Home Automotive Drie tips om een correcte rittenregistratie bij te houden

Drie tips om een correcte rittenregistratie bij te houden

by Redactie
Drie tips om een correcte rittenregistratie bij te houden

Als ondernemer kennen we het allemaal: het bijhouden van een rittenregistratie. Waarom een registratie van de gereden kilometers zo belangrijk is, komt door de verantwoording die je moet kunnen afleggen aan de Belastingdienst. Deze verantwoording maakt ook onderdeel uit van je bedrijfsadministratie. Er ontstaan veel vragen wanneer het gaat om het bijhouden van een rittenregistratie. Waar moet de rittenregistratie aan voldoen en wat zijn de eisen van de Belastingdienst? Daarnaast moet je kijken, of de kilometers die je rijdt, zakelijk of privé zijn. Wij geven je drie tips om ervoor te zorgen dat jouw rittenregistratie er correct uit komt te zien!

1.      De eisen

Voordat je begint met het bijhouden van je rittenregistratie is het goed om even te kijken naar de noodzakelijke informatie die je moet noteren. Zo is het belangrijk dat je voor elke rit de stand noteert van de kilometerteller. Dit doe je ook bij het beëindigen van je rit. Noteer hierbij ook de plaats van vertrek en bestemming. Wanneer je moet omrijden omdat er bijvoorbeeld een weg is afgezet moet je dit er duidelijk bij noteren. Hetzelfde geldt voor als je een paar kilometer om hebt gereden om een file te ontwijken. Vergeet daarnaast niet om het merk, het type auto en het kenteken van de auto te noteren, samen met de datum waarop je deze kilometers hebt gemaakt. Ook belangrijk om niet te vergeten: heb je de rit zakelijk of privé gereden?

2.      Automatische registratie

Je kan de registratie van de kilometers die je maakt handmatig bijhouden. Het nadeel daarvan is dat het ontzettend veel tijd kost en je al snel belangrijke zaken die je moet noteren vergeet. Daarom is het aan te raden om een digitale rittenregistratie bij te houden. Via een klein kastje, dat in je voertuig wordt geplaatst, worden alle ritten automatisch bijgehouden. Door het track and trace systeem kan je precies zien waar je bent geweest en hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Via het gps-volgsysteem van FleetGO kan je ook gebruik maken van de interactieve kaart. Zo hoef je niet apart te noteren dat je bent omgereden doordat er file was. Bewaar naast de rittenregistratie ook alle tankbonnen en andere bonnen van kosten die je voor je auto hebt gemaakt.

3.      Geen privégebruik

Het is belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen privé en zakelijke kilometers. Wanneer je een auto van de zaak rijdt en hier niet meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé mee rijdt, dan is het verstandig om dit aan te geven bij de Belastingdienst. Dit kan via een speciaal formulier op hun website. Via je rittenregistratie moet je kunnen bewijzen dat je echt niet meer dan het toegestane aantal kilometers privé hebt gereden. Wanneer je plotseling toch meer dan 500 kilometer rijdt voor privézaken, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te geven bij de Belastingdienst. Wanneer je dit niet doet kunnen hier flinke boetes bij komen kijken!

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer