Iedereen heeft gegevens op zijn of haar computer staan waarvan het niet de bedoeling is dat die in de verkeerde handen terechtkomt. Maar als jij je computer goed hebt beveiligd en dat niet geldt voor je externe harde schijf, bestaat nog steeds de mogelijkheid dat jouw gegevens na een diefstal van je spullen kunnen worden gebruikt. Beveilig daarom ook de harde schijven van de apparatuur die je gebruikt en waar gevoelige zaken opstaan, bijvoorbeeld over internetbankieren. Lees hier hoe je je externe harde schijf kunt beveiligen.
Dit zijn de 5 beste externe harde schijven met cijfercode van 2024
Een goed wachtwoord
Het beveiligen van belangrijke apparatuur of gegevens heeft alleen zin als dit met een sterk wachtwoord gebeurt. Iemand die jouw spullen heeft gestolen hoeft beslist niet briljant te zijn om jouw wachtwoord te kraken als dit te zwak is. Een goed wachtwoord bestaat uit minimaal 10 posities al is 12 eigenlijk verstandig. Hierin moet een afwisseling zitten van kleine- en hoofdletters, cijfers en symbolen. Als het alleen mogelijk is om letters te gebruiken, zijn minimaal 20 karakters nodig. Weet je niet zeker of jouw wachtwoord sterk genoeg is, kan je dit controleren op de gratis wachtwoordchecker van Microsoft. Gebruik nooit een wachtwoord dat zwakker dan ‘sterk’ wordt gekwalificeerd als beveiliging er echt toe doet.
Lees ook: Hoe lang gaat een laptop mee? Dit zijn de beste laptops.
Externe harde schijf beveiligen
Een externe harde schijf beveiligen met wachtwoord is vaak niet moeilijk als je een moderne computer in gebruik hebt, maar het is altijd verstandig om de inhoud compleet te versleutelen als je toch bezig bent om de harde schijf te beveiligen met een wachtwoord. Door schijfencryptie toe te passen zorg je ervoor dat de data op de harde schijf onleesbaar wordt, ook als iemand zich hier toegang toe zou verschaffen.
Harde schijf beveiligen
Als je gebruik maakt van een computer die draait op Microsoft software is het in het algemeen erg eenvoudig om deze te beveiligen. Dat kan namelijk via de ingebouwde Bitlocker software. Deze software is begrepen in de ulimate en business versies 7, 8 en hoger van Windows. Het is hiervoor ook noodzakelijk dat je computer of laptop is uitgerust met een TMP-chip of vergelijkbare hardware.
Om Bitlocker aan te zetten klik je met de rechter muisknop op een schijf van je computer. Daarna is het al voldoende om op ‘Bitlocker inschakelen’ te klikken. Als de software niet beschikbaar is, laat Windows je dat weten. Je kan met Bitlocker overigens ook een USB-stick versleutelen. Zeker verstandig als je regelmatig gebruik maakt van deze manier van opslag.
Voldoet jouw systeem niet aan de vereisten voor Bitlocker dan is het mogelijk om deze met gratis software te versleutelen die je op het internet kan vinden. De programma’s TrueCrypt en DiskCryptor. Deze software kan ook worden gebruikt als je geen TPM-chip in de computer hebt. Op internet kan je informatie vinden over de wijze waarop je deze programma’s kan inschakelen. Vergeet nooit om eerst te checken of de bronpagina betrouwbaar is voordat je nieuwe software op je computer installeert. Hackers maken steeds vaker gebruik van websites die gratis software beloven om toegang te krijgen tot jouw apparatuur.