Zonder je iPhone zijn een aantal zaken ineens onmogelijk of moeilijker en het kan toch zo maar gebeuren dat de iPhone niet meer aan gaat. Als je een zwart scherm houdt en de smartphone start niet op, zal dat even schrikken zijn. Je mobiel doet niks meer en alle functies zijn uitgevallen zodat je zelfs geen noodoproep meer zou kunnen plaatsen. We hebben hieronder de meest voorkomende problemen vermeld voor iPhone 5, iPhone6, iPhone7, iPhone8 en iPhone x. Als je iPhone niet meer aangaat, kan je hieronder zien wat te doen om de problemen op te lossen.
iPhone resetten.
Als je iPhone niets meer doet en hef scherm zwart blijft, is het mogelijk dat de mobiel is vastgelopen. Het resetten is niet moeilijk zonder dat je alle gegevens op de mobiel kwijtraakt. Met een speciale combinatie van toetsen kan jij binnen een minuut het toestel resetten. Kijk even op het internet welke combinatie bij jouw toestel hoort. Bij een iPhone5 druk je bijvoorbeeld de aankoop en de homeknop tegelijkertijd in en houdt die 10 seconden vast.
Software herstel.
Als je toestel gereset is, moet je de software herstellen om te voorkomen dat het toestel de volgende keer weer zal uitvallen. Dit doe je via iTunes. Kies altijd voor de optie ‘werk bij’ om te voorkomen. Om te zorgen dat het herstellen van de software soepel verloopt zonder dat er gegevens verloren gaan, is het altijd aan te bevelen om de meest recente software op je iPhone te zetten. Andere methoden om de software te herstellen moet je aan de specialist overlaten, om te voorkomen dat je data kwijtraakt. Heb je een kopie op iCloud geplaatst, dan kan je de gegevens weer herstellen.
Laad de accu op
De meest voorkomende reden waarom een iPhone niet opstart en ‘dood’ lijkt, is dat de batterij helemaal leeg is. De iPhone heeft een minimale batterij capaciteit nodig om te kunnen opstarten. De oplossing voor dit probleem is dan ook niet moeilijk en ligt voor de hand. Plaats je iPhone aan de oplader en probeer de batterij op te laden. Gebruik een gecertificeerde oplader en kabel. Als de batterij volledig leeg is, kan het wel een uur duren voor deze weer voldoende capaciteit heeft om op te starten, geduld is dus geboden.
Problemen met de iPhone Dock connector.
De Dock connector is de oplaadpoort onderaan je iPhone. Als je smartphone niet meer reageert als je die aan de oplader hebt gelegd, kan het probleem zijn dat de Dock connector door stof of viezigheid is geblokkeerd. Vaak merk je dit al omdat de kabel niet goed meer lijkt te passen. Controleer de poort met een zaklamp en reinig die (voorzichtig) met een klein pincet. Het vervangen van de Dock connector kan je eventueel ook zelf doen met behulp van de handleiding bij je mobiel.
Batterij vervangen.
Als het opladen veel meer tijd gaat kosten en je iPhone regelmatig niet meer aangaat of snel leegloopt, kan het vervangen van de batterij een optie zijn. Erg moeilijk is dit niet en je kan dit met behulp van de handleiding zelf doen. Kies wel altijd voor een gecertificeerde batterij om problemen of zelfs schade te voorkomen aan je kostbare smartphone.
iPhone gaat niet meer aan: waterschade.
Een iPhone is niet geschikt om onder water te gebruiken maar een ongelukje is snel gebeurd. Als jouw iPhone waterschade heeft opgelopen en niks meer doet, adviseren we je om de batterij te behandelen tegen corrosie. Het is echter een bekend probleem dat waterschade problemen op langere termijn kan veroorzaken en de iPhone het na een bepaalde periode alsnog zal begeven. Een algemene handleiding voor het repareren van waterschade is er niet omdat er meerdere problemen kunnen optreden. Ga bij voorkeur naar de specialist of kijk op specifieke sites waar dit probleem wordt behandeld.
iPhone scherm geeft een probleem.
Zijn er wel geluiden, maar blijft je scherm zwart? Dan bestaat de kans dat je scherm stuk is. Sluit de iPhone aan op een computer. Ziet iTunes je iPhone nog steeds. Dan is er 99% procent kans dat je scherm defect is. Ook dit probleem kan je zelf oplossen door een nieuw scherm te installeren. Dat is met de handleiding een klusje dat moet lukken als je niet over 2 linkerhanden beschikt. Wees voorzichtig bij dit soort reparaties om te voorkomen dan jij meer beschadigt ondanks de goede bedoelingen. Het vervangen van een scherm is ook iets dat je van tevoren moet overwegen vanwege de kosten van een vervangend scherm.
Lees ook: Een barst in je scherm zelf repareren? Zo werkt het!