Het is een ideale optie op apparaten op afstand met elkaar te verbinden zonder het gedoe van allerlei kabels: Bluetooth. Het gebruik wordt ook steeds frequenter omdat de speakers met Bluetooth in opmars zijn en de meeste moderne headsets ook op die manier worden verbonden met jouw smartphone of andere apparaten. Maar Bluetooth loopt via straling en juist als die straling dichtbij de hersens komt, moet je toch wel zeker weten dat Bluetooth veilig is. Wat weten we over Bluetooth straling en ook WiFi straling en hoe kan of moet jij je daartegen beschermen?
Is Bluetooth veilig?
Dit artikel zou kort kunnen zijn als het antwoord eenvoudig ‘ja’ zou kunnen zijn. Maar als je op zoek gaat naar de effecten van Bluetooth straling op het menselijk lichaam zal je in de wetenschappelijke hoek weinig tegenkomen. Er is nauwelijks onderzoek naar gedaan en er zijn ook geen onderbouwde conclusie te melden. Dat is niet zo vreemd eigelijk omdat de wetenschap het al lange tijd moeilijk heeft met het onderzoek naar straling. Denk bijvoorbeeld maar aan de effecten van het wonen bij hoogspanningskabels of een elektriciteitscentrale. Als er al effecten zijn, dan is het onderzoek daarnaar moeilijk omdat er ook andere oorzaken kunnen zijn van klachten.
Dergelijke straling blijft in ieder geval niet in het lichaam achter en wellicht is een probleem pas te herkennen na vele tientallen jaren.
Lees ook: 5 tips voor een snelle internetverbinding in huis
Is Bluetooth schadelijk?
Als je in de pseudo-wetenschappelijk hoek gaat zoeken, zal je duizenden – veelal Engelse teksten- vinden over de schadelijke gevolgen van Bluetooth straling. Het meest voorkomende verhaal is dat de straling inwerkt op de hersenen en het membraan dat deze moet beschermen aantast. Uiteraard kan je je wel voorstellen dat de gevolgen daarvan als niet mals moeten worden beschouwd. Men noemt vervroegde seniliteit en andere kwalen die met het functioneren van de hersenen te doen hebben. Maar er zijn nog veel meer zaken die te wijten zouden zijn aan schadelijke Bluetooth straling. Zo worden onvruchtbaarheid en bepaalde vormen van kanker ook toegeschreven aan veelvuldige blootstelling aan Bluetooth straling. En de onderbouwing van dergelijke beweringen? Die ontbreekt omdat er ook geen studies bekend zijn die hiernaar zijn verricht. Het is op internet nu eenmaal ook een verschijnsel dat de meest verschrikkelijke verhalen ook zonder onderbouwing kunnen worden geplaatst.
Wat moet je nu met Bluetooth?
Niemand kan jou op dit moment garanderen dat Bluetooth straling 100% veilig is. Niemand kan je ook vertellen hoe jij je daar op een afdoende manier tegen kan beschermen. Immers als jij zelf geen gebruik maakt van Bluetooth is er geen enkele garantie dat een ander in jouw omgeving dat ook niet doet. Maar is er nu een reden om je zorgen te maken over het gebruik van Bluetooth? Ondanks het feit dat dit systeem alweer vele jaren in gebruik is, bestaat er geen enkel wetenschappelijk onderbouwd rapport dat aangeeft dat de straling schadelijk zou zijn voor het menselijk lichaam. Misschien dat er binnenkort meer onderzoek wordt gedaan, tot die tijd is de keuze aan jou.