Niets is zo vervelend als je laptop niet op dezelfde snelheid werkt dan jij. Is jouw laptop ook traag? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt zetten om jouw device sneller te laten werken. Lees hieronder een aantal software- hardware tips waarmee je jouw laptop sneller kunt maken.
Trage laptop, een van de grootste ergernissen van computergebruikers
Een trage laptop is een van de grootste ergernissen van computergebruikers. Een traag opstartende computer, het steeds langzamer reageren op commando’s en langzaam werkende programma’s worden als vervelender ervaren dan bijvoorbeeld problemen met draadloze internetverbindingen, problemen met mail instellingen of problemen met het gebruik van Office programma’s.
Deze ergernis nummer één heeft vaak verband met het ouder worden van de laptop. Een laptop wordt immers trager als de hardware van je device (dus de CPU, GPU, RAM of harde schijf) niet meer in staat is (of krachtig genoeg is) om draaiende software uit te voeren. Dit wil zeker niet zeggen dat je een oude laptop direct moet vervangen. Er zijn immers nog genoeg manieren om je laptop weer sneller te maken.
Laptop traag, wat te doen?
Je hebt het snel in de gaten: je laptop wordt traag. Als je veelvuldig gebruik maakt van je device wil je dan ook niets anders dan je laptop versnellen. Je laptop sneller maken doe je om ervoor te zorgen dat je laptop sneller zal opstarten en de programma’s sneller zullen draaien. Je hebt hiervoor grofweg twee winkansen: aan de ene kant kun je ervoor zorgen dat er minder zware taken (software processen) gelijktijdig moeten worden uitgevoerd, aan de andere kant kun je je laptop upgraden met krachtige hardware.
Wat te doen bij een trage laptop? Dit zijn onze software tips!
Als wat wil doen aan een trage laptop, is het verstandig om eerst softwarematig kijkt welke opdrachten je laptop moet uitvoeren. In veel gevallen zijn dit taken waarvan je tegenwoordig helemaal geen gebruik meer van maakt. Onze software tips hebben dan ook betrekking op te opschonen van je laptop.
De eerste stap die je hierbij kunt zetten, is door na te gaan welke programma’s op de achtergrond processen draaien waar je helemaal geen gebruik van maakt. Dit is een veel voorkomende reden van een trage laptop. Door het deinstalleren van de besturingssystemen van deze programma’s, maak je vaak behoorlijk wat ruimte vrij op je harde schijf. Ook cookies en andere tijdelijke internetbestanden (temporary internet files) kunnen effect hebben op de snelheid van je laptop en malware, spyware of een virus uiteraard ook. Het regelmatig opschonen van je laptop is zeer aan te raden en een up-to-date virusscanner is een must-have.
Als je je laptop sneller wilt laten opstarten is het goed om even naar het “spoorboekje” van je device te kijken. De meeste programma’s starten automatisch op bij het aanzetten van je laptop. Dit lijkt handig maar dat is niet het geval als je deze programma’s niet direct nodig hebt. Door dit direct opstarten maken al deze programma’s gretig gebruik van het geheugen (CPU) wat van grote invloed heeft op de snelheid van het opstarten van de machine. Het is voor de snelheid van je laptop veel praktischer om een aantal programma’s op te laten starten als je er gebruik van wilt maken. Het uitvinken van de optie “uitvoeren bij opstarten” is een eenvoudige oplossing om je laptop sneller te laten opstarten.
Als je toch in dit “instellingenmenu” bezig bent, kijk dan ook wanneer de automatische taken worden uitgevoerd. De kans is groot dat je tijdens het gebruik ervaart dat je laptop ineens langzamer wordt. Dit kan voorkomen als een zwaar proces, zoals je virusscanner, is gestart. Uiteraard kun je dit anders timen.
Laptop traag? Hardware tips om je laptop sneller te maken?
Hebben de bovenstaande software oplossingen niet geholpen en vind je jouw laptop nog steeds te traag? Dan kun je een stap verder gaan en (een van deze) deze hardware tips volgen om je laptop sneller te maken. Het toevoegen van een grotere en vooral snellere harde schijf is dan de meest logische keuze. De meeste laptops maken gebruik van een HDD (Hard Disk Drive) voor bestandsopslag. Dit is een systeem met ronddraaiende schijven. Om je laptop een goede boost te geven, kun je ervoor kiezen om de HDD te vervangen voor een SSD (solid-state hard drive). Dit is een volledig elektronische manier van dataopslag, zonder dat hiervoor draaiende schijven worden gebruikt. Dit maakt dit systeem 3 tot 4 keer zo snel als de “authentieke” optie. Vooral het opstarten van je laptop gaat veel sneller.
Een uitbreiding van het RAM (Random-Access Memory) geheugen sluit perfect aan op het bovenstaande en is een goede manier om je laptop sneller te maken. Het RAM geheugen is het werkgeheugen van je laptop. Dit geheugen bepaalt dus hoe snel jouw laptop de taken uitvoert. Als dit geheugen vol raakt, zal je laptop een “swap-file” op de harde schijf aanmaken om mee te werken. Dit gaat wel ten koste van de snelheid van je laptop iets wat je zeker merkt als je veel programma’s het openstaan. Er zijn veel programma’s die behoorlijk veel “RAM ruimte” vragen. Dit is bij videobewerkingsprogramma’s het geval maar ook bijvoorbeeld bij Google Chrome. Wil je deze programma’s toch blijven gebruiken zonder dat je laptop hierdoor trager wordt? Door een RAM-upgrade is dit probleem snel verholpen.
Geduld is een schone zaak maar als je dit niet hoeft op te brengen, is dat altijd beter. Met deze bovenstaande tips zorg je ervoor dat jouw laptop je geduld niet op de proef zal stellen.