Home Tips Wat is e-Sim?

Wat is e-Sim?

by Rob
e-Sim Esim

E-Sim is een simkaart die is ingebouwd in je telefoon. Deze “embedded sim” kan gezien worden als de opvolger van de fysieke simkaart die je dus in- en uit je telefoon kunt halen. Een lange tijd werd deze nieuwste generatie simkaart gezien als toekomstmuziek maar deze klanken lijken steeds luider te worden. Hoogste tijd voor een verdieping hierin. In dit blog geven we je inzicht wat de toegevoegde waarde is van e-Sim.

Wat kun je van een embedded simkaart verwachten?

Een eenvoudig bewijs dat het gebruik van een embedded simkaart nog niet volledig is ingeburgerd in ons smartphone gebruik, blijkt wel uit het feit dat er een verschillende schrijfstijl wordt gehanteerd. Dit ingebouwde telefoon kaartje wordt immers zowel als “Esim” en als “e-Sim” aangeprezen. Feit is wel dat deze opvolger van de fysieke simkaart de toekomst van het smartphone gebruik gaat inkleuren. Over hoe het komt dat dit opvallend genoeg wat traag gaat, gaan we later in dit artikel wat dieper op in, we gaan je eerst inzicht geven wat je van een embedded simkaart kunt verwachten. 

De Esim is dus de opvolger van de wereldwijd gebruikte plastic simkaart die je in je smartphone moet steken. Het kaartje zit dus ingebouwd in je telefoon. Helemaal vernieuwend is het overigens niet. Een Esim heeft in feite dezelfde functie als het bekende plastic kaartje. Ook en e-Sim bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft voor het maken van een verbinding met een netwerk. De e-Sim is dus een digitale simkaart, een kleine chip (veel kleiner in vergelijking met het plastic kaartje) dat is ingebouwd in je smartphone of tablet. In plaats van een plastic simkaart in je toestel te stoppen, download je e-Sim rechtstreeks op je toestel. Je mobiele abonnement wordt dan direct geactiveerd. Naast het gebruik van Esim voor smartphone toepassingen is het goed om te realiseren dat deze digitale simkaart gebruikt kan worden voor internet of things doeleinden. Denk aan slimme brandmelders, verlichting en woonklimaat toepassing en die steeds meer via een smartphone te bedienen zijn. Voor de volledigheid is het goed te vermelden dat deze ingebouwde simkaart gemaakt is door GSMA, een overkoepelende organisatie voor smartphone providers wereldwijd.

Voordelen van het gebruik van Esim

De bovenstaande opmerking dat het gebruik van Esim niet heel erg vernieuwend is en dat de functionaliteiten overeenkomen met de “oude vertrouwde” plastic simkaart, roept de vraag op wat de voordelen van het gebruik van Esim zijn. Die zijn er wel degelijk, allereerst wordt hiermee de genoemde ruimte winst gemaakt. Esim heeft, zoals aangegeven, een veel kleiner formaat dan het authentieke plastic kaartje. Dit geeft de fabrikanten de gelegenheid om de vrijgekomen ruimte te benutten voor andere functionaliteiten.  

Naast het bovenstaande biedt Esim veel praktisch gemak. Als je de nieuw toestel hebt gekocht of je hebt besloten om van provider te wisselen, hoef je dus geen simkaart over te zetten. Het bekende gepriegel met je sim kaart is dus verleden tijd. Het enige wat je moet doen, is aangeven wat je provider je je mobiele nummer is. De Esim chip zal dan volledig automatisch de benodigde data van de beveiligde server downloaden. Makkelijker kan eigenlijk niet. Daarnaast voorkom je meteen dat door het wisselen van je sim kaart wat viezigheid en stof in je telefoon. Daarnaast komt het de waterdichtheid van je smartphone ten goede. Tevens is het goed te weten dat je door het gebruik maken van een embedded simkaart kiest voor een betere beveiligingsoptie. Je e-Sim is immers verbonden aan je telefoon en kan niet gestolen worden.

E-Sim voor ondersteuning van meerdere abonnementen 

Het feit dat e-Sim ondersteuning biedt voor meerdere abonnementen kan ook zeker gezien worden als belangrijk voordeel van het gebruik van een embedded sim kaart. In het verleden was je hiervoor aangewezen op een dualsim-smartphone. Tegenwoordig heb je dus geen tweede simkaart nodig als je jouw smartphone voor zowel particuliere- als zakelijke doeleinden gebruikt. 

Waarom gaat de introductie van Esim zo traag?

Na het lezen van het bovenstaande, vraag je jezelf wellicht af waarom de introductie van Esim zo traag gaat. Het zal je immers niet ontgaan zijn dat in veel gevallen de ontwikkelingen op smartphone gebied veel sneller gaan. In dit geval is er sprake van de bekende “kip en het ei” verhaal. De providers wachten op de smartphone fabrikant en vice versa. Beide partijen nemen dus een afwachtende houding aan. Het feit dat we daadwerkelijk afstevenen op virtueel bellen blijkt wel uit het groeiende aanbod van moderne smartphones die zijn uitgerust met e-Sim. Als antwoord hierop bieden steeds meer providers deze mogelijkheid aan. En je telefoongesprek zelf? Die blijft hetzelfde, nog wel tenminste…

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer