Home Elektronica Waarom Kobo het populairste e-reader merk is van Nederland

Waarom Kobo het populairste e-reader merk is van Nederland

by Rob
Kobo e-reader

In juli 2020 is de nieuwste Kobo e-reader op de markt gebracht, de Kobo Nia. Hiermee heeft het merk een nieuw instapmodel op de markt gebracht waar vrijwel zeker veel interesse in zal zijn. Kobo is immers het populairste e-reader merk van Nederland. Waarom dit zo is en hoe het aanbod van dit merk eruit ziet, kun je hier ontdekken.

Waarom de interesse in Kobo e-readers groot is

Kobo is een merk dat gevestigd is in Toronto. De Canadezen hebben voor de naamgeving van hun bedrijf gekozen voor een anagram van het woord “book”. De eerste Kobo e-reader werd in 2010 op de markt gebracht als minimalistisch alternatief van de duurdere e-readers die op dat moment op de markt aangeboden werden. Dat dit een schot in de roos was, bleek uit de grote interesse in Kobo e-readers. Inmiddels is dit merk in veel landen, waaronder in Nederland, het populairste e-reader merk. In veel onafhankelijke vergelijkende onderzoeken van onder andere de Consumentenbond en Kieskeurig komen de e-readers van dit merk als beste uit de test. De grote interesse in Kobo e-readers is dan ook eenvoudig te verklaren.

Wat kun je verwachten van een Kobo e-reader?

Kobo heeft op dit moment grofweg 4 modellen waaruit je kunt kiezen. We gebruiken de term “grofweg ”omdat Kobo het enige merk is dat ook refurbished modellen aanbiedt. De Kobo Glo en de Kobo Aura HD worden nog steeds als opgeknapt model aangeboden. Deze modellen zijn door Kobo zelf nagekeken. Je krijgt hier zelf garantie op. 

De modellen die je nieuw kunt kopen (dus de Forma, Libra H20, Clara HD en de Nia) verschillend uiteraard in functionaliteiten en prijsstelling. De overeenkomst tussen deze modellen is echter dat de e-readers van een uitstekende kwaliteit zijn en instaan voor puur leesgenot. Alle Kobo e-readers zijn voorzien van innovatieve carta e-ink schermen die niet-glanzend zijn en prima resolutie waarden hebben. Dit is ideaal als je je buiten bij fel licht wilt lezen. Daarnaast zijn alle modellen voorzien van schermverlichting. Dit is weer ideaal als je in het donker wilt lezen. Er zijn zelfs modellen met een nachtmodus, waarmee je de kleur van het licht kunt aanpassen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een donkere rode kleur, is dit bevorderlijk voor je nachtrust. Je biologische klok wordt niet verstoord.

Bedieningsgemak Kobo e-readers

Een Kobo e-reader is eenvoudig te bedienen. Door over het scherm te vegen of te drukken kun je het boek selecteren die je aan het lezen bent of een andere keuze maken. De modellen beschikken over 8GB aan opslag waarmee je een bibliotheek van zo’n 6000 e-books probleemloos kunt opslaan.

Met behulp van een Kobo account kun je direct vanaf je e-reader je boeken aankopen of onbeperkt boeken lezen. Tevens worden er duizenden gratis boeken aangeboden. In de Kobo boekwinkel worden ook Nederlandse boeken verkocht. Alle Kobo e-readers beschikken over Wi-Fi 4. De e-readers ondersteunen uiteraard het bekende epub formaat waarin de meeste e-books worden verkocht. Ook PDF, MOBI en JPEG bestanden worden ondersteund. Het nadeel van Kobo e-readers is dat er geen koptelefoon aansluiting op zit en beschikt niet over een bluetooth aansluiting om een draadloze verbinding te maken. Het is dus letterlijk een e-reader die je niet kunt gebruiken voor de weergave van luisterboeken.

Kobo Forma, de grootste e-reader uit het aanbod

Als je op zoek bent naar de grootste e-reader uit het Kobo aanbod, kom je uit op de Forma. De Kobo Forma heeft een 8 inch scherm (beelddiagonaal van 20,32 cm) en komt hiermee bijna in de buurt van het formaat van de kleinste laptop. Deze e-reader biedt eigenlijk alles wat je wenst bij het gebruik van een e-reader. Het scherm heeft een uitstekende pixeldichtheid van 1920×1440 pixels (300 pixels-per-inch, PPI) waarmee je een zeer scherp beeld hebt. De tekst kan zowel in een landscape als portrait format worden weergegeven. De Kobo Forma beschikt over 512 GB aan RAM en een processor met 1 GHz kloksnelheid. Je kunt dus snel verder lezen waar je bent gebleven. Dit kan zelfs in bad, op het strand of aan de rand van het zwembad. Deze e-reader heeft een IPX8 certificaat en is dus waterdicht. Het nadeel is dat dit de zwaarste e-reader is uit het aanbod maar wat is zwaar als je dit vergelijkt met het gewicht van boeken of tablets. De Kobo Forma weegt 197 gram. 

Waarom de Kobo Libra H20 als beste koop wordt gezien

Veel onafhankelijke vergelijkingssites hebben de Kobo Libra H20 als beste koop uitgeroepen. Dit komt omdat de Kobo Libra H20 nauwelijks verschilt ten opzichte van het grotere model maar wel een stuk goedkoper is. Het schermformaat van dit model is 7 inch. Als je ons artikel hebt gelezen over hoe je inches moet omrekenen naar cm afmetingen, weet je dat dit model een beelddiagonaal heeft van 17,78 cm. De resolutie van het scherm is hierdoor 1680×1264 pixels maar ook dit model heeft een PPI van 300. Ook dit model is waterdicht, beschikt over dezelfde opslagcapaciteit en werkgeheugen en heeft een batterijcapaciteit van 1200 mAh. Dit in combinatie met de e-ink technologie (dat in tegenstelling tot LCD of LED schermen geen energie verbruikt als het beeld statisch is) is goed voor een lange tijd leesplezier zonder op te laden.

Kobo Clara HD, klein formaat e-reader met gunstige eigenschappen

De Kobo Clara HD is het kleinste formaat e-reader van het merk met dezelfde gunstige eigenschappen als diens grotere familieleden. Het verschil is voornamelijk te vinden in het schermformaat (6 inch met een beelddiagonaal van 15,24 cm) en het feit dat deze e-reader geen fysieke knoppen heeft. De bediening gaat volledig via het touchscreen scherm. Een ander verschil spreekt zelfs in het voordeel van de Kobo Clara HD. De batterijcapaciteit is 

1500 mAh. Je kunt nog langer lezen voordat je de e-reader aan moet verbinden met de USB charger, de computer of een powerbank. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de Kobo Clara HD niet waterdicht is. 

Kobo Nia, aantrekkelijke budget e-reader

Met de introductie van de Kobo Nia wil het merk duidelijk een signaal geven dat je niet diep in de buidel moet tasten om een e-reader te kopen. Dit nieuwe kleine model is het goedkoopste alternatief maar zeker een aantrekkelijke budget e-reader. Deze 6 inch Kobo Nia is van een uitstekende kwaliteit maar moet wel gezien worden als het basismodel. Dit komt tot uiting in eigenschappen zoals een schermresolutie van 1024×758 met een PPI van 212. Ook het werkgeheugen en de processorsnelheid ligt met respectievelijk 256 MB en 900 MHz iets lager. Ook de batterijcapaciteit is met 1000 mAh iets lager maar dan nog kun je wekenlang gebruik maken van je e-reader zonder op te laden. De Kobo Nia is hiermee een uitstekend low-budget alternatief waarmee de hoge Kobo standaarden van de andere modellen juiste worden benadrukt.

De conclusie die je uit dit artikel kunt trekken is eenvoudig. Als je een goede e-reader zoekt komt een model van Kobo zeker in aanmerking. Als je een mooie aanbieding van dit populairste e-reader merk van Nederland ziet, is dat zeker een overweging waard. Deze aanbiedingen vind je bij de bekende aanbieders zoals BCC, Mediamarkt, Coolblue en Bol.com.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer