Home Lifehacks Met deze lifehacks bespaar je energie in de winter

Met deze lifehacks bespaar je energie in de winter

by Rosalyn van Moorselaar
Lifehacks energie besparen

In de wintermaanden verbruikt elke huishouding meer energie dan in de zomer. Geen wonder, want de temperaturen gaan omlaag en je moet dus het huis verwarmen. Bovendien brengen we in de koude maanden van het jaar veel meer tijd in huis door. Hoe kun je nu energie besparen in de winter? Deze lifehacks helpen je daarbij!

Energie besparen in de winter: 6 tips

1. Elektrische deken

Wist je dat een elektrische deken eigenlijk maar heel weinig energie verbruikt? Het is dus veel verstandiger om een elektrische deken te gebruiken dan om het hele huis te verwarmen als je je toch hebt voorgenomen om lekker de hele avond op de bank te hangen.

2. Gebruik je gordijnen efficiënt

Dikke gordijnen isoleren meer dan dunne gordijnen, dus heb je in de winter veel meer baat bij dikkere gordijnen. Die houden de kou buiten en de warmte binnen. Ook slim: doe de gordijnen wagenwijd open als de zon schijnt. Zo komt de warmte lekker je huis in en het is ook nog eens gezellig licht.

3. Kies voor de oven

De oven zorgt niet alleen voor lekkere gerechten, maar het wordt ook nog eens lekker warm in huis. In de zomermaanden is dit al snel een beetje te veel van het goede, maar in de winter heeft het juist een groot voordeel. Je kunt de oven zelfs helemaal openzetten wanneer deze afkoelt, zodat de keuken lekker warm wordt.

4. Draag warme kleding

Eigenlijk heb je twee keuzes in de winter, als het op het verwarmen van je woning aankomt. Of je draagt warmere kleding en je zet de thermostaat wat lager, of je draagt luchtige kleding en zet de thermostaat hoger. Wil je echt besparen op energie, dan is het zeker verstandig om dikkere kleding te dragen. Zo kun je de verwarming wat lager zetten en kost dat jou minder geld. Leuk weetje: het scheelt jou al circa 7% van je totale energieverbruik als je de thermostaat 1 graad omlaag zet.

5. Brand kaarsen

Kaarsen zijn niet alleen een lichtbron, maar ook een warmtebron. Een kaars zorgt voor veel sfeer en gezelligheid in huis, maar je zal merken dat het ook voor wat extra warmte zorgt als je een paar kaarsen in huis aan hebt. Bovendien zal je ook merken dat je minder verlichting aandoet wanneer je kaarsen brandt.

Energie besparen in de winter

6. Isolatie van je woning

Energie besparen in de winter? Isolatie loont echt. Natuurlijk is het een investering om je woning te laten isoleren. Maar isolerende deuren zijn bijvoorbeeld al een goed begin. Vooral de buitendeuren zijn hierbij van groot belang. Ook tochtstrippen zijn een goed idee en die hoeven helemaal niet veel te kosten. Tochtstrippen zorgen ervoor dat de warmte binnenblijft en er minder snel kou naar binnen komt. Zo snijdt het mesje dus van twee kanten.

Deze 6 tips zullen je zeker helpen om energie te besparen in de winter. Lees ook: Hoe laad ik mijn apparaten op zonder een stopcontact te gebruiken?

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer