Home Technologie Gezichtsherkenningstechnologie

Gezichtsherkenningstechnologie

by Pramila
Gezichtsherkennings technologie

Vroeger keek iedereen weleens naar misdaadseries op tv. In deze series werd gezichtsherkenningstechnologie geïntroduceerd aan het breder publiek. Een afbeelding van een slechterik werd door de database van de politie gehaald in een poging om deze persoon te identificeren om hem vervolgens op te kunnen sporen. Wat eerst nog fictie leek is nu al ver ontwikkeld.

Hoe het werkt

Gezichtsherkenningstechnologie bestaat al sinds de jaren ‘60. Deze technologie maakt gebruik van afbeeldingen die zijn vastgelegd van het gezicht van een persoon d.m.v. foto’s of video’s. De afstand tussen de ogen, neus, mond en kaken worden digitaal gemeten. Deze afstanden worden gedefinieerd als ‘landmarks’. De gemeten afstanden worden ingevoerd in een algoritme. De algoritme vergelijkt vervolgens de afbeeldingen in een database van voorheen geanalyseerde gezichten tot er sprake is van een match!

Gezichtsherkenningstechnologie kan zowel worden gebruikt voor identificatie als voor verificatie. Identificatie wordt uitgevoerd door het gezicht van een persoon te vergelijken met een enorme database aan personen die eerder al geïdentificeerd zijn. Wanneer dezelfde persoon uit de algoritme rolt is er sprake van identificatie. Deze methode wordt bijvoorbeeld gebruikt op Schiphol om reizigers te identificeren. Verificatie verloopt wat eenvoudiger door een persoon te vergelijken met een foto uit een database van bijvoorbeeld alle werknemers die toegang mogen krijgen tot een bepaalde ruimte binnen een bedrijfsgebouw.

Het verschil tussen verificatie en identificatie.

Toepassingen van gezichtsherkenning

Gezichtsherkenningstechnologie gecombineerd met Kunstmatige Intelligentie (AI) en Deep Learning technologie worden in verschillende sectoren toegepast. De politie maakt vandaag de dag gebruik van gezichtsherkenning om misdaden sneller en efficiënter op te lossen. Om aan te geven hoe snel; de Amerikaanse politie heeft in 2019 een gezichtsherkenning app genaamd ‘Clearview AI’ toepast in hun opsporingswerkzaamheden en hadden binnen 20 minuten de eerste misdaad opgelost door camerabeelden te vergelijken met de foto’s op de app. Deze foto’s had Clearview AI verzameld d.m.v. webscraping. Webscraping is het internet en social media afgaan om op grote schaal foto’s en informatie van personen te verzamelen. De afbeeldingen die de politie gebruikt zijn dus niet alleen afkomstig uit hun eigen database.

Gezichtsherkenning wordt ook toegepast om dode lichamen te identificeren. Het Amerikaanse leger heeft bijvoorbeeld gezichtsherkenning toegepast voor forensisch onderzoek om de identiteit van Osama bin Laden vast te stellen, nadat hij werd omgebracht door het Amerikaanse leger. Gezichtsherkenning wordt ook toegepast om verdwaalde kinderen op te sporen met behulp van camerabeelden. Smartphones gebruiken gezichtsherkenning om hun diensten gebruiksvriendelijker en veiliger te maken en vliegvelden passen wereldwijd gezichtsherkenning toe om de ervaring voor reizigers gemakkelijker en veiliger te maken. In China wordt deze technologie al toegepast om te betalen in winkels en eettenten. Zo zijn er nog tientallen andere toepassingen die erg handig en efficiënt zijn.

Bewustwording

In eerste instantie detecteerde een gezichtsherkenningsscan enkel het beeld van je gezicht. Inmiddels is bekend dat een gezichtsscan veel meer blootstelt dan alleen de identificatie van je gezicht. Informatie over je huidskleur, je gezondheid, leeftijd, afkomst en je emoties worden gedetecteerd door gezichtsherkenning. Dit noemen we biometrische informatie en daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Misbruik van biometrische informatie kan leiden tot discriminatie en stigmatisering.

Gezichtsherkenningstechnologie is een geweldige uitvinding met vele toepassingen. Het is belangrijk om met deze toepassingen in gedachten rekening te houden met privacy. Denk daarbij aan hoeveel informatie van een persoon daadwerkelijk wordt blootgesteld. Het is ook van belang dat men zich er van bewust is dat deze technologie vatbaar is voor misbruik op een grote schaal.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer