Home Tips Koopgids: zo kies je de voor jou beste patchpaneel

Koopgids: zo kies je de voor jou beste patchpaneel

by Redactie

Een patchpaneel is voorzien van een groot aantal aansluitbussen. Het is een uitstekend apparaat om je kabelnetwerk op een overzichtelijke- en efficiënte manier te ordenen. Patchpanelen worden dan ook veel gebruikt in een datacenter maar als jij ook helemaal gek wordt van de wirwar aan draden, is het gebruik van een patchpaneel ook voor jou een eenvoudige oplossing. In deze koopgids ontdek je hoe je op de meest eenvoudige manier voor de voor jou beste patchpaneel. 

Waarvoor gebruik je een patchpaneel?

Een patchpaneel stelt je in staat om (met behulp van patchkabels) tijdelijke en permanente verbindingen te maken. Het gebruik van patchpanelen is zeker niet nieuw. Dit soort panelen werden in het verleden veelvuldig gebruikt in handbediende telefooncentrales. De telefoniste zorgde hierdoor voor een verbinding tussen de twee abonnees die elkaar wilden spreken. Tegenwoordig worden patchpanelen nog altijd gebruikt in moderne kantoorgebouwen voor het realiseren van telefoon- en netwerkverbindingen. De telefoniste is inmiddels vervangen voor een volledig geautomatiseerd systeem. Het moderne patchpaneel is een 19 inch rek dat voorzien is van RJ45-aansluitingen aan de voorzijde waarop elke patchkabel met RJ45-stekkers kan worden aangesloten op een internetmodem of een ethernet switch. 

Hoe werken patchpanelen?

De werking van de moderne patchpanelen zijn nog altijd vergelijkbaar met de manier waarop dit vroeger ging bij de handmatig te bedienen panelen. Een modern vezel patchpaneel is vormgegeven met poorten aan zowel de voor- als achterkant. Door overeenkomstige glasvezelkabels in de poorten te steken, wordt de gewenste verbinding tot stand gebracht. De aansluitingen van bijvoorbeeld de huistelefooncentrale en het internet eindigen immers op het patchpanel. Dit betekent in de praktijk dat je enkel een verbinding moet maken tussen twee jacks op het patchpanel om een telefoon of een computer aan te sluiten en verbinden met beschikbare apparatuur elders in het gebouw. 

Verschillende soorten panelen 

Als je naar het aanbod kijkt, zul je als snel twee verschillende soorten panelen onderscheiden. Je kunt de keuze maken tussen de genoemde vezel patchpaneel (wat de moderne optie is) en een koperen patchpaneel. Deze twee opties vormen echter niet de belangrijkste factor bij je keuze voor de voor jou beste patchpaneel. De keuze voor een patchpaneel wordt bepaald door de specificaties van de kabel die gebruikt wordt bij het aanleggen van een netwerk. Als je cat6 afgeschermde kabels gebruikt, moet je de keuze maken voor een cat6 patchpaneel dat voorzien is van een afscherming. Dit is van groot belang voor het tot stand brengen van een stabiele internet verbinding. De karakteristieke eigenschappen van je kabels die je gebruikt, blijven op deze manier behouden.

Kiezen voor het juiste type patchpaneel

Naast de verschillende soorten kun je de keuze maken voor verschillende typen patchpanelen. De keuze voor het juiste type patchpaneel hangt af van je beschikbare ruimte. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken voor een 19 inch paneel maar ook voor een 10 inch optie. Deze keuze hangt af van het formaat van je serverkast. Als je geen ruimte hebt in je serverkast kun je de keuze maken voor een patchpaneel met muurbevestiging. Daarnaast kun je zoals aangegeven de keuze maken tussen een afgeschermd en een niet afgeschermd patchpaneel. tevens kun je de keuze maken uit keystone patchpanelen. Hierbij kies je voor een lege behuizing waarin je zelf de gewenste (hoeveelheid) keystones kunt plaatsen. 

Het beste adres om een patchpaneel te kopen

Heb je plannen om een patchpaneel te kopen? Dan kun je uiteraard bij een speciaalzaak terecht maar je kunt het ook veel gemakkelijker voor jezelf maken door het apparaat online te bestellen. Als je hiervoor een webshop van een gespecialiseerde patchpaneel aanbieder bezoekt, heb je volop keuze en wordt het materiaal vaak tegen een zeer scherpe prijsstelling aangeboden. Nu je dit weet is deze keuze toch snel gemaakt!  

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer