Home Elektronica Heos of Sonos, de ultieme vergelijking!

Heos of Sonos, de ultieme vergelijking!

by Rob

Heos en Sonos zijn twee grote spelers op de streamingmarkt. Als je muziek wilt luisteren via internetradio, Youtube of streamingdiensten als Spotify en Deezer, kom je bijna automatisch op Heos of Sonos. Beide speakers zijn zeer functioneel, bieden een uitstekende geluidskwaliteit en hebben een mooi compact formaat. Dit maakt dat je voor een lastige keuze staat als je muziek wilt streamen. Wordt het Heos of Sonos? Wij maken de ultieme vergelijking voor je.

Sonos vs Heos by Denon, hoe is de concurrentie ontstaan?

Als je de beste opties aan het vergelijken bent om een draadloos multiroom speakersysteem aan te leggen, kom je ongetwijfeld bij Heos en Sonos uit. Het laatstgenoemde merk introduceerde in 2005 een innoverend systeem: een draadloos multi-room muzieksysteem dat volledig is gericht op streaming. Dat er veel interesse in dit concept bleek te zijn, was te zien aan de verkoopcijfers. De Sonos speakers vlogen over de toonbank met enkele populaire modellen zoals de Sonos One en de Sonos Move.

De concurrentie bleef uiteraard niet stilzitten en reageert. Vooral het Japanse topmerk Denon valt hierbij op. In 2014 wordt Heos by Denon op de markt gebracht, een systeem dat veel gelijkenissen kent met Sonos. De Amerikanen zijn van mening dat het patentrecht is geschonden en er ontstaat een gerechtelijke strijd: Sonos vs Heos. Voor de consument wordt het op een andere manier moeilijk gemaakt. Sonos vs Heos wordt een luxeprobleem, een keuze tussen twee zeer interessante opties.

Maak jij veelvuldig gebruik van streamingdiensten zoals Spotify? Dan adviseren we om voor het Sonos geluidssysteem te gaan. Je bestelt Sonos speakers eenvoudig en snel bij Bol.com of Coolblue.

Denon Heos vs Sonos, er is zeker wat te vergelijken

Dat er een juridische strijd is ontstaan tussen Denon Heos vs Sonos is zeker te begrijpen. Het zijn beiden twee toonaangevende merken op gebied van multiroom en streaming. Denon Heos vs Sonos is voor jou ook een afweging die je moet maken als je wilt weten welk systeem voor jou de beste optie is. Hoewel de systemen veel van elkaar weg hebben, zijn er ook duidelijke verschillen tussen deze twee opties. Er is zeker wat te vergelijken als je de keuze wilt maken tussen Denon Heos of Sonos. Als je deze vergelijking hebt gemaakt, heb je bij beide merken een ruime keuzemogelijkheid in producten. Wij helpen je in dit artikel met het maken van de eerste stap, een vergelijking tussen de merken.

Waarom kiezen voor Sonos boven Heos?

  • Sonos is een zeer gebruiksvriendelijk systeem waarbij je met de Sonos app de streamingdiensten kunt bedienen en een afspeellijst kunt maken. Het is eigenlijk heel eenvoudig om een audio te bewaren voor later. Met betrekking tot het bedienen is de Sonos app net even wat gebruiksvriendelijker dan de Heos app. Bij Heos moet je de volledige lijst door om de juiste podcast te vinden.
  • Sonos heeft in tegenstelling tot Heos een wekker en timerfunctie. Dit maakt dit speakersysteem uitstekend geschikt voor in de slaapkamer. Voor veel mensen is deze relatief kleine functionaliteit de gamechanger. Opvallend genoeg beschikt het Heos systeem niet over een wekker en timerfunctie.

Bekijk onderstaande uitgebreide review over het Sonos geluidssysteem van Coolblue voor nog meer informatie over de producten van Sonos.

  • De beschikking over een eigen Sonos netwerk (met behulp van Sonos Boost) is een functionaliteit waarmee je veel ergernissen van een zwak signaal kunt voorkomen. Dit netwerk geeft het signaal over aan de andere speakers. Als je minimaal één speaker kunt verbinden met een UTP kabel, heb je niet meer de overlast (en frustratie) van een zwak WIFI signaal. Het systeem van Heos biedt geen eigen netwerk. Je merkt dit als je bij een zwak WIFI signaal wilt streamen naar een Heos component. Dit is dan ook een verschil dat bij iedere review (ongeacht de producten die vergeleken worden) naar boven komt. 
  • De prijsstelling van Sonos is vriendelijker dat Heos. Als je kijkt naar de adviesprijzen, kan hier enige honderden euro’s verschil in zitten. Dit koopargument lees je niet terug in een afzonderlijke test van een Sonos product of een Denon Heos test maar uiteraard wel iets wat een rol speelt.

Bestel Sonos speaker(s) bij de volgende vertrouwde webshops:


Waarom kiezen voor Heos boven Sonos?

  • Heos biedt de mogelijkheid om de speakers te koppelen via Bluetooth. Dit is enorm handig als je een speaker wilt gebruiken in een ruimte waar je geen WIFI tot je beschikking hebt. Deze functionaliteit biedt misschien niet zoveel toegevoegde waarde als je het systeem alleen binnenshuis gebruikt maar als je ook muziek wilt luisteren in een afzonderlijk kantoor, in je garage of in de tuin dat is deze Bluetooth wel erg handig.
  • Een andere mogelijkheid van Heos is dat je in hi-res audio kunt streamen. Je kunt dus ongecomprimeerd luisteren naar WAV, ALAC en FLAC bestanden tot 24-bit/192-kHz. Als je veel waarde hecht aan een hoge kwaliteit van de weergave, is dit wel een koopargument want Sonos heeft niet de intentie getoond om hi-res audio te ondersteunen. Het is wel goed om aan te geven dat dit van meerwaarde is voor de weergave van gedigitaliseerde muziek en minder van belang is als je voornamelijk gebruik maakt van de service van of streamingdiensten als Spotify.

Bekijk onderstaande uitgebreide review over het Heos geluidssysteem van Coolblue voor nog meer informatie over de producten van Heos.

  • Heos biedt in tegenstelling tot Sonos de mogelijkheden om eenvoudig muziek af te spelen van een USB stick. Je kunt deze stick, of een harde schijf, direct aansluiten op een van de speakers. Via de Heos app kun je de gewenste muziek direct selecteren. Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat je wel een harde schijf kunt koppelen aan het Sonos netwerk en de muziek op deze harde schijf eenvoudig terug kunt vinden in de Sonos app.
  • Heos biedt mogelijkheden om ook onderweg, in het park of op het strand te genieten van je muziek. In het aanbod van dit merk zit bijvoorbeeld een draagbare speaker met een accu. Deze portable speaker werkt met een Bluetooth bediening dus je hebt alle mogelijkheden om je favoriete muziek mee te nemen op locatie.     

Bestel Heos by Denon speaker(s) bij de volgende vertrouwde webshops:


Conclusie: wat is voor jou de beste optie?

Zoals je uit de bovenstaande punten kunt opmaken, is de keuze tussen beide apparaten erg lastig. Beide systemen zijn van een uitstekende kwaliteit, zijn gebruiksvriendelijk en zijn mooi strak vormgegeven. Het gewenste gebruik van de speakers (in de slaapkamer of op locatie) is een belangrijke factor om te bepalen of Heos of Sonos de beste optie is. Bij de strijd Sonos vs Heos maken details het verschil. Op gebied van geluidskwaliteit is Heos de bovenliggende partij, op gebied van bereik en het gebruik maken van streamingdiensten als Spotify is Sonos het merk waarnaar je voorkeur zal uitgaan. Aan jou de lastige taak om je oordeel te geven als het gaat om Denon Heos vs Sonos.

You may also like

6 comments

Suzan van Boxtel september 28, 2020 - 11:32 am

Na lang vergelijken en veel reviews lezen hebben ook wij uiteindelijk de keuze gemaakt tussen Heos en Sonos. Ik moet zeggen waar heel veel mensen zo vol van Sonos zijn, hebben wij hier thuis toch echt een andere mening. Wat een fantastische speakers levert HEOS af. Gewoon een aanrader voor elke muziekliefhebber! Ik was aangenaam verrast door het gemak van installatie en gebruik. En daarna al helemaal met hoe het klonk. Het geluid van de Heos zelf is best indrukwekkend, zeker wanneer je je realiseert dat het een eigenlijk maar een relatief klein speakertje is. Mooi ontwerp, staat leuk op tafel. Wat ons betreft niets mis mee.

Reply
Redactie oktober 10, 2020 - 7:34 pm

Ik heb zelf beide systemen gehad en ben absoluut voorstander van het Sonos systeem. Het geluid vind ik persoonlijk helderder en installatie + uitbreiding is een stuk gebruiksvriendelijker dan bij de Denon Heos speakers. Wat mij betreft dus een dikke stem voor Sonos!

Reply
Demook oktober 25, 2020 - 4:58 pm

Er zullen altijd voor en tegens zijn maar ik heb erg tevreden met mijn Heos systeem. Heb dit ondertussen zo’n 4 jaar in gebruik en ben er nog steeds erg blij mee. De app was in het begin niet al te best maar is door de jaren heen zeker verbeterd. je kan de speakers makelijk in een stereo paar zetten of een 5.1 systeem maken wanneer je een film wilt kijken. Een goed WiFi netwerk is wel een aanrader.

Reply
Dick Meijer november 15, 2020 - 5:02 pm

Ik ben ZEER ontevreden over HEOS.
Alles geprobeerd, goede WiFi (alle smart apparatuur werkt prima en direct herkenbaar), maar HEOS heb ik zelden compleet werkend.
Overweeg de hele zooi te verkopen en snel over te stappen op Sonos.
Koop nooit meer iets van HEOS, voor de hoge prijs mag je toch wel verwachten dat het gewoon werkt!

Reply
Frank Jouwstra november 30, 2020 - 9:50 am

Mijn stem gaat ook naar Sonos. Ik moet eerlijk zijn dat ik geen ervaring heb met Heos en dus geen vergelijking kan maken. Ik denk dat vrijwel niemand dit kan omdat je een keuze maakt tussen de twee systemen. Daarom is deze ultieme vergelijking tussen Heos en Sonos (zoals jullie dit noemen) erg handig. Om mijn bijdrage hieraan toe te voegen: Sonos is erg praktisch en biedt een uitstekende geluidsweergave. Daarnaast moet ik eerlijk zijn dat het verschil in prijs ook een rol van betekenis heeft gepeeld in mijn keuze. Ik ben niet bereid om zoveel meer te betalen voor een speaker als de geluidsweergave is op het niveau van Sonos.

Reply
Marieke Kok januari 11, 2021 - 11:09 am

De vergelijking tussen Heos en Sonos kan ik zeker wel maken aangezien ik beide speakers in huis heb maar gehad. Ik kan zeker wel zeggen dat de Heos speaker al mijn verwachtingen overtroffen heeft. Ik ben 2 jaar in het bezit geweest van 2 Sonos speakers. Hier had ik echter regelmatig problemen mee, dat het geluid zomaar wegviel, of dat ik niet van bron kon veranderen.
Op aanraden van een vriend ben ik op zoek gegaan naar een goed alternatief en deze heb ik zeker gevonden. Al snel kwam ik bij Heos uit, en na het beluisteren in een winkel heb ik deze aangeschaft.
Eenmaal thuis blijken nu na 2 weken de problemen die ik met mijn Sonos speakers had, niet meer voor te komen. Daarnaast was ik verrast van de geluidskwaliteit, uit deze speaker komen veel meer details. Waar de Sonos wat “zompig” klonk, geeft deze speaker een fantastisch ruimtelijk geluid. Ben blij dat ik overgestapt ben, en ga binnenkort er een 2e Heos bij kopen.

Reply

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer