Home Elektronica De kleinste laptop? Dit zijn de beste mini laptops van 2020!

De kleinste laptop? Dit zijn de beste mini laptops van 2020!

by Rob
Kleinste laptop

Als je naar de keuzemogelijkheden kijkt om de kleinste laptop die er is te kopen, kom je er al snel achter dat je hierin zeer veel keuzemogelijkheden hebt. De vraag is echter welke mini laptop het beste voor je geschikt is en voldoet aan jouw wensen met betrekking tot het gebruik. In dit artikel geven we je antwoord op de vraag wat de kleinste laptop is, waar je op moet letten als je de kleine laptops gaat vergelijken en wat de beste mini laptops van 2020 zijn!

Wanneer koop je een mini laptop?

Als je digital nomad bent en de hele wereld rondreist, het lekker vindt op het strand of op een terras te werken of als je voor het uitoefenen van je beroep de hele dag met je laptop moet rondsjouwen, weet je precies waarom je moet kiezen voor een mini laptop. Zoals de naam al aangeeft is dit het meest compacte- en lichte model dat je kunt krijgen. Dit is uiteraard ideaal om mee op locatie te kunnen nemen en te kunnen gebruiken. 

Om in deze laatste wens te voorzien, moet je zeker niet voor de eerste de beste mini laptop kiezen. Er zijn zeer veel keuzemogelijkheden hierin. Uiteraard spelen je persoonlijke voorkeuren hierbij een belangrijke rol. Er zijn mensen die een duidelijke voorkeur hebben voor een Apple, terwijl anderen liever kiezen voor een HP, Samsung of Acer. Daarnaast zit er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende opties. Het is dus zeker de moeite waard om je hierover te laten informeren, ook al is het apparaat nog zo klein.

Praktisch gemak gebruik van een mini laptop

Het gebruik van mini laptops biedt veel praktisch gemak. Naast het feit dat deze laptops ideaal zijn om mee te nemen op locatie is het batterijverbruik wel een groot voordeel. De batterij zou het de hele dag vol moeten kunnen houden zonder dat je tussendoor op moet laden zoals wel bij een groter formaat het geval is. Daarnaast is het gebruik van een toetsenbord bij veel mini laptops optioneel en beschikken de kleinste laptops vaak over verrassend veel aansluitmogelijkheden. Je moet je uiteraard wel realiseren dat de kleinste laptops beschikken over een minimalistisch besturingssysteem waarbij je vooral in de cloud werkt. Voor veel mensen is dit echter geen enkele belemmering. 

Wat is de kleinste laptop die er te krijgen is?

Voor het antwoord op de vraag wat de kleinste laptop is die er te krijgen is, zouden we je bijna verwijzen naar een Sony. Dit merk claimde de kleinste laptop ter wereld op de markt te hebben gebracht. Deze had een formaat dat niet groter is dan een twee euro muntstuk en was voorzien van een Intel i9 processor en een 0.75″ x 1.25″ Full HD 1080p beeldscherm. De introductie was echter op 1 april. Als je de video hiervan ziet (check hieronder), weet je direct waarom.

Welke kleine laptops worden gezien als mini laptop?

Onder de categorie mini laptops vallen alle devices met een beeldschermformaat tussen de 9 en 12 inch. Een Inch is een Engelse lengtemaat waarmee ook de afmeting van een scherm wordt aangeduid. De maatvoering van het beeldscherm is een verwijzing van de linker bovenhoek naar de hoek rechtsonder. Hierbij kun je er van uitgaan dat 1 inch, 2,54 centimeter is (of 1 cm gelijk staat aan 0,39 inch) uiteraard.

TIP: Benieuwd hoeveel inch jouw huidige laptop is? In dit artikel leggen we je alles uit over hoe je het aantal inch van jouw laptop kunt berekenen.

De maatvoering (het beelddiagonaal) van mini laptops op een rijtje:

 • 10,1 inch laptop – 22,4 cm breed en 12,6 cm hoog scherm, beelddiagonaal 25,7 cm.
 • 11,6 inch laptop – 25,7 cm breed en 14,5 cm hoog scherm, beelddiagonaal 29,5 cm.
 • 12,3 inch laptop – 27,2 cm breed en 15,3 cm hoog scherm, beelddiagonaal 31,2 cm.

De maatvoering is in dit geval absoluut het eerste criteria waar jij de voor jou ideale mini laptop op moet selecteren. Hoewel het verschil tussen de drie opties in mini laptops niet meer is dan slechts enkele centimeters, zul je dit zeker merken bij het gebruik. Bij dit formaat kan een centimeter juist de game changer zijn.

10,1 inch mini laptop  

De 9 (meer specifiek de 8,9) inch laptops zijn in ons land niet te krijgen. De kleinste optie waarvoor je dus kunt kiezen is de 10,1 inch mini laptop. Deze laptops worden ook wel ‘ultraportable’ laptops genoemd. Als je naar de keuzemogelijkheden kijkt van dit formaat laptops, zie je veel 2-in-1 laptops terug. Deze laptops combineren dus de functies van een tablet en een laptop. Je kunt het scherm helemaal naar achteren klappen om de vorm van een tablet aan te nemen. Daarnaast vind je in dit segment ook veel mini laptops met touchscreen terug. De bediening gaat dus via je scherm. Er zijn ook veel modellen waarop je een toetsenbord en een muis kunt aansluiten. Een 10,1 inch mini laptop is de enige afmeting waarbij je vaak een los te koppelen toetsenbord tegenkomt. Het is wel goed om je te realiseren dat deze mini laptops door het kleine formaat minder krachtig zijn dan de grotere opties.

Bekijk alle 10 inch laptops bij de volgende vertrouwde webshops

11,6 inch mini laptop

Een 11,6 inch mini laptop heeft een schermafmeting die net een slag groter is dan een tablet wat het werken met dit apparaat wat comfortabeler maakt. Het is, gezien het gewicht en de afmeting, een zeer praktisch apparaat is om mee te nemen op locatie. Ook in dit segment zijn er nog wel een aantal 2-in-1 laptops te vinden. Het aanbod van 11,6 inch mini laptops met touchscreen is niet zo heel groot. Een 11,6 inch laptop heeft vaak meer opties dan de laptops van een kleiner formaat. Desondanks zijn dit (gezien de beperkte beschikbare ruimte) niet de krachtigste apparaten. Dit is dan ook de reden dat een 11,6 inch mini laptop ook wel een “notebook” wordt genoemd. 

Bekijk alle 11 inch laptops bij de volgende vertrouwde webshops

12,3 inch laptop

Een 12,3 inch laptop is de grootste laptops die valt onder de categorie “kleine laptops”. Dit zijn echter wel de opties die worden aangeboden met krachtige hardware. Daarom worden deze mini laptops ook wel “ultrabooks” genoemd. Deze devices hebben veel meer mogelijkheden dan alleen notities maken. Het bekendste voordeel hiervan is de kleinste Macbook die je kunt bestellen met een Intel Core i5 processor en een 512GB SSD. Dit krachtige apparaat weegt slechts 920 gram! Ook in dit segment zijn goede 2-in-1 laptops te vinden (dus met een los te koppelen toetsenbord) zoals de Acer Switch 5.

Bekijk alle 12 inch laptops bij de volgende vertrouwde webshops

Hier moet je op letten bij een kleine laptop kopen:

 • De gewenste maatvoering
 • Keuze voor een 2-in-1 laptop
 • Keuze tussen een touchscreen of bediening van een toetsenbord en muis
 • De schermresolutie uitgedrukt in pixels, Full HD is 1920 bij 1080 pixels
 • De schijfruimte, beginnend bij 128 gigabytes, voor eenvoudig particulier gebruik. Voor professionele doeleinden is een laptop met meer schijfruimte aan te raden
 • Intern geheugen Werkgeheugen en opslagcapaciteit 
 • Het aantal aansluitmogelijkheden
 • De keuze tussen Windows en Apple
 • De beschikbare accessoires zoals losse toetsenborden, extra USB aansluitingen, adapters en laptoptassen.  

Kleine laptop kopen? Dit zijn de beste mini laptops van 2020!

Bij een kleine laptop kopen wil je uiteraard weten wat de beste mini laptop is. We gaan je op weg helpen door een aantal suggesties te doen. Dit doen we door onze top 5 met je te delen van de wat ons betreft beste mini laptops van 2020. We hebben gekozen om de mini laptops van het meest verkochte formaat (11,6 inch) voor je op een rijtje te zetten: 

1. Acer Chromebook R11

De Acer Chromebook R11 is een zeer compact en gebruiksvriendelijk apparaat met een totale opslagcapaciteit van 64 GB en een werkgeheugen van 4 GB. Het touchscreen scherm is volledig te draaien. Kleine laptop van zeer goede kwaliteit. Goede prijs/ kwaliteitverhouding.

2. Asus VivoBook Flip

De Asus VivoBook Flip is een kleine laptop (met touchscreen) van uitstekende kwaliteit. Hoewel dit géén goedkope optie is, maak je hiermee een goede keuze voor deze 2-in-1 laptop. Het apparaat heeft een opslagcapaciteit van 64 GB en een werkgeheugen van 4 GB.

3. Lenovo Chromebook C340

De Lenovo Chromebook C340 laptop wordt door de Consumentenbond gezien als de beste mini laptop en dat is niet voor niets. Het scherm is touchscreen en draaibaar. Het apparaat heeft een opslagcapaciteit van 64 GB en een RAM geheugen van 4GB. Als snelheid een belangrijke factor voor je is, zal dit jouw keuze zijn. Deze laptop heeft 4 USB uitgangen wat in de meeste gevallen ruim voldoende is om externe apparatuur aan te sluiten. 

4. HP Chromebook 11

Als je op zoek bent naar een interessante mini laptop aanbieding, is de HP Chromebook 11 jouw beste keuze. Dit is immers de goedkoopste kleine laptop uit dit rijtje. Het prijsverschil zit in het feit dat het apparaat beschikt over een totale opslagcapaciteit van 32 GB. Dit is minder dan de andere opties maar als je veel in de cloud werkt, is dat geen probleem. Het werkgeheugen is wel 4 GB. Daarnaast beschikt deze laptop over “slechts” 2 USB poorten.

Wat kosten deze kleine laptops?

Het aantal functionaliteiten van de mini laptop zal bepalend zijn voor de prijsstelling. Je kunt uiteraard kiezen voor een goedkope optie maar de beste mini laptop sluit aan op je gebruikerswensen. Het is soms een betere keuze om hier wat meer in te investeren bij een kleine laptop kopen. Bekende aanbieders al Bol.com, Mediamarkt of Coolblue hebben vaak een interessante aanbieding in kleine laptops. Het is zeker de moeite waard om deze aanbiedingen in de gaten te houden.

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer