Home Internet Hoe kun je een openbaar wifi-netwerk veilig gebruiken?

Hoe kun je een openbaar wifi-netwerk veilig gebruiken?

by Rosalyn van Moorselaar
Hoe kun je een openbaar wifi-netwerk veilig gebruiken?

Ook buiten het bereik van jouw modem wil je gebruik blijven maken van het internet, maar je bundel zal beslist niet onbeperkt zijn. Gelukkig zijn er steeds meer openbare wifi-netwerken en kan je in de trein, op het vliegveld, in je hotel, in winkelketens en op vele andere plaatsen gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk. Gratis, en inloggen is een fluitje van een cent omdat je geen enkele informatie hoeft te geven. De software op je smartphone zal waarschijnlijk nog even tegensputteren en je melden dat dit netwerk onbeveiligd is. Als je die waarschuwing negeert zit je daarna op hef netwerk en kan jij je gang gaan op het internet.

Openbare wifi-netwerken zijn onveilig

Even gemakkelijk als jij toegang kreeg tot het netwerk met goede bedoelingen, geldt dat ook voor hackers en die kunnen daarna op zoek naar slachtoffers. De bedoeling van een hacker zal meestal zijn om informatie van jou te verkrijgen. Dat kan hij doen door tussen jou en het wifi-netwerk te gaan zitten. Zonder dat jij het merkt kan hij meekijken wat jij precies doet en iedere toetsaanslag zien, ook als jij een wachtwoord invult.

Sommige hackers zijn er zelfs in geslaagd om een openbaar wifi-netwerk compleet over te nemen. Iedere gebruiker die daarna inlogde werd meteen een slachtoffer. Ook hebben hackers de onplezierige gewoonte om malware op je systeem te willen zetten. Ook dat is niet moeilijk als ze tussen jou en de provider zitten.

Lees ook: Gratis films streamen? Het kan met de Kodi Mediabox

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van een openbaar wifi-netwerk

Als je gebruik maakt van een openbaar netwerk, wees dan gewoon voorzichtig met wat je op het net doet. Je bankverkeer daar regelen is een uitnodigen om je bankrekening geplunderd te krijgen. Voorkom ook zoveel mogelijk dat je andere sites bezoekt waarmee je een mogelijke hacker waardevolle informatie geeft. Wachtwoorden invullen terwijl je van gratis wifi gebruikmaakt, is meer dan onverstandig.

Krijg je na gebruik van een openbaar netwerk plotseling een pop-up waarin je bijvoorbeeld een gratis update krijgt aangeboden van een bekende app of iets vergelijkbaars, dan is de kans aanwezig dat een hacker malware op jouw apparaat wil zetten. Wees voorzichtig met dat soort meldingen.

Het gebruik van VPN

Als je op een openbaar wifi-netwerk zit en je wilt zeker weten dat je toch een veilige verbinding kan maken doe je dat met VPN. Een Virtual Private Network houdt in dat je een beveiligde verbinding legt tussen jouw apparaat en het internet. Hackers worden daarmee buitengesloten. Op veel smartphones is het mogelijk om van een VPN gebruik te maken, maar dan moet je die wel activeren. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing of op internet. Je kan ook diverse VPN-apps downloaden voor alle bekende besturingssystemen. Er zijn ook VPN- aanbieders, soms gratis en soms als betaalde dienst. Tip: als je in een land bent, waar Facebook en Twitter niet direct bereikbaar zijn via het net door een blokkade van de overheid, kan je deze met een VPN wel gewoon gebruiken.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer