Home Tips Mobiele apps veilig maken

Mobiele apps veilig maken

by Redactie
7 handige apps voor studenten

Zo goed als iedere organisatie maakt gebruik van mobiele applicaties om functionaliteiten te bieden aan medewerkers of klanten. Deze applicaties verwerken vaak gevoelige informatie, van persoonlijke data tot bedrijfsgegevens. Deze belangrijke data dien je goed te beschermen, evenals gebruikersnamen, wachtwoorden en eventuele autorisatie-tokens die worden gebruikt om toegang tot de apps te krijgen. Maar hoe zorg je voor een optimaal veilige mobiele applicatie?

Mobiele applicaties testen

Door mobiele apps te testen verminder je risico’s. Je toetst mogelijke kwetsbaarheden en controleert de software en code om er zeker van te zijn dat een applicatie aan de beveiligingseisen voldoet. Er zijn verschillende tests en strategieën waarmee cybersecurity-experts de veiligheid bepalen. Een veelgebruikte test is de pentest. Met deze test wordt gekeken welke kwetsbaarheden geïdentificeerd kunnen worden, zowel zonder in te loggen als met geautoriseerde gebruikersrechten.

Uitkomst kwetsbaarhedenonderzoek

De testen maken bepaalde kwetsbaarheden inzichtelijk. Zo komt er bijvoorbeeld naar voren dat de app zorgt voor een onversleutelde opslag van gevoelige gegevens op een smartphone of tablet, of dat de bescherming tegen reverse-engineering tekortschiet. Ook kan er sprake zijn van informatielekkage, een kwetsbare implementatie van het versleutelen van lokale bestanden of beheerfunctionaliteiten die niet toegankelijk zouden moeten zijn voor de standaard gebruiker. Wanneer duidelijk is welke problemen en zwakke punten er te vinden zijn, kan een organisatie gericht stappen gaan zetten om dit te verbeteren. De professionals van securify.nl voeren betrouwbare en specialistische beveiligingschecks uit en geven na afloop bruikbare actiepunten om mee aan de slag te gaan.

Code review

De veiligheid van een app kan ook uitgevoerd worden met een code review. Aan de hand van dit uitgebreide onderzoek wordt een checklist afgegaan. Deze checklist biedt een gestructureerde en schaalbare methode om de veiligheid te controleren. De diepgang wordt bepaald door het gewenste beveiligingsniveau. De code review is dus uitstekend aanpasbaar op de individuele situatie van jouw bedrijf.  Net als na een pentest ontvang je een overzicht van acties die mogelijk moeten worden ondernomen.

Best practices app beveiliging

Om de veiligheid van je applicaties te waarborgen, is het belangrijk om kwetsbaarheden te testen via gesimuleerde aanvallen. De applicaties worden getest op veel voorkomende programmeer-, ontwerp-, en configuratiefouten. Zo breng je de sterke en de zwakke punten van de applicatie duidelijk in beeld. Kijk ook kritisch naar de interne controles die potentiële malware en gevaren moeten opsporen. Ten slotte is het belangrijk dat er aandacht is voor de beveiligingsmentaliteit binnen jouw bedrijf. De gebruikers vormen vaak een zwak punt in de beveiliging van data en andere gevoelige informatie.  Stel het bijvoorbeeld verplicht om een 2FA te gebruiken.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer