We zien ze steeds vaker: de zogenaamde dashcams voor in de auto die alles filmt tijdens jouw autorit. Veel mensen plaatsen zo’n dashcam omdat ze de beelden willen gebruiken na een ongeval of schade. Want ja, hoe vaak komt het wel niet voor dat er na je wekelijkse boodschappen weer een extra kras zit op je auto. Een vervelende bijkomstigheid, want meestal zit er geen briefje bij en moet je de schade zelf betalen. Er bestaan allerlei soorten en modellen dashcams. Waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf? We vertellen het je in deze blog.
Goed beeld
Weggebruikers lijken steeds minder geduld te hebben en zijn vaak ook met iets anders bezig in de auto. Vreemd weggedrag is het gevolg. Maar goed, hoe bewijs je daarna dat je mede weggebruiker zich vreemd gedroeg? Juist: met een dashboard camera. Niet elke dashcam beschikt over de capaciteiten om onder hoge snelheden of slecht weer goede beelden neer te zeten. Hierdoor wordt het lastig om nummer borden af te lezen. Dit gebeurt voornamelijk bij de goedkopere dashcams.
Groothoeklens
Koop bij voorkeur een dashcam met een groothoeklens. Deze vergroot de waarnemingen en waardoor de beelden van betere kwaliteit zijn. Deze lenzen geven ook duidelijke beelden van beide kanten van de weg. Zo heb je beter bewijsmateriaal. De goedkopere camera’s hebben vaak lenzen van minder goede kwaliteit.
Werkt de camera ook ‘s-avonds?
Niet alle dashcams werken in het donker dus ook dit is een belangrijk punt om even op te letten wanneer je ook ’s-avonds veel rijdt. Handig, want zo kun je ook zien wie er schade aan je auto aanricht op een afgelegen parkeerplaats in het pikkedonker. Veel camera’s hebben deze nightvision functionaliteit echter niet. En wil je dat de camera ook doorloopt wanneer je auto geparkeerd staat? Kies dan zeker ook voor een dashcam met parkeermodus.
Capaciteit
De dashcam filmt niet continu, maar slaat om de paar minuten beelden op. Zorg er dus voor dat je dashcam voldoende geheugen heeft om al deze beelden ook op te slaan. Of koop een variant waar je later eventueel nog een extra SD kaart aan toe kunt voegen.
Ingebouwd GPS
Wanneer de dashcam ook voorzien is van GPS dan worden ook het tijdstip en de locatie van het voorval vastgelegd. Dit kan later grote voordelen opleveren wanneer je de schade wilt verhalen. Verder registreert niet elke dashcam aan alle zijden van je auto. Veel aanrijdingen vinden van achter plaats. Zorg er dus voor dat je een webcam hebt die zowel van voor- als van achter beelden registreert.
Regels dashcam
Wil je in Nederland een dashcam plaatsen, dan moet je je wel aan een aantal regels houden. Zo mag de dashcam het zicht niet hinderen en mag je de beelden niet zomaar verspreiden of online plaatsen vanwege de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De beelden van dashcams worden ook steeds vaker door het OM gebruikt. Een paar extra ogen is altijd handig, mits je jezelf natuurlijk maar aan de regels houdt en niet een ineens een achtervolging inzet.