Home Elektronica Laptop aansluiten op TV? Dit zijn de mogelijkheden!

Laptop aansluiten op TV? Dit zijn de mogelijkheden!

by Rob
Laptop aansluiten op TV

Wil jij je laptop aansluiten op je TV? Dan heb je diverse mogelijkheden om dit te doen. Je kunt het beeld (video) en het geluid (audio) vanaf je laptop op je TV weergeven door te kiezen voor bedrade- of juist draadloze oplossingen. We nemen de diverse mogelijkheden met je door. 

Waarom je laptop naar TV aansluiten?

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom je ervoor zou willen kiezen om je laptop op je TV aan te sluiten maar de belangrijkste reden is toch wel het aanbod. Hoewel we “verwend worden” met zeer veel zenders zal het bijna niemand ontgaan zijn dat de beste TV uitzendingen toch achter het kastje zijn geplaatst. Dit betekent dat je deze uitzendingen on demand moet kijken, iets wat we ook kennen bij het streamen van muziek. Bij het kijken naar Netflix of Videoland is een laptop vaak onmisbaar maar om een lange tijd op zo’n klein scherm te kijken is niet zo prettig. Je laptop naar TV aansluiten is hiervoor een goede oplossing. Dat je hiervoor een aantal relatief eenvoudige mogelijkheden hebt, blijkt wel uit de onderstaande opsomming van mogelijkheden hoe je een laptop kunt aansluiten op TV.

Laptop op TV aansluiten met HDMI kabel

Een van de meest eenvoudige opties om je laptop te koppelen met je TV is door het gebruik van een HDMI kabel. De high-definition multimedia interface (HDMI) is een kabel met twee stekkertjes aan weerszijden waarmee je zowel beeld- als audiodata kan overbrengen. Als je een relatief nieuwe laptop en TV hebt, is de kans groot dat je laptop een HDMI uitgang heeft en je TV een HDMI ingang. Je kunt dan op een eenvoudige manier de twee apparaten met elkaar verbinden. De volgende (en laatste stap) die je moet zetten, is op je TV de gebruikte HDMI ingang als input te selecteren om het beeld van je laptop op je TV weergegeven te krijgen. Ook het bijbehorende geluid zal via de speakers van je TV te horen zijn. 

Je kunt zelfs op je laptop de keuze maken of het beeld en geluid synchroon wilt laten lopen of dat je de TV wilt gebruiken als tweede scherm. Dit is een optie die veel formule 1 liefhebbers bijvoorbeeld kiezen als ze op TV naar de live uitzending van een race willen kijken en tegelijkertijd op de laptop de rondetijden in de gaten willen houden.   Hoe je een Macbook aan kunt sluiten op je TV met HDMI kabels

Als je een Apple laptop (Macbook) met macOS hebt en je wilt deze aansluiten met HDMI kabels, moet je een extra handeling verrichten. De meeste Macbooks beschikken immers niet over een HDMI uitgang. Je kunt hiervoor wel een mini displayport uitgang gebruiken waarbij je een HDMI adapter gebruikt. Deze adapter is dan het verloopstuk die je nodig hebt om de twee niet aan elkaar passende verbindingen toch aan elkaar te koppelen. Dezelfde stappen kun je zetten als je een laptop hebt met een USB-C aansluiting.      

Als je gebruik maakt van een HDMI kabel, is het van belang dat je een zo kort mogelijke kabel gebruikt. Bij lange HDMI kabels (langer dan 5 meter) kan er sprake zijn van signaalverlies.

Laptop aansluiten op TV met VGA kabel én audiokabel  

Als je beschikt over een wat oudere laptop en TV, is de kans zeker aanwezig dat er geen HDMI aansluiting op deze apparaten zit. In dat geval zit er wel een VGA aansluiting. Een Video Graphics Array-connector is een 15-pins DE-15-connector met drie rijen. De handelingen die je bij een laptop aansluiten op TV met behulp van een VGA kabel moet doen, zijn overeenkomstig met de het aansluiten van de apparaten met een HDMI kabel. Door de stekkers van de kabel in de twee apparaten te steken en op je TV de VGA ingang te selecteren als input kanaal, worden de beelden van je laptop zichtbaar op je TV. Dit betreft echter alleen de beelden en niet het geluid. Een VGA kabel verstuurt immers alleen de videodata.

Om ook de audio data naar de TV te versturen, heb je een audiokabel nodig. Hiervoor kun je gebruik maken van de 3,5 mm stereo kabel aansluiting, die ook aan de achterzijde van een oudere TV of laptop te vinden is. Je kunt de laptop en de TV op een hele eenvoudige manier aansluiten met een 3,5 mm stereo kabel. Ook bij deze constructie kun je de TV gebruiken als tweede scherm.Combinatie maken tussen VGA en HDMI bij aansluiting laptop met TV 

Het is uiteraard heel goed mogelijk dat de TV een HDMI ingang heeft en de laptop een VGA uitgang. In dat geval biedt een adapter de eenvoudige oplossing. Deze adapter zal het audio signaal dat via de 3,5 mm kabel wordt overgedragen combineren met het videosignaal van de VGA tot één signaal en dit van de laptop naar de TV brengen. Andersom is uiteraard ook mogelijk. Als je een TV hebt met VGA ingang en je laptop heeft een HDMI uitgang zul je ook een adapter moeten gebruiken. In dat geval moet je wel een audiokabel gebruiken om ook het geluid over te brengen.Draadloos laptop verbinden met TV

Het is ook mogelijk om je laptop draadloos in verbinding te stellen met je TV. Hiervoor is de Google Chromecast de beste en daarom ook de meest gebruikte optie. Dit is een klein apparaatje die aangesloten kan worden op de HDMI uitgang van de TV. Je kunt een Google Chromecast het beste zien als een draadloze ontvanger die de audio- en videosignalen van andere apparaten binnen hetzelfde WIFI netwerk kan ontvangen en uiteraard kan afspelen. Dit wordt zichtbaar als je de HDMI ingang op je TV selecteert als input kanaal. Het draadloos je laptop verbinden met TV is een ideale optie als je video-streaming websites zoals Netflix, Videoland of YouTube wilt bekijken maar ook als je vakantiefoto’s of andere bestanden van je laptop op je TV wilt weergeven. Gemak dient de mens en dat blijkt ook weer uit deze mogelijkheden.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer