Home Technologie Gezondheidsinnovaties: regie bij de gebruiker

Gezondheidsinnovaties: regie bij de gebruiker

by Redactie

Apps, wearables, tests en meters om sneller inzicht te krijgen in de eigen gezondheid. Anno 2019 zijn ze niet meer weg te denken. Inmiddels komt bijna de helft van de huisartsbezoekers al met enige vorm van diagnose bij de huisarts aan. Dit resulteert vaak in discussie omdat lang niet alles klopt wat een app of wearable detecteert. Maar gelukkig zijn er steeds meer betrouwbare innovaties op de markt die de patiënt de regie over de eigen gezondheid bezorgen.

In deze blog bespreken we 5 algemene gezondheidsinnovaties die de het leven makkelijker maken.

1. Gekeurde gezondheidsapps

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Er zijn misschien wel een miljoen apps op de markt die inzicht zouden geven in de gezondheid. Soms door simpelweg stappen te tellen, maar in andere gevallen claimt de app een serieuze diagnose te stellen, denk bijvoorbeeld een hartslag. Om te voorkomen dat iemand lukraak een app download en er vervolgens blind op vertrouwt heeft de GGD een eigen appstore ontwikkeld. Het gaat om gezondheidsapps die door de GGD goed worden bevonden. Zo ben je dus zeker dat de app kwalitatief in orde is en meet wat ie moet meten.

Gezondheidsapps zullen steeds vaker over een keurmerk moeten beschikken en hun referenties op orde moeten hebben.

2. Bluetooth in ieder apparaat

Steeds meer ‘ouderwetse’ apparaten worden geüpgraded met Bluetooth functionaliteit om resultaten beter inzichtelijk te maken. Misschien gebruik je Bluetooth weinig op je telefoon, maar als het in weegschaal, glucosemeter of bloeddrukmeter wordt geïntegreerd kun je via de smartphone resultaten uitlezen. Natuurlijk gaat het verder dan alleen aflezen. Over een periode kunnen resultaten grafisch worden weergegeven en kunnen er meldingen aan gekoppeld worden (push meldingen). Bovendien zijn resultaten nu opeens te delen met behandelaars. En dit kan natuurlijk op afstand. Zo kan een diabetesverpleegkundige op afstand starten met behandeling. Dit maakt het leven van een diabeet een stuk aangenamer.

3. Metingen via smartphone, te starten met de ogen

Slapeloze nachten voor opticiens? Zo ver zijn we nog niet maar tal van startups richten zich op het online opmeten van ogen. Met CE gecertificeerde metingen kunnen ogen op afstand worden opgemeten. En daarna kan uiteraard de juiste bril worden besteld. Met smartphone en laptop kun je jouw ogen in 15 minuten opmeten. De Nederlandse startup Easee werkt inmiddels al samen met grote brillenmerken om metingen uit te voeren.

Andere vormen van metingen zullen ook steeds meer verschuiven van de smartphone. De camera op dit apparaat blijkt steeds vaker kwalitatief genoeg om simpele diagnostiek mee uit te voeren. Zo zijn er ook startups die moedervlekken screenen op vorm en eventueel risico op huidkanker. Gewoon op afstand.

4. Diagnostiek op afstand

De tijd dat je voor een diagnostische test uitsluitend bij een huisarts kon aankloppen is voorbij. Steeds meer diagnostiek is direct aan te vragen. Laboratoria werken met startups samen om hun technologie direct naar de consument te brengen. Zorg verschuift van de eerstelijn naar de nuldelijn. Nu is dit niet geschikt voor de complexe diagnostiek met lastig te interpreteren uitslagen maar voor simpele diagnostiek zou het zelf testen de standaard kunnen worden. Niet alleen is het veel goedkoper, maar het verlaagt ook barrières.  Zo kun je op afstand jouw DNA laten onderzoeken, cholesterol meten en bijvoorbeeld op allergieën testen. De Nederlandse startup testalize.me brengt een soa-test op te markt. Je neemt zelf urine af en stuurt dit op naar hun lab. Vervolgens vraag je zelf de uitslag online op. Bij dit type test kunnen barrières best wel eens een grote rol kunnen spelen J

5. Videoconsult huisarts

Ook het huisartsconsult zal steeds vaker op afstand gaan plaats hebben. Artsen verbinden zich aan online platforms waarmee gebruikers een consult op afstand kunnen aanvragen. Dus gewoon met een videocall via de smartphone, tablet of laptop met een arts spreken. Natuurlijk geldt ook hier dat complexe zaken niet op deze manier kunnen worden afgehandeld. Maar voor herhaalconsulten, griepjes en bijvoorbeeld allergieën kan prima met videocalls worden gewerkt. Ook hier verlaagt het barrières. In het buitenland lijken startups al wat verder te zijn dan bij ons in Nederland. Zo is er het Zweedse Kry dat momenteel uitbreidt in Europa. Een huisarts on demand. Fijne gedachte toch?

Alle innovaties stellen de gebruiker centraal. De focus is verlegd van professional naar de eindgebruiker of patiënt. Deze trend lijkt onomkeerbaar. Alleen voor oudere generaties staat de arts-patiënt relatie als een paal boven water. Bij jongeren speelt dit niet. Die zijn gewend alles op afstand te regelen en maken geen onderscheid in het boeken van een reis, aanvragen van een taxiritje of het regelen van een gezondheidskwestie.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer