Home Gadgets JBL Charge Essential, een must have?

JBL Charge Essential, een must have?

by Rob
JBL Charge Essential review

In de zomer van 2020 is de JBL Charge Essential op de markt gekomen. Deze bluetooth speaker moet je eigenlijk zien als de voordeligere uitvoering van de Charge 4 wat je keuze tussen deze twee opties wellicht wat lastiger maakt. Is de JBL Charge Essential een must have of kun je er beter voor kiezen om net iets meer geld te investeren? In dit artikel geven wij je het antwoord.

JBL Charge Essential review

Elders op deze website vind je onze ultieme JBL Charge 4 review waarbij we deze bluetooth speakers onder je aandacht brengen als één van de voordelige modellen op dit gebied. Dat deze woorden terecht zijn gekozen, blijkt uit de introductie van de JBL Charge Essential. Als je op websites als Coolblue en Bol.com kijkt, zie je dat de Essential ongeveer 10 euro voordeliger is dan de Charge 4. Reden genoeg om onze blik op de nieuwkomer te werpen en aan de hand van een JBL Charge Essential review een beeld te schetsen of je geld kunt besparen of dat dit niet de meest slimme vorm van zuinigheid is. 

Waarom een vergelijking tussen de JBL Flip 5 en de Charge Essential niet opgaat  

In deze JBL Charge Essential review maken we uiteraard een vergelijking met de Charge 4. Je zou misschien denken dat de JBL Flip 5 ook in deze vergelijking zou passen maar dat is niet helemaal het geval ondanks dat de speakers even krachtig zijn. De JBL Charge Essential beschikt over twee ingebouwde woofers (vermogen van 10 watt per stuk) en is een stereo (2.0) speaker. Daarnaast is de batterijcapaciteit van de Essential veel beter en beschikt het nieuwe model over een 3.5 mm ingang. Er is dus geen sprake van een eerlijke vergelijking.

Wat kun je verwachten van de JBL Charge Essential?

De JBL Charge Essential is een speaker die aansluit bij de normen van het merk. Het apparaat is mooi vormgegeven, en is van een prima bouwkwaliteit. Als je de Essential naast zijn iets oudere broer legt, zie je dat de Charge 4 een iets groter formaat heeft maar hierbij praten we over centimeters. Daarbij is er sprake van zo’n 200 gram gewichtsverschil. De Essential is waterdicht en als je het zou proberen, zul je merken dat het blijft drijven. De Essential heeft een IPX7 normering meegekregen. Dat betekent dat de speaker (met de rubberen klep dicht) “dompeldicht” is. Een regenbui of zelfs het schoonmaken van de speaker met water zal geen probleem zijn.  

Een nadeel is misschien dat deze speaker alleen in een donkergrijze kleurstelling verkrijgbaar is dat dat zal geen decision maker zijn. De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden bij het maken van je keuze is uiteraard wat kunt verwachten van de JBL Charge Essential.

De JBL Charge Essential is een speaker die je met betrekking tot functionaliteit niet zal teleurstellen. De speaker is eenvoudig te bedienen. Dit kan op afstand met behulp van je smartphone, zelfs op een afstand van 10 meter. Je kunt met deze speaker een vrij sterke bluetooth verbinding (versie 4.1) realiseren. Daarnaast beschikt de speaker ook over een 3.5 mm AUX ingang om bedraad muziek af te laten spelen. Een van de onderscheidende waarden van de JBL Charge Essential is de batterij capaciteit. Je kunt zo’n 20 uur muziek luisteren zonder de speaker op te laden. Hiermee doet de Essential géén minuut onder aan de Charge 4. Heeft je smartphone minder capaciteit? Dan kun je deze opladen aan deze speaker. Voor het volledig opladen van de Essential moet je rekening houden met een oplaadtijd van 4 uur. 

De geluidskwaliteit van de JBL Charge Essential 

Het belangrijkste criterium voor het kopen van een speaker is uiteraard de geluidskwaliteit. Deze kleine speaker biedt een stereo 2.0 geluid in desgewenst een flink volume. Je hoort hierin zeker wel wat diepe bastonen maar de echte diepe bastonen worden wat gecompenseerd door een mid-bass volume. Dit kan bijvoorbeeld de lyrics wat overstemmen zonder dat dit heel erg ten koste gaat van de luisterervaring. Als je goed luistert zou je enige vervorming van het geluid kunnen horen, waarschijnlijk als gevolg door de hoeveelheid resonantie in de speaker. Dit is niet helemaal te voorkomen bij een apparaat van deze vormgeving.

Wat zijn de nadelen van de Charge Essential van JBL?

Als je de JBL Charge Essential met de JBL Charge 4 vergelijkt, merk je op een aantal vlakken waar het prijsverschil tussen deze twee opties zit. Een groot verschil is dat de Essentiel in tegenstelling tot de Charge 4 niet wordt ondersteund door de JBL Connect app. Je kunt dus dan ook géén gebruik maken van de equalizer in deze app. Ook het koppelen van deze speaker met andere JBL speakers behoort niet tot de mogelijkheden.

Als we kritisch mogen zijn en een aantal andere nadelen van de Charge Essential van JBL benoemen, zul je merken dat dit praktische puntjes zijn. Het feit dat de speaker gebruik maakt van micro-USB in plaats van USB-C (even rekening mee houden bij het opladen van je smartphone) is zo’n punt. Het feit dat er géén USB charger wordt meegeleverd is een ander voorbeeld. Je kunt overigens wel gebruik maken van je oplader voor je smartphone of tablet.

JBL Charge Essential kopen?

Als je in aanmerking neemt dat het geluid van de JBL Charge Essential eigenlijk wel volstaat voor de meeste doeleinden en de nadelen van deze speaker vooral op praktisch gebied te vinden zijn, kun je de conclusie trekken dat het kopen van een JBL Charge Essential zeker geen verkeerde keuze is. Op de vraag of de JBL Charge Essential een must have is, is het wat lastiger om een antwoord te geven. Dit komt meer door de grote hoeveelheid keuzemogelijkheden die je hebt als je een speaker van JBL wilt kopen. Kijk hiervoor alleen maar naar het bovenstaande filmpje van Coolblue over welk formaat JBL speakers je het beste kunt kiezen.

Een JBL Charge Essential kopen kun je doen bij de bekende aanbieders als Coolblue, Mediamarkt, BCC en Bol.com. De prijsstelling van deze aanbieders ligt dicht bij elkaar dus op dat gebied zal je niet onaangenaam verrast worden.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer