Home Lifehacks Een TV op de slaapkamer, is dat wel zo slim?

Een TV op de slaapkamer, is dat wel zo slim?

by Rosalyn van Moorselaar
Een TV op de slaapkamer, is dat wel zo slim?

Lekker een TV in de slaapkamer, zodat je ontspannen op bed naar televisie kan kijken. Dat klinkt toch als een goed idee. Er zijn ook diverse modellen van bijvoorbeeld Samsung die speciaal zijn bedoeld om op te hangen. Maar wat zijn de nadelen van een TV voor de slaapkamer? Hieronder hebben we 6 punten op een rij gezet.

Associatie

Het gaat volkomen onbewust maar als jij regelmatig langere tijd naar televisie gaat kijken op je slaapkamer zullen jouw hersenen die kamer ook gaan associëren met die activiteit. Zeker als je moeite hebt met slapen, is het verstandig om geen andere activiteiten in die ruimte te ondernemen dan waarvoor die bedoeld is.

Blauw licht

Het licht dat de een TV in de slaapkamer afgeeft, noemt men blauw licht en onze hersenen zien dat als daglicht. Om goed te kunnen slapen is duisternis nodig. Op het moment dat het donker op de kamer wordt, vormt het lichaam een hormoon dat je tot slapen aanzet. Door langdurig naar TV te kijken verstoor je dat proces.

Tv-kijken activeert het brein

Het hoeft beslist geen spannende misdaadserie te zijn of zelfs een horrorfilm, maar het kijken naar TV op de slaapkamer geeft prikkels aan de hersenen. Het brein bepaalt zelf welke prikkels wel of niet doorgelaten worden, maar ook een ontspannen programma zoals een natuurserie zorgt ervoor dat de hersens actief blijven en de slaap gaan uitstellen op een moment dat jij daar wel aan toe bent.

Een TV op de slaapkamer, is dat wel zo slim?

De nachtrust wordt onderbroken

Wellicht neem jij het je voor om niet te doen, maar het is een verschijnsel dat zich vrijwel bij alle tv-kijkers in bed voordoet. Je valt zonder het te merken in slaap maar wordt na korte tijd weer wakker en gaat verder met kijken. Soms is er ook maar een vaag idee dat je even hebt geslapen. Maar juist dit soort onderbrekingen van de nachtrust kunnen ervoor zorgen dat je veel onrustiger slaapt dan je vroeger gewend was. In zulke gevallen kan je beter je TV afzetten en proberen verder te slapen.

Slechte slaaphouding

Als je eenmaal slaapt, merk je er niks van maar onbewust zorgt je lichaam ervoor dat er voldoende beweging is. Dat is nodig om de spieren soepel te houden en de bloedsomloop niet te verstoren. Als jij naar TV ligt te kijken, is dat vaak maar prettig in één houding en krijg je te weinig beweging. Zeker als je langere tijd achter elkaar naar televisie kijkt in bed, zal je eerder klachten als hoofdpijn en spierpijn ervaren bij het opstaan de volgende ochtend,

Het slaappatroon wordt onderbroken

Het geldt niet voor iedereen, maar de meeste van ons hebben een regelmatig slaappatroon waarbij we rond dezelfde tijd gaan slapen en ook opstaan (al dan niet dankzij de wekker). Als je naar TV in de slaapkamer gaat kijken, kan die regelmaat worden verstoord. Ons lichaam kan zeer heftig reageren op dergelijke verstoringen. Dat kan variëren van chronische moeheid tot depressies.

Lees ook: Gezondheidsinnovaties: regie bij de gebruiker

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer