Home Gadgets Hulp bij het formatteren van je USB-stick

Hulp bij het formatteren van je USB-stick

by Rosalyn van Moorselaar
Hulp bij het formatteren van je USB-stick

Een USB-stick is een handig hulpmiddel om bestanden op te slaan, die je maar af en toe gebruikt en die anders veel ruimte innemen op je vaste schijf, denk maar eens aan foto’s of video’s. Wil je het bestand weer gebruiken, dan hoef je die alleen maar in een USB- poort te doen van me computer en je kan er weer over beschikken. Formatteren hoeft niet vaak te gebeuren, want als je een USB-stick koopt, zal die al geformatteerd zijn. Maar het zou kunnen gebeuren dat jij je USB-stick wilt gebruiken en je de melding krijgt dat deze moet worden geformatteerd. Wat nu?

Wat is formatteren?

Formatteren is niets anders dan wissen. Als jij een USB-stick formatteert wil dat zeggen dat je alle bestanden die erop staan verwijdert en de USB-stick weer helemaal leeg wordt gemaakt en klaar voor gebruik. Als jij de bestanden niet elders hebt opgeslagen, ben je ze na het formatteren van je stick volledig kwijt. Als je een melding krijgt dat je moet formatteren, is het beslist even de moeite waard om na te denken wat er aan de hand kan zijn. Als je deze USB-stick bijvoorbeeld voor het eerst op de huidige computer gebruikt, is het mogelijk dat het besturingssysteem de inhoud van de stick niet herkent en daarom deze melding geeft. Is het nog mogelijk om de stick op de vorige computer te gebruiken, probeer dit dan om de bestanden nog te redden voor je gaat formatteren.

Voorzichtigheid loont zich met USB-sticks

De meest voorkomende reden dat een USB- stick beschadigd raakt, is als je deze uit de computer trekt voordat je de stick via het menu hebt losgekoppeld. Als er nog een bewerking plaatsvindt op het moment dat jij de stick uit de computer haalt, zal dat vaak tot beschadiging van de stick leiden. Een tweede reden van beschadiging kan zijn dat je de USB-stick hebt gebruikt op computers met verschillende besturingssystemen. In principe is de stick daar wel tegen bestand, maar in de praktijk wil dat nog wel eens tot een storing leiden. Probeer zoveel mogelijk computers met hetzelfde besturingssysteem te gebruiken.

Formatteren

Het formatteren van je USB-stick is niet echt moeilijk. Zoek op de computer het ‘apparaat’ op als je de stick in een USB-poort hebt gestopt. Klik op de USB-stick die meestal als schijf ‘F’ wordt aangeduid. Je krijgt nu een aantal opties waaronder de opdracht ‘format’ of ‘formatteren’. Als er verdere vragen komen, handhaaf je altijd de bestaande indelingen of capaciteit. In het Engels wordt hiervoor de term ‘default’ gebruikt. Druk op start of OK en het proces zal beginnen. Je krijgt een melding is de stick is geformatteerd.

USB-stick formatteren lukt niet

Als het formatteren niet lukt of als de stick na het formatteren niet meer gebruikt kan worden, zal je wellicht moeten accepteren dat deze onherstelbaar is beschadigd en het tijd is om een nieuwe te kopen. Vergeet dus ook nooit een reserve bestand te maken als je zaken op een USB-stick hebt opgeslagen die belangrijk voor je zijn.

Lees ook: Wat is een goede Youtube converter?

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer