Als het aan Google ligt, hoef je inderdaad straks geen Xbox of een PlayStation meer te kopen en kan jij daarmee honderden euro’s besparen. Jouw favoriete games en de nieuwste die uitkomen, speel je op de apparaten die je toch al hebt, zoals je smartphone, laptop of Chromecast. Natuurlijk hoef je de spellen ook niet meer aan te schaffen. Google verwacht dat er binnenkort geen enkel spel meer in de doos zal worden verkocht. Alles vind je online.
Hoe werkt Google Stadia?
Overal ter wereld heeft Google al datacenters staan om de informatie te delen via het internet. In feite zijn die datacenters niets anders dan panden vol met supercomputers. Voor de Benelux staat dit gebouw in Eemshaven. Wil jij een spel spelen, dan maak je verbinding met de server waarop de game staat. De kwaliteit van de hardware zorgt ervoor dat jij een livestream van het gekozen spel ontvangt dat perfect speelbaar is. Google zegt dat Stadia krachtiger is dan consoles. Je kunt daardoor games spelen op een 4K resolutie van je tv-scherm met 60 frames per seconde. Ook zal de vertraging minimaal zijn, wat de spelvreugde aanzienlijk verhoogt.
Om met Stadia aan de slag te kunnen hoef je waarschijnlijk niets bijzonders te doen. Je kan de streamingdienst gebruiken op elk apparaat dat ook YouTube ondersteunt. Op de laptop of pc speel je via een tab in Chrome, op andere apparaten zoals smartphone of tablet kan je de Stadia-app gebruiken.
Heb je geen enkele hardware meer nodig?
Om prettig te kunnen spelen heb je uiteraard een goede controller nodig. Stadia kan volgens Google ook gespeeld worden met andere controllers, maar er komt ook een Stadia controller. Deze zal een streepje voor hebben op andere controllers als je via Stadia gaat spelen. Het draait bij gamen in het algemeen om de reactietijd en die kan in de snelle games van vandaag het verschil maken tussen ‘leven en dood’. Hoe minder vertraging je dus hebt via de controller, hoe aangenamer de besturing aanvoelt. Google belooft dat in Stadia een nieuwe ervaring omdat de controller je rechtstreeks via wifi verbindt met het datacenter waar het spel is opgenomen zonder tussenkomst van een apparaat waarop je speelt.
Lees ook: Mini console voor oude games
Wat moet het gaan kosten?
Google heeft nog niet duidelijk gemaakt wat de kosten gaan worden van het gebruik van Stadia. Er wordt door kenners gesproken over een mogelijk abonnementensysteem waarbij de gebruiker voor een vaste vergoeding vrijwel onbeperkt iedere gewenst spel zou kunnen spelen. Maar juist in de wereld van de games willen de meest succesvolle ontwerpers graag meteen de beloning zien voor hun inspanningen en een spel ontwikkelen kost kapitalen tegenwoordig. Het is dus beslist niet onmogelijk dat je straks bij gebruik van Google Stadia ook meteen de volle prijs moet gaan betalen om een bepaald spel daarna onbeperkt en overal te kunnen gebruiken.
Wanneer kan je Google Stadia verwachten in Nederland?
Google heeft beloofd dat in 2019 Stadia zal worden uitgerold in Noord-Amerika en grote delen van Europa. Of Nederland daar ook bij zit, is niet bekend gemaakt. Experts verwachten echter dat dit het geval zal zijn omdat ons land een van de beste netwerken ter wereld heeft.