb je een eigen bedrijf dat moet voldoen aan de rijtijdenwet? Dan moet je alles weten over het gebruik van een tachograaf. Uit de praktijk blijkt dat er wel eens wat onduidelijkheid bestaat over het gebruik van dit registratiemiddel en de mogelijkheden hiervan. Daarom is het goed om je hier eens flink in te verdiepen, als je niet achter het stuur zit uiteraard! 

Wat is de rijtijdenwet?

De rijtijdenwet vormt een onderdeel van het Arbeidstijdenbesluit Vervoer en is een wetgeving dat gericht is op de werkuren van chauffeurs. Deze rijtijdenwet (ook wel rijtijdenbesluit genoemd) schrijft voor dat zware vrachtwagens, bussen (die meer dan 8 personen vervoeren) en lichte bedrijfsvoertuigen voorzien moeten worden van een digitale tachograaf. 

Een tachograaf is een meetinstrument waarmee inzicht gecreëerd wordt in de reisafstand, de snelheid, de rijtijd en de activiteiten van de bestuurder. Hierdoor kan worden vastgesteld of er wordt voldaan aan het Arbeidstijdenbesluit Vervoer. Op basis van de gegevens uit een tachograaf kan immers onder andere worden opgemaakt wat de rij- en rusttijden van chauffeurs zijn geweest.

Hoe werkt een tachograaf?

Een digitale tachograaf bestaat grofweg uit drie elementen die met elkaar in verbinding worden gesteld. Het centrale deel van een tachograaf is de voertuigunit. Dit deel bevindt zich in het bestuurdersgedeelte van het voertuig. Deze unit bestaat uit een processor, een klok, twee kaartsleuven, een display, een printer, een download output en bedieningsknoppen voor handmatige invoer. De bewegings- of snelheidssensor is een zender eenheid dat gecodeerde signalen naar de voertuigunit zal versturen wanneer de as van de versnellingsbak draait. Deze tachograafdata wordt opgeslagen als een .ddd-bestand dat kan worden geïmporteerd in tachograaf analysesoftware.

In welke voertuigen moet een tachograaf worden geplaatst?

Het is eenvoudig om na te gaan in welke voertuigen een tachograaf moet worden geplaatst. Als je bedrijf moet voldoen aan de rijtijdenwet, heb je de verplichting om het gebruikte voertuig of de gebruikte voertuigen te voorzien van een tachograaf. In de praktijk betekent dit dat je de verplichting hebt om bussen en touringcars die meer dan 8 personen vervoeren (exclusief de chauffeur), nieuwe vrachtwagens inclusief aanhangers (waarvan het toegestane maximumgewicht meer is dan 3.500 kilo) en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer (met een datum eerste toelating van na 1 januari 2006) te voorzien van een digitale tachograaf. 

Het zal de oplettende lezer opgevallen zijn dat we de term “digitale tachograaf” gebruiken. Dit is dan ook niet zonder reden. In het verleden volstond het immers om een analoge tachograaf in het voertuig te plaatsen waarbij er gebruik wordt gemaakt van papieren schijven. Dit systeem wordt tegenwoordig echter als verouderd beoordeeld en niet praktisch. De inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakt immers bij een controle gebruik van een draagbare computer om de gegevens (digitaal) uit te kunnen lezen en op te slaan. Dit is uiteraard niet mogelijk bij het gebruik van een analoge tachograaf. 

Veelzijdige gegevens die door tachografen worden geregistreerd

De ontwikkeling van tachografen heeft ertoe geleid dat er meerdere gegevens kunnen worden geregistreerd en wordt niet alleen de inspecteur maar ook jij als ondernemer van praktische informatie voorzien. Hierbij kun je denken aan het aantal keren dat een bestuurderskaart gedurende een periode wordt ingevoegd, de activiteit van de bestuurder (in vorm van een specificatie van rijtijden, rusttijden, ander werk en beschikbaarheid), de datum en de tijd van de opnames van deze gegevens, events (in vorm van het rijden op een te hoge snelheid, rijden zonder chauffeurskaart, fraude pogingen), foutmeldingen, handhaving controles en details van tachograaf kalibraties. Als je een keuze hebt gemaakt voor een geavanceerd systeem kun je de gegevens op afstand uitlezen. Hierbij wordt immers gebruik gemaakt van een cloud oplossing. Een digitale tachograaf uitlezen kan hierdoor op ieder gewenst moment, op ieder device (PC, smartphone of tablet) en vanaf iedere plaats. Hierdoor heb je als ondernemer altijd de beschikking over praktische informatie die je kunt gebruiken met het oog op efficiëntie in je bedrijfsprocessen. 

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer