Home Elektronica Welke externe harde schijf voor PS4?

Welke externe harde schijf voor PS4?

by Rob
externe harde schijf ps4

Als je een fanatieke gamer bent en van een Playstation 4 gebruik maakt, zul je op een gegeven moment merken dat je met de console tegen een ruimtegebrek aanloopt. Dit is zeker het geval als je meerdere games op wilt installeren. Gelukkig kun je hiervoor tegenwoordig van een harde schijf gebruik maken waardoor je de beschikbare opslagcapaciteit aanzienlijk kunt uitbreiden. Doordat je hier meerdere mogelijkheden in hebt, zul je je wellicht afvragen welke externe harde schijf je het beste kunt kiezen voor de PS4. In deze koopwijzer helpen we je op weg.

De beste externe harde schijven die geschikt zijn voor PS4

Om je op weg te helpen bij je keuze voor een geschikte externe harde schijf voor je Playstation 4 hebben we hieronder een aantal opties voor je op een rijtje gezet. Dit zij wat ons betreft de beste externe harde schijven die geschikt zijn voor PS4. Deze harde schijven zijn verkrijgbaar bij onder andere Coolblue en Bol.com.


Toevoegen van een externe harde schijf voor PS4

Voor veel gebruikers is een externe harde schijf bij het gebruik van de Playstation 4 of Playstation 4 Pro onmisbaar. Deze consoles hebben immers van zichzelf een opslagruimte van (slechts) 500 gigabyte of 1 terabyte. De keuze in games is echter zeer groot dat er sprake is van een echt luxe probleem, iets wat bij de Playstation 5 niet anders gaat zijn overigens als we de PS5 vooraankondigingen mogen geloven. Als je geen keuze wilt maken en (voor het hele gezin) meerdere spellen wilt installeren, is het gebruik van een externe harde schijf een must have. Hiermee creëer je dus voor jezelf extra opslagruimte en ben je niet meer beperkt door de PS4 capaciteit. Door de software update van 2017 is dit dan ook daadwerkelijk mogelijk. Je kunt een geschikte harde schijf eenvoudig aansluiten, zonder dat je ook maar iets hoeft te veranderen aan de console zelf. 

Dit laatste noemen we expliciet want de PS4 bevat zelf een harde schrijf van 5400 RPM. Als je deze zou vervangen voor een SSD, heb je niet alleen meer opslagruimte maar zullen de spellen ook aanmerkelijk sneller laden. Hiervoor zou je het apparaat open moeten schroeven om een aantal vrij gecompliceerde handelingen uit te kunnen oefenen. Wat ons betreft is dit een no-go omdat er eenvoudige manieren zijn om je doelstelling te halen namelijk met een externe harde schijf voor PS4.

Playstation 4 externe harde schijf of een andere optie?

Als je op zoek gaat naar een Playstation 4 externe harde schijf, kom je al snel bij een officiële PlayStation 4-schijf terecht. Deze zijn te koop bij veel (online) gamewinkels. De vraag is of je de keuze moet maken of je kiest voor een officiële versie of dat je een andere keuze maakt. Dit laatste is uitstekend mogelijk en vrijwel altijd de voordeligere optie. Een officiële Playstation 4 externe harde schijf (met het bekende logo op de verpakking) is immers dezelfde harde schijf die andere merken op de markt brengen. Het prijsverschil bedraagt echter tientallen euro’s. Deze “andere opties” zijn verkrijgbaar bij de bekende adressen als Coolblue, Mediamarkt, BCC en Bol.com. Laat je dus niet verleiden als er aangegeven wordt dat er slechts een beperkt aantal harde schijven geschikt zijn voor PS4 of dat een harde schijf exclusief voor PS4 is.  

Seagate Game Drive PS 4TB

Eisen aan de harde schijf die je op een PS4 of PS4 Pro kunt aansluiten

Er zijn een tweetal belangrijke eisen aan de harde schijf die je op een PS4 of PS4 Pro kunt aansluiten:

  • De harde schijf voor de PS4 moet over de juiste opslagruimte beschikken. Het minimum is 250 GB, en het maximum is 8 TB. Let op dat je hier niet te zuinig mee bent. Een 2TB schijf is immers relatief snel vol ondanks dat dit in eerste instantie een prima toevoeging lijkt te zijn. Een 4TB schijf (HDD) heeft volgens ons de beste prijs-capaciteit verhouding. 8TB is het maximale wat de PS4 ondersteunt, vandaar dat er een bovenwaarde is gesteld. 
  • De harde schijf voor de PS4 moet minimaal USB 3.0 gebruiken. Dit betekent dat USB 3.1 en USB 3.2 ook geschikt zijn. Dit is belangrijk omdat de bestandsoverdracht bij een USB 2.0 stekker dusdanig langzaam zal zijn dat de spellen niet te spelen zijn. In eerste instantie zou je denken dat dit wel werkt maar de praktijk bij het opstarten van een spel wijst anders uit. 

Let hier zeker op bij het kopen van een Playstation 4 externe harde schijf    

Naast de bovenstaande “harde eisen”, is er nog een andere factor waar je op moet letten bij de aankoop van een Playstation 4 externe harde schijf en dat is de snelheid van de schrijf. Dit wordt uitgedrukt in leessnelheid. Als je altijd wat ongeduldig wordt als de laadtijd van de spellen vrij lang duren is het aan te raden om voor een sneller harde schijf te kiezen met kortere laadtijden. De beste optie is dan een SSD, solid state drive. Hier betaal je uiteraard wel wat meer voor. 

Externe harde schijf op de PS4 aansluiten

Het aansluiten van de externe schijf op je PS4 console is eenvoudig. Je gebruikt hierbij de USB aansluiting aan de voorzijde. De USB aansluiting aan de achterzijde van de PS4 Pro moet je hiervoor juist niet gebruiken. Als je de USB aansluiting ook gebruikt voor het opladen van je controller moet je er rekening houden dat dit niet mee kan. Je kunt de harde schijf er niet zomaar uittrekken. Als dit een probleem wordt, kun je hiervoor het beste een externe oplader aanschaffen.

Als je de externe harde schijf op de PS4 hebt aangesloten moet je deze eerst formatteren. Dit werkt heel intuïtief want er zijn geen keuzes in dit stappenplan te maken. Als dit proces afgerond is, kun je spellen van de interne PS4 harde schijf naar je externe opslagruimte. Dit is een stap die je direct na het formatteren kunt uitvoeren maar ook als aparte handeling kunt uitvoeren via het instellingenmenu (in systeemopslag) waarbij je kiest voor het “verplaatsen van uitgebreide opslag”. Let op, door het formatteren van de externe schijf geef je het systeem het signaal dat je nieuwe PS4 op de externe schijf wilt hebben. Als dat niet je wens is omdat je juist hiervoor juist intern ruimte hebt vrijgemaakt, kun je via het instellingenmenu eenvoudig weer je installatielocatie terugzetten. Deze “game” is niet zo ingewikkeld.

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer