Home Elektronica JBL Boombox 1 vs 2? Wat is de beste keuze?

JBL Boombox 1 vs 2? Wat is de beste keuze?

by Rob
JBL Boombox 1 vs 2

Met de komst van de nieuwe JBL Boombox 2 is de kans groot dat je voor een dilemma komt te staan als je op zoek bent naar een grote en krachtige bluetooth speaker. JBL Boombox 1 vs 2? Wat is de beste keuze? Wij zetten de twee opties voor je tegenover elkaar zodat je een overwogen keuze tussen de JBL Boombox 1 en de JBL Boombox 2 kunt maken. 

JBL Boombox 1 vs 2, waarom deze keuze zo lastig is

JBL Boombox 1 vs 2 is een lastige keuze. Het is een keuze tussen twee zeer goede opties want JBL is een van de toonaangevende merken op gebied van bluetooth speakers. Dit is dan ook de reden dat we elders op deze website al aandacht hebben gegeven aan de JBL Charge 4 en de JBL Charge Essential. Deze laatstgenoemde speaker is in de zomer van 2020 op de markt gekomen. Dat JBL het aanbod sterk aan het uitbreiden is blijkt wel uit het feit dat de JBL Boombox 2 ook in dit roerige jaar is uitgebracht. De oorspronkelijke JBL Boombox heeft hierdoor het cijfer 1 achter de naam aanduiding gekregen. 

Omdat beide bluetooth speakers nog volop bij aanbieders als Mediamarkt, BCC, Bol.com en Coolblue verkrijgbaar zijn, is het zeker goed om de vergelijking JBL Boombox 1 vs 2 te maken. Kies je voor een voordelige aanbieding en ga je voor de BL Boombox 1 of speelt prijs een minder grote rol en kies je ervoor om de nieuwste JBL Boombox 2 te kopen? Aan de hand van deze vergelijkende review kun je een overwogen keuze maken.

JBL Boombox 1, het oorspronkelijke model

De JBL Boombox (1) kennen we al een tijdje. Dit oorspronkelijke model is sinds 2017 op de markt. De 2.0 stereo speaker bevat twee 4 inch woofers en twee 20 mm tweeters. De speaker maakt gebruik van bluetooth versie 4.2 en heeft een frequentiebereik van 50 – 20 kHz De Boombox 1 is 45.85 cm breed, 25.45 cm hoog, 19.55 cm diep en weegt 5250 gram. De bluetooth speaker is eenvoudig met behulp van de “pairing knop” te connecten met je tablet of smartphone zodat je de audio van deze apparaten kunt afspelen. De speaker beschikt ook over een 3.5 mm AUX ingang om bedraad een connectie te maken. De Boombox 1 heeft een IPX7-code meegekregen. Dit wil zeggen dat de speaker een half uur waterdicht is op 1 meter diepte.

Waarom de JBL Boombox 2 kopen?

De JBL Boombox 2 is een flink stuk duurder dan zijn voorganger. Bij sommige aanbieders is het verschil wel €150. Daarnaast beschikt ook deze 2.0 stereo speaker over twee 4 inch woofers en twee 20 mm tweeters. Ook met betrekking tot het design kun je goed zien dat de JBL Boombox 1 en de JBL Boombox 2 broers van elkaar zijn. Waarom is het toch een overweging waard om de JBL Boombox 2 te kopen? Het antwoord op deze vraag zit vooral in de geluidskwaliteit. De JBL Boombox 2 heeft een hoger maximaal vermogen, 60 Watt op de accu (de 1 heeft 40 Watt) en 80 Watt op netstroom waarbij de oudere versie 60 Watt biedt. Ondanks dit verschil zijn de speakers bijna even luid. Het grootste verschil is dan ook dat de JBL Boombox 1 iets beter uit de verf komt als je de hoge tonen beoordeeld en de JBL Boombox 2 juist op de lage tonen. Voor veel mensen is dat de reden om juist voor de nieuwere uitvoering te kiezen.

De JBL Boombox 2 heeft een iets groter formaat gekregen in vergelijking met zijn voorganger. Deze bluetooth speaker heeft een breedte van 45.84 cm, een hoogte van 25.6 cm en een diepte van 20.1 cm. Het nieuwere model is met een gewicht van 5910 gram net iets zwaarder. Uiteraard maakt de JBL Boombox 2 gebruik van de nieuwere 5.1 bluetooth versie. Hiermee hebben we de belangrijkste verschillen tussen de JBL Boombox 1 en de JBL Boombox 2 weergegeven.

Voor de volledigheid is het goed te vermelden het vermogen van de accu van de JBL Boombox 1 net iets groter is dan bij de JBL Boombox 2 het geval is. Het verschil is echter miniem: 74 Wh vs 72.6 Wh. Beide speakers zullen je ongeveer 24 uur lang van geluid voorzien zonder opgeladen te hoeven worden. Het kost je in beide gevallen ongeveer 3 uur om een lege batterij weer op te laden. Een ander klein verschil is dat de batterijlading bij de oorspronkelijke Boombox wordt weergegeven met 5 LEDS terwijl dit bij de nieuwere uitvoering wordt gevisualiseerd met een lange LED streep. Waarschijnlijk zal dit géén keuzecriteria zijn.       

JBL Boombox 1 of de JBL Boombox 2 kopen?

De keuze of je de JBL Boombox 1 of de JBL Boombox 2 moet kopen heeft dus vooral betrekking op de geluidsweergave. Als je veel waarde hecht aan een goede weergave van de lagere tonen is het nieuwste model jouw beste keuze. Als dit voor jou een minder belangrijk criterium is, kun je nog altijd kiezen voor de goedkoopste optie dus de JBL Boombox 1.

Het is goed te weten dat je bij zowel de JBL Boombox 1 als de JBL Boombox 2 de bijgeleverde 20V/4A stroomadapter nodig hebt om de speaker op te laden. Je kunt dus geen gebruik maken van een USB lader zoals bij de kleinere JBL bluetooth speakers wél het geval is. Tot slot is het goed te weten dat zowel de JBL Boombox 1 als de JBL Boombox 2 uitsluitend in het zwart verkrijgbaar is. Dit is dus geen keuzecriterium als je de beste keuze wilt maken tussen JBL Boombox 1 vs 2.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer