Home Startups Jouw baan als je afgestudeerd bent? Die bestaat nog niet!

Jouw baan als je afgestudeerd bent? Die bestaat nog niet!

by Redactie
Jouw baan als je afgestudeerd bent Die bestaat nog niet!

Het klinkt de mensen die wat traditioneel zijn ingesteld misschien wat vreemd in de oren, maar eigenlijk is het een hele logische ontwikkeling. Een groot deel van de huidige studenten wordt voorbereid op een baan die nu nog niet bestaat, maar binnen enkele jaren wel zal bestaan. Bijna de helft van de studenten in Nederland denkt in een baan terecht te komen die nu nog nergens te vinden is. Het gaat dan vooral om banen die als gevolg van de ontwikkelingen zullen worden gecreëerd. Mogelijk spelen ze hier dan zelf ook een rol bij.

Europese ontwikkeling

De gedachtegang is niet specifieke Nederlands. Ook in andere landen in West-Europa is een vergelijkbare ontwikkeling waarneembaar. Ook daar wordt door de meeste studenten gedacht dat de baan waar zij zich nu op aan het voorbereiden zijn nog moet worden uitgevonden. Daarbij gaat het niet alleen maar om banen in de moderne industrieën. Juist ook in de meer traditionele branches zullen heel veel nieuwe vaardigheden gevraagd worden. Veel studenten denken op termijn dan ook juist op deze plekken terecht te komen. Voorbeelden hiervan zijn de landbouw en de geneeskunde. Deze sectoren blijven belangrijk en juist daarom is ontwikkeling ook essentieel.

Op afstand

De studenten weten zelf ook vaak al wat de banen zijn waar zij zich op moeten gaan richten. Zo worden bijvoorbeeld veel delen van banen geautomatiseerd. Dit geldt zelfs voor bijvoorbeeld een baan als chirurg. Het is straks lang niet altijd meer zo dat de dokter er zelf bij moet zijn wanneer een operatie moet worden uitgevoerd. Dat neemt echter niet weg dat er wel een rol voor de chirurg in dat soort operaties blijft weggelegd. Er moet dan op afstand worden meegekeken. Dit gebeurt al in de huidige maatschappij, maar die rol zal steeds belangrijker worden. De opleiding richt zich hier al op.

Veiligheid

Waar vooral ook veel van verwacht wordt de komende tijd, is de toename van werkgelegenheid in de sector voor digitale veiligheid, ook wel bekend als cybersecurity. Daar zullen de banen straks voor het oprapen liggen, zo wordt gesteld. Zeker ook omdat er steeds meer een ontwikkeling op het gebied van wetgeving waarneembaar is, is het zo dat handhaving hiervan steeds belangrijker wordt. Om die reden is het dus ook zo dat er steeds meer opleidingen hierop worden ingericht. Terwijl ook de techniek zich steeds verder blijft ontwikkelen en de banen dus voortdurend zullen blijven veranderen in deze tak.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer