Home Elektronica Hoe kies je goed schakelmateriaal?

Hoe kies je goed schakelmateriaal?

by Redactie
Hoe kies je goed schakelmateriaal

Ieder huis hangt vol schakelmateriaal. We gebruiken deze elementen vrijwel ongemerkt…… totdat een van de elementen stuk gaat. Op dat moment moeten we bewust bezig zijn met een element dat we zien als detail in een woning. Hoe kies je goed schakelmateriaal? Het is vaak de eerste vraag waar veel mensen op dat moment een antwoord op willen. Hieronder ontdek je het antwoord.

Wat is schakelmateriaal?

We beginnen met de basis door het antwoord te geven op de vraag wat schakelmateriaal is. Schakelmateriaal is een verzamelterm voor onder andere licht schakelaars, dimmers en stopcontacten, allemaal elementen die betrekking hebben op stroomvoorziening. Deze elementen worden in veel woningen dusdanig uit het zichtveld weggewerkt, dat het echte gebruiksvoorwerpen zijn. Je merkt pas de waarde hiervan als de elementen niet naar behoren werken, zoals bij veel toepassingen in huis het geval is.

Hier let je op bij het kopen van schakelmateriaal

Het is in veel gevallen niet direct nodig om een elektricien in te schakelen voor de installatie, het vervangen of de reparatie van schakelmateriaal. Een doe-het-zelver met een beetje kennis van zaken op gebied van elektriciteit zal uitstekend in staat zijn om op een veilige manier het schakelmateriaal te kunnen plaatsen en te vervangen. Er zijn hier zelfs internationaal geldende regels en normen voor. Er zijn wel een aantal punten waarop je moet letten bij het kopen van schakelmateriaal. Hierbij is het goed te weten dat inbouw schakelmateriaal bestaat uit twee onderdelen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen het element dus (het stopcontact, de schakelaar en de dimmer zelf) en de afdekplaat om het element af te werken. Het is wel van belang dat je deze componenten van hetzelfde merk koopt. Anders loop je het risico dat de constructie niet perfect past. Daarnaast kan er ook verschil zijn in serie. Koop dus schakelmateriaal van dezelfde serie. Zo heb je onder andere schakelmateriaal peha

Keuzemogelijkheden in schakelmateriaal

Je hebt tegenwoordig volop keuzemogelijkheden in schakelmateriaal. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het aanbod in stopcontacten, kun je kiezen voor stroompunten met en zonder randaarde. Deze randaarde zorgt voor extra beveiliging. Als extra optie kun je kiezen voor een stopcontact met kinderbeveiliging. Tegenwoordig kun je ook de keuze maken voor stopcontacten met USB beveiliging. 

Met betrekking tot schakelaars kun je onder andere kiezen voor opties met oriëntatielicht, bewegingsmelder, een wisselschakelaar, een kruisschakelaar, een meerdere standen schakelaar, een op- en neer schakelaar of een trekschakelaar. Daarnaast is het van belang om spatwaterdicht schakelmateriaal te gebruiken als er een kans is dat deze elementen in contact komen met vocht. Er is dus veel te kiezen als je op zoek bent naar geschikt schakelmateriaal en is het zeker verstandig om je hier even goed in te verdiepen. Ondanks dat dit een element is dat zorgvuldig weggestopt is in huis en meer gezien wordt als praktisch gebruiksvoorwerp.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer