Veel computergebruikers maken gebruik van bekende virusscanners zoals Norton, AVG, McAfee en GDATA. Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat deze functionaliteit op hun device geïnstalleerd is en wordt er bijna automatisch en zonder hierin te verdiepen gebruik gemaakt van een virusscanners. Dit is de reden dat er veel onduidelijkheid hierover is en dat er diverse verhalen gaan over het gebruik van virusscanners. Een goede reden om eens in wat feiten en fabels over virusscanners te duiken om veel onduidelijkheden van het gebruik van virusscanners voor je weg te nemen.
Wat is een virusscanner?
Virusscanners helpen de kans op virussen en andere kwaadaardige software (malware) te verlagen. Zoals de naam al aangeeft scant deze scanner het geheugen en de bestanden op verdachte patronen. Hiervoor beschikt deze software over een database die voorzien is van de karakteristieke patronen van de meest voorkomende virussen. Zodra een virus is gedetecteerd krijgt de gebruiker een melding en heeft deze persoon een kans om het virus onschadelijk te maken door deze te verwijderen. De wat meer geavanceerde virusscanners beschermen de gebruikers niet alleen tegen computervirussen maar ook tegen andere vormen van malware. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een virusscanner die ongewenste e-mails kunnen tegenhouden.
Feiten en fabels over het gebruik van een virusscanner
Het gebruik van Windows Defender maakt het gebruik van andere virusscanners overbodig.
Fabel
Windows Defender is de ingebouwde virusscanner van Windows 10. Dit is een zeer praktische functionaliteit die je uitstekende ondersteuning biedt in het blokkeren van recente malware die via e-mails of websites wordt verspreid. Helaas zorgt Windows Defender niet voor een volledige bescherming en wordt met deze functionaliteit het gebruik van andere virusscanners overbodig gemaakt. Windows Defender biedt bijvoorbeeld geen phishing bescherming en heeft moeite om virussen op een USB stick te onderscheiden.
Gratis virusscanners zijn lokkertjes.
Feit
Laten we over één ding duidelijk zijn: de perfecte gratis virusscan bestaat niet. Het ontwikkelen en het updaten van een virusscan kost immers (veel) geld. Dit soort scanners worden dan ook niet gratis aangeboden. Gratis virusscanners zijn lokkertjes om je te verleiden om de betaalde versie of extra’s waarvoor geld wordt gevraagd aan te schaffen. Daarnaast is het zeker niet uitgesloten dat je door het gebruik maken van een gratis virusscan betaalt met je persoonlijke data. Het is hierbij goed om te realiseren dat een virusscan de volledige toegang heeft tot al je gegevens die je in je PC hebt opgeslagen.
Een betaalde virusscan is altijd een betere optie.
Fabel
Helaas moeten we stellen dat er betaalde virusscanners zijn die matig tot slecht presteren. Dit soort virusscanners presteren soms zelfs slechter dan de eerder genoemde Windows Defender dat toch als een van de betere “gratis” virusscanners gezien kan worden. Het is wel goed te weten dat uit diverse tests is gebleken dat betaalde virusscans in veel gevallen wel de beste opties zijn. Het is alleen belangrijk dat je een goede vergelijking maakt tussen de aangeboden opties. Het is bijvoorbeeld ook niet vanzelfsprekend dat de uitgebreidere antiviruspakketten een betere bescherming bieden. Je betaalt hierbij meer voor extra’s in vorm van onder andere een wachtwoord manager, back-up functies en het gebruik van versleutelingssoftware. Voor dit soort functionaliteiten zijn vaak betere (en gratis) alternatieven beschikbaar. De eerder genoemde opties als Norton, AVG, McAfee en GDATA zijn vaak de beste keuzes die je kunt maken als je op zoek bent naar een geschikte virusscanner.
Met alleen een goede virusscanner ben je er niet.
Feit
Het is goed om te realiseren dat het gebruik van een goede virusscanner volstaat om alle digitale gevaren af te weren. Het is belangrijk om te voorkomen dat je op foute linkjes klikt en je besturingsprogramma’s up-to-date te houden. Daarnaast is het een verstandige keuze om kwetsbare software te verwijderen. Veiligheidslekken in verouderde software bieden voor cybercriminelen een grote kans om je PC te besmetten. Daarnaast blijft het belangrijk om regelmatig back-ups te maken en uitsluitend gebruik te maken van sterke wachtwoorden.
Het gebruik van een beveiligingsapp op een smartphone is overbodig.
Fabel
Het is zeker niet het geval dat het gebruik van een beveiligingsapp op een smartphone overbodig is. Hoewel Android beschikt over een ingebouwde bescherming tegen foute apps en phishingsites is het goed te weten dat deze ingebouwde voorzieningen lang niet alle foute bestanden worden gefilterd. Een iPhone staat het scannen op malafide apps niet toe maar Apple zorgt zelf voor een strenge controle op foute apps. Safari biedt vrij weinig bescherming tegen phishing maar er zijn weinig apps die het in dit opzicht beter doen.
Op Apple computers heb je geen virusscanner nodig.
Feit
De kans op veiligheidsproblemen op Apple computers is klein. Dit merk kan hier meer controle op uitoefenen omdat hardware en software in eigen beheer zijn. Er is dan ook vrij weinig macOS-malware in omloop. Dit betekent dat het gebruik van virusscanner overbodig is. Je kunt wel het gebruik van antivirussoftware uit voorzorg overwegen. Hiermee schroef je de beveiligingsgraad flink op mits je uiteraard kiest voor de juist optie.