Home Smartphones & Tablets Een smartphone laten repareren, heeft dat zin?

Een smartphone laten repareren, heeft dat zin?

by Redactie
Een smartphone laten repareren, heeft dat zin

Inmiddels is de smartphone zo ingeburgerd dat iedereen er ook wel eentje heeft ‘versleten’. Soms geeft de mobiel het gewoon op, maar de meest voorkomende oorzaak is toch dat de smartphone een val maakt. Een of meerdere barsten in het scherm zijn dan vaak het gevolg. En wat dan? In de praktijk blijkt dat 6 op de 10 smartphones niet worden gerepareerd. Vaak is zo’n ongelukje ook meteen een goede reden om een nieuw model aan te schaffen en daarbij wordt vaak gedacht dat repareren erg duur is en lang duurt.

Milieubewust zijn, geldt ook voor je smartphone

In een moderne smartphone zitten een aantal zeer waardevolle materialen en als een mobiel achteloos bij het afval wordt gedumpt, zijn die in principe voorgoed verloren. Ook is het soms te kostbaar om een aantal materialen te recyclen, zelfs als jij je mobiel wel keurig inlevert waar deze thuishoort. Als jij derhalve met een beschadigde telefoon zit opgezadeld, denk er dan even over na of je deze geen tweede kans wil geven. Zeker een relatief jong toestel kan na een smartphone reparatie vaak nog jaren mee en het bespaart jou veel geld.

Hoe zit het met de verzekering?

Er bestaan opties om je smartphone te verzekeren tegen dergelijke schade. Vaak zijn de kosten relatief hoog en is beslist niet alle schade begrepen onder de dekking. Afhankelijk van de wijze waarop je mobiel stuk is gegaan is het soms mogelijk om een deel van de schade te verhalen op je inboedel- of reisverzekering. Als een derde verantwoordelijk was voor de schade is diens aansprakelijkheidsverzekering misschien nog een optie. Het is beslist niet altijd mogelijk om de schade te verhalen, maar het is wel verstandig om de mogelijkheden te onderzoeken voordat je achteloos afscheid neemt van je smartphone. Ook hier geldt dat hoe jonger de mobiel is, hoe groter de kans op een vergoeding indien zoiets in de polis is opgenomen.

Hoe snel is een reparatie achter de rug?

Soms lukt zelf repareren, maar dat gaat lang niet altijd lukken. Als er sprake is van fabrieksgarantie of een polis via de verkoper, heb je vaak geen andere keuze dan je mobiel op te sturen. Dan is het gebruikelijk dat de procedure een paar weken in beslag neemt en jij je toestel geheel leeg terugontvangt (uit privacyoverwegingen worden alle data gewist voor de reparatie). Ook de gedachte om meerdere weken zonder mobiel te zitten is voor veel gebruikers al aanleiding om dan maar meteen een nieuwe te kopen. Natuurlijk kun je een smartphone ook in de buurt laten repareren. Je kunt bijvoorbeeld met je GSM in Delft terecht.

Waar laat jij je smartphone repareren?

Als de reparatie via de fabriek jou te lang duurt, kan je ook op zoek gaan naar een plaatselijke repairshop. Informeer bijvoorbeeld bij de plaatselijke leverancier naar een betrouwbare reparateur of kijk op de site van de Consumentenbond. De tarieven kunnen flink verschillen dus vraag om een offerte.

Tip: als de reparatie niet met originele onderdelen van het merk wordt uitgevoerd kan dit een flinke invloed hebben op de prestatie van je mobiel. Informeer hier dus altijd naar. Voor Samsung is het relatief eenvoudig om originele onderdelen te kopen. Voor de iPhone is dat niet zo simpel.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer