Hoge aanschafprijs, het beperkte rijbereik en gelimiteerde oplaadmogelijkheden zijn belangrijke drempels om tot de aanschaf van een elektrische auto over te gaan. Ook vormt de milieuvriendelijkheid een grote drijfveer. En juist daar zit de twijfel bij mensen. Want hoe duurzaam is elektrisch rijden nou eigenlijk? Content Autogroep, autodealer in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg beantwoordt die vraag in dit artikel.
Het is in ieder geval zo dat personenauto’s verschillende schadelijke stoffen uitstoten. Onder andere kooldioxide (CO2), een bekend schadelijk gas, heeft impact op de gezondheid en klimaat (CO2). Dit gas is niet giftig, maar draagt wel bij aan het broeikaseffect en dus ook aan de opwarming van het klimaat. Volledig elektrische auto’s zijn vrij van het schadelijke CO2 gas.
Elektrisch rijden
Hoeveel keer schoner is elektrisch rijden? Dat is bij iedereen verschillend. Onder andere ligt dit aan de soort stroom die je gebruikt om de accu op te laden. Groene, herbruikbare energie is veruit de schoonste keuze. De duurzaamste manier is om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen. Voertuigen die 100% elektrisch rijden, stoten gemiddeld 70% minder CO2 per kilometer uit dan een brandstofauto. Dit betekent een flinke winst voor het milieu.
Het moment van het opladen van de batterij is ook bepalend voor de duurzaamheid. Het is beter om op te laden op een rustig moment, bijvoorbeeld tussen 21:00 uur en 07:00 uur. Dit doordat op de drukke momenten (wanneer veel auto’s aan laadpalen staan) piekvragen naar stroom kunnen ontstaan. In Nederland wordt dit opgevangen met fossiele energie.
Batterijproductie
Na aanschaf is een 100% elektrische auto schoner dan een brandstofauto. Per definitie zijn alleen elektrische auto’s toch niet klimaatneutraal. Bij de productie van de batterij wordt er CO2 uitgestoten. Desondanks is een elektrische auto minder belastend voor het milieu dan een brandstof auto middels berekeningen. Volgens bronnen bespaart een elektrische auto zo’n 50% aan cO2-uitstoot in zijn totale levensduur incl. batterijproductie.
In de toekomst wordt na verwachting de energietransitie steeds schoner en duurzamer. Elektrisch rijden wordt hierdoor dus nog meer duurzaam. De verbeterde luchtkwaliteit pleit ook voor het gebruik van een elektrische auto. Bovendien wordt het rijden in elektrische auto’s steeds goedkoper. Kijk bijvoorbeeld maar naar de Kia Soul. De Kia Soul is sinds 2014 verkrijgbaar als elektrische auto onder de naam Kia Soul EV. Deze Soul EV is sinds 2019 vernieuwd en vernoemd tot Kia e-Soul om beter op de Kia e-Niro aan te sluiten. De nieuwste Kia e-Soul heeft een actieradius van maar liefst 452 kilometer.
Met een elektrische auto op vakantie
Vaker onderweg stoppen om bij te laden, hoeft niet te betekenen dat je niet op vakantie kunt gaan naar een ver land. Een Nederlandse man (Wiebbe Wakker) heeft de langste reis ooit gemaakt in een elektrische auto. In 2016 vanuit Houten vertrok hij en kwam in april 2019 terug. Hij heeft een mooie reis gemaakt naar Australië. Hiermee wil hij laten zien dat elektrisch rijden niet ingewikkeld is. Belangrijk om te onthouden: je wereld wordt niet kleiner, doordat je kiest voor duurzame keuzes. Je kunt nog steeds alle kanten op!