LG heeft begin 2021 de zesde versie van webOS geïntroduceerd. Zo is bijvoorbeeld de karakteristieke kleurrijke balk aan de onderzijde van het scherm verdwenen en heeft de interface een moderne uitstraling gekregen. Heeft LG dit televisieplatform dusdanig verbeterd dat het een reden is om een nieuwe TV te kopen? In deze LG webOS versie 6 review.
Wat is webOS?
WebOS is de naam voor het smart platform van LG smart TV’s. Dit platform geeft je toegang tot apps, websites, spraakbediening en streaming mogelijkheden. Als je gebruik maakt van dit televisieplatform heb je geen account nodig om apps te downloaden. Met behulp van de LG TV Plus app kun je op een eenvoudige manier van jouw smartphone of tablet een afstandsbediening maken. Als je de beschikking hebt over een LG TV met Magic Remote kun je de webOS opties door er alleen maar naar te wijzen.
WebOS was te herkennen aan een kleurrijk menu dat tot voorkort onderaan het scherm te vinden was. We gebruiken voor deze zin deze zin bewust de verleden tijd. Als je een nieuwe LG TV (de oledtelevisies, QNED-miniledtelevisies, NanoCell-modellen en de UHD-smart-tv’s uit 2022 of nieuwer) koopt, kun je immers gebruik maken van webOS 6.0 met een volledig vullend homescreen. Dit is geen optie die op oudere TV’s beschikbaar komt. LG kiest er immers nooit voor om nieuwe versies naar oudere toestellen te brengen. Dit is dan ook de reden dat we deze LG webOS versie 6 review op deze website geplaatst hebben en de titel “een reden om een nieuwe TV te kopen?” hebben gegeven.
Welke veranderingen brengen de introductie van de LG webOS 6.0?
Als we kijken naar de veranderingen die de introductie van de LG webOS 6.0 (ten opzichte van de voorgaande uitvoeringen) met zich mee hebben gebracht, valt één wijziging direct op: webOS 6.0 heeft een volledig vullend homescreen. Hiermee is het Zuid-Koreaanse merk afgestapt van de minimalistische overlay onderaan het scherm. Als reden zegt het merk in te spelen op de consumentenbehoefte op dit gebied. Volgens LG biedt deze indeling een snellere toegang tot de meest gebruikte apps en wordt het makkelijker om nieuwe content te ontdekken. Hierbij word je een handje geholpen door aanbevelingen op basis van je voorkeur en je kijkgeschiedenis.
Als we de homescreen met je doornemen vinden we bovenaan drie (vrij groot vormgegeven) blokken met de titels “weersinformatie”, “tips” en “zoeken”. Daaronder zie je een lijst met beschikbare apps die niet volledig in het beeld passen. Je kunt uiteraard wel van links naar rechts scrollen om alle apps te bekijken. De volgende reeks bevat het icoon voor het thuisdashboard en alle overige ingangen. Onder de overige ingangen vallen onder andere de gelinkte mobiele apparaten, Airplay en de netwerkservers. Onder deze reeks is er ruimte vrij gemaakt voor recent bekeken TV kanalen. De onderste rij bestaat uit aanbevelingen uit Amazon Prime, YouTube en Rakuten TV. Als je dit leest, zul je wellicht de conclusie trekken dat LG je voorzien van een zeer rijk palet in keuzemogelijkheden. Het nadeel is alleen dat je de aanbevelingen niet kunt personaliseren. Je kunt geen Disney+ of Netflix aanbevelingen plaatsen in de laatste drie rijen. Je kunt de app lijst wel aanpassen en de meest gebruikte of leukste apps vooraan in de lijst zetten.
Veranderingen aan de Magic remote van de zesde webOS versie van LG
Andere wijzigingen die we zeker niet onbenoemd mogen laten in dit artikel zijn de veranderingen aan de Magic remote van de zesde webOS versie van LG. Zoals aangegeven heeft deze afstandsbediening de functie van het detecteren van bewegingen. Je kunt dus met behulp van een aanwijspijl je scherm bedienen. Het ontwerp van de afstandsbediening is echter aangepast en wat minimalistisch gemaakt. Een grote hoeveelheid knoppen is immers niet nodig door de beschikbaarheid van bewegingsdetectie. Daarnaast wordt er stemassistentie aangeboden en staan Amazon Alexa of Google assistant 24/7 voor je klaar. Tot slot beschikt de afstandsbediening over knoppen voor een snelle toegang naar Prime Video, Netflix en Disney+. Op deze manier zijn deze streamings dus wel letterlijk binnen handbereik. Deze afstandsbediening ondersteunt uiteraard NFC. De letters NFC is een afkorting voor Near Field Communication en is een functionaliteit waarmee je door slechts een enkele aanraking met je smartphone content met je TV kunt delen of andersom.
LG TV met webOS versie 6 kopen?
Met deze introductie van LG webOS versie 6 zet LG wederom een stap in de toekomst. Of het een reden is om een nieuwe TV te kopen? Wellicht is dat niet het geval. De vorige versies van het webOS besturingssysteem, dat sinds 2014 in gebruik is, waren zeker niet slecht. Als je toch van plan bent om je oude TV te vervangen, is het kopen van een LG TV met webOS versie 6 zeker geen slechte keuze als je smart Tv je van al je gemakken moet voorzien.
Wil je weten van welke LG webOS versie je op dit moment gebruikt? Je smart TV geeft je zelf het antwoord. Klik op het menu “Hoofdinstellingen – Ondersteuning – Software update”. Je ziet dan direct welke firmware versie je op dit moment gebruikt.