Home Gaming Is jouw kind oud genoeg om Fortnite te spelen?

Is jouw kind oud genoeg om Fortnite te spelen?

by Rosalyn van Moorselaar
Fortnite

Fortnite is een van die games waarin veel geweld gebruikt wordt en het doel duidelijk is: jij moet zien te overleven. Daarbij is het ‘logisch’ dat je de vijanden waarmee je te maken krijgt elimineert. Maar wat voor invloed heeft dit op kinderen? Vanaf welke leeftijd mogen kinderen Fortnite spelen en hoe kun je als ouder reageren?

Wat is Fortnite voor game?

De meeste kinderen zijn in de ban van het spel, maar veel ouders weten eigenlijk niet waar ze het over hebben. Wat is dit dan voor game? Fortnite is een soort schietgame in een cartoonachtige setting. Het spel doet misschien ook wat denken aan Minecraft. Er is zowel een betaalde als een gratis versie. De gratis versie wordt het meest gespeeld: Battle Royale.

Het verhaal achter Battle Royale

Bij Battle royale speel je een spel op verschillende computers of spelcomputers. Het spel speelt zich online af en er zijn nog 99 andere spelers bij betrokken. Het verhaal: Een bus zet je af op een eiland en het is de bedoeling dat je als laatste overblijft. Dan heb je gewonnen. Op het eiland ga je meteen aan de slag met het bouwen van een fort met materialen als ijzer, hout en steen. Het fort is een bescherming voor jezelf. Verder kun je medicijnen, munitie en wapens op het eiland vinden. Hiermee kun je jezelf weer herstellen en verdedigen. Door stormen wordt het eiland steeds een stukje kleiner en je kunt ook sterven tijdens een storm. Het is dan ook echt een spel op leven en dood.

Vanaf welke leeftijd kun je Fortnite spelen?

De aangeraden leeftijd door spelmakers is 12+. Veel kinderen spelen het echter al als ze nog op de basisschool zitten. Is dat verstandig? Hoewel er geen bloed vloeit in de game, is het spel wel degelijk behoorlijk gewelddadig. Er wordt veel in gedood, als je nagaat dat er altijd 99 gamers ‘uitgeschakeld’ dienen te worden. Daarom is de game niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Bovendien wordt als argument vaak aangevoerd dat kinderen die veel schietspellen spelen gewelddadiger zijn dan andere kinderen. Dit is nooit aangetoond, maar er zijn ook nog geen diepgaande onderzoeken naar gedaan.

Is Fortnite verslavend?

De reactie op deze vraag van spelers luidt vrijwel altijd ‘ja’. Men wil blijven spelen en het stopt niet wanneer het spel ‘uit’ is, of je nu gewonnen hebt of verloren hebt. Vooral kinderen zijn bijna niet meer achter de computer vandaan te slepen, maar ook volwassenen kunnen niet stoppen met het spel. In Groot-Brittannië zou zelfs 5% van de scheidingen veroorzaakt worden door Fortnite.

Fortnite kinderen

Overleg voor ouders met verslaafde kinderen

Er zijn enkele Facebookgroepen opgericht voor ouders met verslaafde kinderen. Daar gaat men met elkaar in overleg. De ouders zijn erg bezorgd dat hun kinderen niet meer met het spel kunnen stoppen. Sommige kinderen gaan volledig door het lint. Dat is dan ook zeker een risico dat het spel met zich meeneemt. Gameverslaving werd in het voorgaande jaar ook al erkend als ziekte. Niet alle onderzoekers zijn het daar nog over eens, en daardoor blijven er ook twijfels bestaan over Fortnite. Feit is echter dat als je moet gaan beslissen of je kind Fortnite gaat spelen of niet, het mogelijke verslavende element ook zeker iets is om mee te nemen.

Hoe ga je om met een kind dat vaak Fortnite speelt?

De verboden vrucht smaakt altijd lekker, dat geldt ook voor kinderen. Het spel klakkeloos verbieden zal dan ook niet altijd de oplossing zijn. Speelt je kind al Fortnite, dan is het belangrijk om hier als ouder bij betrokken te zijn. Kijk met ze mee, terwijl ze spelen en toon je interesse. Zie je dingen die goed zijn of die je juist tegenstaan? Praat erover met de kinderen na het spel. Dan zullen zij meer begrip krijgen en zich zelf ook een mening kunnen vormen over het spel.

Lees ook: Top 5 gratis antivirusprogramma’s

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer